Jako, że ostatnio musiałem zrobić morfologie dla kardiologa, wziąłem sobie odpis i chciałbym przeanalizować je pod względem biegania ale nie mam wiedzy.
Wyniki są w normach ale chciałbym się dowiedzieć czy są "fajne" czy nie?
WBC - 6,37
RBC - 5,32
HGB - 15,3
HCT - 46,1%
MCV - 86,7
MCH - 28,8
MCHC - 33,2
RDW - 12,3%
PLT - 191
MPV - 11,2
Sód-137
Potas - 4,5
Chlorki - 99
Są jeszcze wyniki Lipidów, Biochemia i rozmaz ale to chyba nie ma znaczenia.
Morfologia - prośba o analize.
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
fajne są
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Dziękuje, pozdrawiam. 
EDIT: Btw. Poziom Hemoglobiny ma mieścić się pomiędzy 14-18 , a od jakiej wartości można powiedzieć że dla biegacza jest "fajny"?

EDIT: Btw. Poziom Hemoglobiny ma mieścić się pomiędzy 14-18 , a od jakiej wartości można powiedzieć że dla biegacza jest "fajny"?
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
pod 18 a nawet więcej jest korzystne dla biegaczaBogil pisze:Dziękuje, pozdrawiam.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
nie tyle do całości, co do MCV.Wal pisze:Ja bym bardziej patrzył na hematokryt - czyli stosunek RBC do całości.
Moim zdaniem nie powinno się patrzyć na jeden konkretny parametr, tylko co najmniej na RBC, HCT, HGB i MCV. Istotne są wzajemne relacje pomiędzy nimi, równie istotne jak ich wartości. Widziałem wiele wyników zawodników sportów wytrzymałościowych i rzadko kiedy znajdowały się one w górnej granicy normy, a byli to również medaliści i mistrzowie.
Podane wyżej wyniki są po prostu dobre. Czy mogą być lepsze? Zapewne tak, tylko czy potrzebują być lepsze? Nie wskazują one na występowanie niedoborów żelaza, choć oczywiście nie można tego być pewnym bez wyników badań biochemicznych.
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
tutaj byłbym ostrożny. Tyle hemoglobiny musi być gdzieś umieszczone. Skutkuje to albo podwyższoną liczbą RBC, albo MCV, albo i tym i tym. Krew robi się wtedy gęsta (wysoki HCT) i ciężej jej krążyć w organizmie, duże krwinki gorzej przechodzą przez naczynia włosowate, serce musi mocniej działać. Zamiast korzystności mamy bardziej obciążony układ krążenia.F@E pisze:pod 18 a nawet więcej jest korzystne dla biegaczaBogil pisze:Dziękuje, pozdrawiam.