trening na 1000m
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32.55
- Życiówka w maratonie: 2.38
Metod biegowych jest wiele na okres przygotowania ogólnego ale głównie jest to trening siłowy (zajęcia na sali, ćwiczenia ze sztangą, płotki itp) i budowanie bazy tlenowej pod przyszłe mocniejsze treningi. Tak jak Wy jesteście w zasadzie początkujący to wystarczy Wam biegać 3-4 razy w tyg ok 40-50min i raz wycieczka biegowa 60-80min. Można biegać krosy pasywne, bądź aktywne, zabawy biegowe (np. 8-10 razy 2min przerwa 2min) czyli bieganie pewnych odcinków na 80-85 % tętna, to są treningi typowo tlenowe na dłuższych przerwach, bądź bieganie drugiego zakresu 8-12 km też na 80-85 %. To są treningi typowo tlenowe, które przygotowują Was do poważniejszych treningów. Na początku przygotowań dobrze jest abyście biegali raz czy dwa razy w tyg krosy pasywne, potem po miesiącu możecie włączyć zamiast jednego krosu pasywnego kros aktywny, nie zapominając o wycieczce biegowej. Po dwóch miesiącach można zacząć biegać drugie zakresy oraz zabawy biegowe kosztem krosów. Można też robić siłe biegową. Wszystko zależy od waszych możliwości, czasu, nie można za bardzo ambitnie podchodzić ponieważ to może grozić kontuzją/pretrenowaniem
R.S.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35.59
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie... po co komuś kto biega pod 1000m wycieczka biegowa?? ludzie xD
lepiej byłoby wprowadzić lekki interwały ;] tak uważam
to tak jak Pudzian przygotowując się do walki która trwa kilka minut ... biega 1.30h
śmiech na sali ... nie wiem po co mu taki trening ...bo nic korzystnego po za zbiciem wagi to nie wniesie
1000m to szybkość przede wszystkim... interwały bankowo rozumiem ze są początkujący... ale to chyba nie znaczy że mają kilka miesięcy tłuc jakieś wybiegania... po prostu interwały ale lżej

to tak jak Pudzian przygotowując się do walki która trwa kilka minut ... biega 1.30h

1000m to szybkość przede wszystkim... interwały bankowo rozumiem ze są początkujący... ale to chyba nie znaczy że mają kilka miesięcy tłuc jakieś wybiegania... po prostu interwały ale lżej
- lubusz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:20:14
--------------------------------------------------------------------------------------------Witek_Runner pisze:Mam pytanie... po co komuś kto biega pod 1000m wycieczka biegowa?? ludzie xDlepiej byłoby wprowadzić lekki interwały ;] tak uważam
to tak jak Pudzian przygotowując się do walki która trwa kilka minut ... biega 1.30hśmiech na sali ... nie wiem po co mu taki trening ...bo nic korzystnego po za zbiciem wagi to nie wniesie
Kolega to jaką ma życiówkę, ewentualnie doświadczenie trenerskie, aby udzielać na tym forum takich bzdurnych rad !
-
- Wyga
kolega kiedyś biegał kilka miesięcy i miał 2.41 na 1000m, 4.18 na 1500 i 9.23 na 3000m i 35.59 na 10000m... a kolega jakie ma doświadczenie?
to nic niby takiego... byłem początkujący, biegałem tylko jeden sezon w 3 gim. ale napewno nie musiałem biegać po 80min na taki wynik
ale tu nie trzeba być mega trenerem ;] po co mu 80min biegania pod 1000m??
to że widzisz że to mój 3 post to co w tym takiego? możesz mieć i milion postów ale po co jeśli nic nie wnoszą
to nic niby takiego... byłem początkujący, biegałem tylko jeden sezon w 3 gim. ale napewno nie musiałem biegać po 80min na taki wynik
to że widzisz że to mój 3 post to co w tym takiego? możesz mieć i milion postów ale po co jeśli nic nie wnoszą
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 20:09 przez Witek_Runner, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary Wyga
Oj patrz jakie głupoty piszą w tych planach http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=1531&show=1 Przecież to plan na 800m a tam w niektóre dni jest 90' LWitek_Runner pisze:kolega kiedyś biegał kilka miesięcy i miał 2.41 na 1000m, 4.18 na 1500 i 9.23 na 3000m i 35.59 na 10000m... a kolega jakie ma doświadczenie?
to nic niby takiego... byłem początkujący, biegałem tylko jeden sezon w 3 gim
Chyba myślisz że układanie planu treningowego dla zawodnika biegającego jakiś dystans jest prostsze niż budowa cepa

