Komentarz do artykułu Nokia Sports Tracker

Awatar użytkownika
janior
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szczerze mówiąc zbyt mało używałem gps w telefonie, aby mieć porównanie, posprawdzam teraz dokładnie i w razie czego tel do serwisu. Dzięki za podpowiedzi ;)
PKO
Awatar użytkownika
pawelk
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A wypróbuję sobie :) Ze ST nie mam problemów generalnie, jedynie dokładność danych z GPSa, ale to już wina komórki a nie samej aplikacji. No i ST jest taki bardziej "bajerancki" :)
"W górach jest wszystko co kocham"

Paweł Karski - blog fotograficzny
Awatar użytkownika
pan_maksiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56,50

Nieprzeczytany post

no ciekawy będę twojej opinii. ST posłużyłem się bodajże raz potem nastąpiła szybka przesiadka na BB i w związku z tym zmiana na sportypala którego używam już od dawna. Widzę że ty bardziej bawisz się ST w związku z tym ciekaw jestem czy pozostaną ci takie dziwne "szpilki" na prędkościach (np. do 30 km/h) jakie obserwowałem przy wynikach z ST ....
Awatar użytkownika
pawelk
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i dzisiaj wypróbowałem obie aplikacje przy porannym marszobieganiu. Jeśli chodzi o narysowane mapy to są prawie identyczne, na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią. W sumie nic dziwnego, bo dostają sygnał z tego samego odbiornika GPS. SportyPal policzył 5,27km (prędkość średnia 6,3km/h), a SportsTracker 5,53km (6,59 km/h), czyli spora różnica, nie wiadomo, który ma rację :) ST nie dość, że wypluł dłuższą trasę, to jeszcze szybszą. Czas różni się tylko o 1s (czas na włączenie 2. aplikacji). SP pokazał za to, że pewnym momencie maszerowałem 17 km/h, na ST niczego takiego nie było. Potestuję obie aplikacje dłużej, bo 1-elementowa próba nie nadaje się do analizy :)

Do wglądu dla zainteresowanych:
ST -> http://www.sports-tracker.com/#/workout ... ei1np0npr7

SP -> http://www.sportypal.com/Workouts/Details/643225

p.s. Ktoś się pytał ostatnio czy można używać 2 aplikacji na raz korzystając z 1 komórki. Moja odpowiedź brzmi: można :)

Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kicha totalna ta strona co prawda wodotrysków ci tu dostatek ale to jest nie potrzebne i do tego rwie jak jasny pieron.
Co do tych dwóch screen-ów to sports tracker jest bardziej dokładny jak się przyjrzymy. Jedno co boli to to że nie ma grup. :/

Jeszcze jedno, jak ktoś miał livesharing to było można intuicyjne nawet się skapnąć że koleś sharuje a tu o.O Matko Boska...
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
misfit
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

pawelk pisze:Spróbuj ustawić w Settings -> General -> Map material -> Phone. Ja tak zrobiłem i teraz nie pobiera mi żadnych kb, a w miejscu mapy wyświetla się sama ścieżka.

Co do ściągania map - ST korzysta chyba z google maps, więc można je ściągnąć i ustawić tak jak powyżej. Gdzieś widziałem pliki mapy google na komórkę, ale to dawno było...
Z tego co się orientuję to jeśli biegasz cały czas w tym samym terenie to mapy są ściągane tylko raz i potem przechowywane w telefonie, gdy natomiast wybiegniesz "poza swoją mapę" z telefonu, to jest automatycznie dociągana - ale to drobne są :-). Ja mam ustawione map material -> phone and network i z tego co się orientuję to nic mi nie dociąga, ale na wszelki wypadek wyzruje liczniki i na następnym treningu sprawdzę :-)

ST korzysta z map openstreetmap.com

Jeśli chodzi o łapanie fixa to zauważyłem że moja nokia 6730 classic - ma swoje ulubione miejsca do jego łapania :hej:
np. obok mojego domu łapie 5-10 min, a w zasięgu ma 13-14 satelit, a w innym miejscu 500m dalej łapie od razu ! :hej:
Tak samo było gdy byłem na wakacjach - przy wyjściu z mieszkania musiałem czekać nawet 10 min, a przeszedłem dosłownie 40 m i łapała w sekundę :hej:
[img]http://runmania.com/f/dc73dae6a9324f60a4fef409f9d54243.gif[/img]
darciooo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ktoś się orientuje czy w nowym sporttrakerze można on-line przesyłać dane z biegu na serwer? w wersji nokia mozna było ustawić tak, że można było na kompie śledzić na żywo moją lokalizację, czas i trasę. Dzięki temu rodzina wiedziała na którym kilometrze jestem :))) To się chyba nazywało "live sharing"
W nowym ST albo nie ma takiej możliwości albo czegoś nie wiem. Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
pawelk
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tego co ja się orientuję to takiej opcji nie ma, co nie znaczy, że nie będzie. Cały czas pracują nad rozwojem ST, więc za jakiś czas ta opcja może się znowu pojawić.