-
- Zaprawiony W Bojach
A ja Ci powiem, że nawet biegacze na 800m biegają dłuższe wybiegania, poczytaj sobie trochę na internecie, czy popytaj się trenerów to się dowiesz jak biegają. Na samych interwałach nic nie zbudujesz, pobiegasz sezon, dwa i po tobie jeśli nie będziesz biegał w zimę tlenowo. Kolejna sprawa to Ty że biegałeś 2.41 nic nie świadczy o tym że miałeś mega trening, może miałeś wielki talent a może trenowałeś za mocno. Na interwałach przejechało się kupę zawodników i to zawodników czołowych.
R.S.
-
- Wyga
Aby biegać 3min na 1000m naprawdę nie trzeba biegać sporego kilometrarzu, dokonywać pomiaru mleczanu, robić badań fizjologicznych czy nawet mieć treneraOj patrz jakie głupoty piszą w tych planach http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=1531&show=1 Przecież to plan na 800m a tam w niektóre dni jest 90' L
Chyba myślisz że układanie planu treningowego dla zawodnika biegającego jakiś dystans jest prostsze niż budowa cepa

No i pisałem o lekkich interwałach... nie np 10X400m tylko powiedzmy 4X400m... wątpie aby się ktoś na tym zajechał... nie zapominajmy że w treningu nie chodzi o sam bodziec tylko o jego skuteczność początkujacemu to nie zaszkodzi a powinno pomóc, powiedzmy niech z 2 miesiące pobiega tą baze, ale nie aż pół roku

Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 20:28 przez Witek_Runner, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Rozgrzewający Się
koledzy spokojnie ;]
tak czytam i każdy proponuje coś innego..
właściwie jak biegać te interwały?
może z tego WSZYSTKIEGO co mówicie każdy ma trochę racji to sie da jakoś dojść do kompromisu żeby czas na 1000m był jak najlepszy ;]?
może z tego WSZYSTKIEGO co mówicie każdy ma trochę racji to sie da jakoś dojść do kompromisu żeby czas na 1000m był jak najlepszy ;]?
-
- Zaprawiony W Bojach
Na 1 km możesz mieć talent i wynik polecisz na 10 km już trzeba troche trenować z głową. Zobacz na 1km pobiegłeś 2.41 a im dłuższy dystans to gorszy wynik. Rozumiem trenowałeś pod 1km ale widocznie tylko zapierniczałeś interwały. 3 km (9.23) powinieneś pobiec przynajmniej 10-15 sek szybciej w porównaniu do tego rekordu na 1km (2.41). Wielu czołowych zawodników na 800m jest w stanie po okresie budowania wytrzymałości tlenowej pobiec na 10km bardzo dobrze. Poczytaj sobie w internecie.Witek_Runner pisze:kolega kiedyś biegał kilka miesięcy i miał 2.41 na 1000m, 4.18 na 1500 i 9.23 na 3000m i 35.59 na 10000m... a kolega jakie ma doświadczenie?
R.S.
-
- Wyga
Jeszcze taka ciekawa rzecz, mój ojciec biegał podobnie jak ja wybieganka 3 razy w tygodniu po 30-40min
a talentu nie miał, bo trudno mówić o talencie u 42 letniego faceta ważącego ponad 90kg
a poprawa czasu (akurat w jego przypadku 3000m, bo wojskowy) i oczywiscie poprawa wagi
była całkiem niezła
2.41 i 4.18(międzyczas 2.49-1000m) i 9.23 to akurat było w podobym okesie... 9.23 na 3000m to jest po 3.07/km... i te wyniki wydają mi się normalne, uważam że nie ma się tam co dopatrywać jakiś braków w bazie tlenowej bymbardziej że robiłem wtedy wb1 po 4.25-4.30/km na bierzni
wynik z 10km miałem wczesniej ... na tą dyche nie ma co patrzeć bo normalnie byłem na poniżej 35...i to także wynikało ze złej taktyki biegu
pamiętam też był gościu którym się ścigałem z Remusa Kościerzyna biegał 1000m... 2.39, 1500... 4.24 i 3000...9.35 także tu masz typ szbkościowca, a takze mój kolega z klubu który biegał 1500 4.11 a na dyche zdychał ;D coś ok 37min
a talentu nie miał, bo trudno mówić o talencie u 42 letniego faceta ważącego ponad 90kg
a poprawa czasu (akurat w jego przypadku 3000m, bo wojskowy) i oczywiscie poprawa wagi