darciooo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki za info
wczoraj biegłem ze sporttrackerem na półmaratonie z oznakowanymi kilometrami. Na każdym kilometrze przekłamywał jakieś 50-100m (czyli 5-10%). Do bani taki pomiar. Mam wrażenie że poprzednia wersja sygnowana przez Nokię była DUŻŻŻOOO lepsza.
Awatar użytkownika
janior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dokładnie jest jak mówisz, w sobotę przebiegłem 6,1km wyznaczone przez http://www.gmap-pedometer.com/
na sporttracker i sportypal pokazało trochę ponad 6,6km czyli ok. 500m za dużo
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

nie chce sie wymadrzac, ale jak widze takie mierzenie jak
to po prostu nie wierze, ze w ogole ktos sie na to powołuje
mało masz fizycznie zmierzonych dystansow w okolicy?
1. najblizszy stadion lekkoatletyczny: każde kółko ma 400m
2. najbliższa "droga krajowa", czy jak jej tam z wyraźnie oznaczonymi kilometrami
3. przejechać samochodem dowolny dystans patrząc na licznik :-)

to sie nazywa "zmierzona trasa"
wyznaczona z komputera, sorry, to tylko wyznaczona i na pewno nie jest to odnośnik ŻADEN

a pisze to dlatego, ze odbylem ze Sport-Trackerem ponad 120 treningów na dzień dzisiejszy i oczywiście zawsze pokazuje jakieś odchylenia, nawet na tej samej trasie, niekiedy rzeczywiscie na trasie 8km ok 300-400m, ale najczęściej jest to wynik dokładny: biegam wokół tego samego jeziora np., i ma ono 5,5km i tyle mi pokazuje

aha - im wiecej treningow na tej samej trasie, tym wynik dokładniejszy za każdym razem, takie mam odczucie, komóra ma pewnie zapamiętane odnośniki i lepiej łapie, a nie szuka sygnału gdzieś obok drogi, którą biegniesz
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
Awatar użytkownika
janior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Klimo, nie lubię biegać w kółko na stadionie, biegam po polnych i leśnych ścieżkach i samochodem tam nie wjadę.
Po asfalcie w mieście, czy po trasie też jak dla mnie wątpliwa przyjemność, spory ruch, hałas, nie ma to jak na łonie natury.
Ten link, który podałem znalazłem tutaj na forum, jeśli uważasz, że jest mniej dokładny niż ST mając te 120 treningów to wypada Ci tylko podziękować za naprowadzenie. Ja zawsze brałem średnią z wyznaczonej trasy przez gmap i dystansu wyliczonego przez ST i myślę, że takie rozwiązanie na razie mi wystarczy. A wczoraj tak się złożyło, że i ST i gmap wyliczył identyczny dystans.
pozdrawiam ;)
misfit
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

darciooo pisze:dzięki za info
wczoraj biegłem ze sporttrackerem na półmaratonie z oznakowanymi kilometrami. Na każdym kilometrze przekłamywał jakieś 50-100m (czyli 5-10%). Do bani taki pomiar. Mam wrażenie że poprzednia wersja sygnowana przez Nokię była DUŻŻŻOOO lepsza.
a tak z ciekawości, to ile pokazał na mecie?
czy odchyłka była zawsze in plus, in minus czy raz w tę raz wewtę?

z moich doświadczeń wynika, że na sportrakerze najgorszy pomiar jest jak się biega w kółko po bieżni, a najlepszy (najbardziej dokładny) jak się ruszy w trasę tak żeby nie biegać "w kółko".
[img]http://runmania.com/f/dc73dae6a9324f60a4fef409f9d54243.gif[/img]
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

misfit pisze:
a tak z ciekawości, to ile pokazał na mecie?
czy odchyłka była zawsze in plus, in minus czy raz w tę raz wewtę?

z moich doświadczeń wynika, że na sportrakerze najgorszy pomiar jest jak się biega w kółko po bieżni, a najlepszy (najbardziej dokładny) jak się ruszy w trasę tak żeby nie biegać "w kółko".
wlasnie mialem zapytac o to samo, bo juz chyba tu kiedys pisalem, ze na tej samej trasie w czasie tego samego biegu dwa rozne telefony na koncu pokazaly to samo, a wczesniej wlasnie mialy zupelnie rozne pomiary poszczegolnych kilometrow
janior pisze:Klimo, nie lubię biegać w kółko na stadionie, biegam po polnych i leśnych ścieżkach i samochodem tam nie wjadę.
Po asfalcie w mieście, czy po trasie też jak dla mnie wątpliwa przyjemność, spory ruch, hałas, nie ma to jak na łonie natury.
Ten link, który podałem znalazłem tutaj na forum, jeśli uważasz, że jest mniej dokładny niż ST mając te 120 treningów to wypada Ci tylko podziękować za naprowadzenie. Ja zawsze brałem średnią z wyznaczonej trasy przez gmap i dystansu wyliczonego przez ST i myślę, że takie rozwiązanie na razie mi wystarczy. A wczoraj tak się złożyło, że i ST i gmap wyliczył identyczny dystans.
pozdrawiam ;)
oczywiscie przesadzilem nieco, ale mialem na mysli raczej to, ze jesli chcemy sprawdzic dokladnosc pomiaru ST, to trzeba by zmierzyc fizycznie, na 100% pewnosci daną trase, by miec odnosnik.
nie twierdze ze ST jest dokladny na 100%, jest dosc dokladny (tempo chwilowe to juz w ogole abstrakcja)
a gmapom i innym nie wierzę, chociaż może rzeczywiscie jest tak, ze mierzą bardzo dokladnie, co i tak bym sprawdził chocby z miarą w ręku :-)
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
Awatar użytkownika
janior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

muszę któregoś dnia bryknąć po mieście, później po tej samej trasie przejadę samochodem i wtedy się okaże
jak to sprawdzę dam znać ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