2.41 i 4.18(międzyczas 2.49-1000m) i 9.23 to akurat było w podobym okesie... 9.23 na 3000m to jest po 3.07/km... i te wyniki wydają mi się normalne, uważam że nie ma się tam co dopatrywać jakiś braków w bazie tlenowej bymbardziej że robiłem wtedy wb1 po 4.25-4.30/km na bierzni
wynik z 10km miałem wczesniej ... na tą dyche nie ma co patrzeć bo normalnie byłem na poniżej 35...i to także wynikało ze złej taktyki biegu
pamiętam też był gościu którym się ścigałem z Remusa Kościerzyna biegał 1000m... 2.39, 1500... 4.24 i 3000...9.35 także tu masz typ szbkościowca, a takze mój kolega z klubu który biegał 1500 4.11 a na dyche zdychał ;D coś ok 37min
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 20:55 przez Witek_Runner, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Kolega niech uda się do jakiegoś trenera bo tutaj trzeba zobaczyć jak trenować. Na forum można podpowiedzieć coś ale nie można układać planu treningowego bo to jest poważna sprawa i nigdy kompromisu nie bedzie.anabda pisze:koledzy spokojnie ;]
R.S.
-
- Wyga
to teraz zadam pytanie co daje 90min bieg??
wg mnie... moge się mylić ale tak wywnioskowałem czytając forum
.........
w treningu chodzi o podniesienie prędkości na wb1 (u amatora) lub obniżenie mleczanu przy tej samej prędkości u ludzi trenujących pod maraton tym samym podnosząc próg mleczanowy...
także nie widze różnicy czy biegasz 40 czy 90min jeśli chodzi o podniesienie prędkości biegu na wb1 u amatora trenującego pod 1000m, jedyna pozytywna rzecz to utrata wagi
po za tym w biegu na 1000m, próg mleczanowy nie odgrywa zasadniczej roli jak w maratonie, treningi nad tym progiem go obniżają (a akurat pod 1000m trzeba robić ich sporo - mówię już o bardziej doświadczonych biegaczach)
Jak pisałem wcześniej 1000m to szybkość... zbyt wiele wybiegań może zamulić... i co z tego że będzie miał facet super gaze jeśli jego wytrzymałość beztlenowa będzie stała w miejscu nikt chyba nawet nie uwzględnił chociaż przebieżek na pobudzenie typu 8X100m
wg mnie... moge się mylić ale tak wywnioskowałem czytając forum

w treningu chodzi o podniesienie prędkości na wb1 (u amatora) lub obniżenie mleczanu przy tej samej prędkości u ludzi trenujących pod maraton tym samym podnosząc próg mleczanowy...
także nie widze różnicy czy biegasz 40 czy 90min jeśli chodzi o podniesienie prędkości biegu na wb1 u amatora trenującego pod 1000m, jedyna pozytywna rzecz to utrata wagi

po za tym w biegu na 1000m, próg mleczanowy nie odgrywa zasadniczej roli jak w maratonie, treningi nad tym progiem go obniżają (a akurat pod 1000m trzeba robić ich sporo - mówię już o bardziej doświadczonych biegaczach)
Jak pisałem wcześniej 1000m to szybkość... zbyt wiele wybiegań może zamulić... i co z tego że będzie miał facet super gaze jeśli jego wytrzymałość beztlenowa będzie stała w miejscu nikt chyba nawet nie uwzględnił chociaż przebieżek na pobudzenie typu 8X100m
-
- Rozgrzewający Się
z wiadomości tutaj zebranych wynika (przynajmniej dla mnie)
że przez kilka tygodni sie wybiegać 40-70 minut żeby się przygotować do interwałów / przebieżek?
chociaż słyszałem, że przebieżki są dobre na zwrotność czy coś takiego?
druga sprawa jak już zbuduję "bazę tlenową" pod krosy (?) to właśnie te krosy biegać, a później wplatać interwały?
i ostatnia sprawa jak takie interwały wyglądają?
że przez kilka tygodni sie wybiegać 40-70 minut żeby się przygotować do interwałów / przebieżek?
chociaż słyszałem, że przebieżki są dobre na zwrotność czy coś takiego?
druga sprawa jak już zbuduję "bazę tlenową" pod krosy (?) to właśnie te krosy biegać, a później wplatać interwały?
i ostatnia sprawa jak takie interwały wyglądają?