Test BIOMa

Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Mi też sie wydaje żeby wziąć B... i właśnie miałem sie pytać o ten plan ale i tak bym go nie realizował :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
lukasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Maciek Wódz pisze:Na stronie BIOMa jest plan treningowy na pierwsze tygodnie korzystania z tego sprzętu.

I pytanko do Adama i innych biegających w tych butach, szczególnie wyższych i cięższych: stosowaliście się do zawartych tam sugestii czy po prostu poszliście biegać?

Pozdrawiam. Maciek

Maciek, nie stosowałem się ściśle do planu ale:

- pierwsze treningi były dość krótkie ~3 - 4km , trochę na początku przesadziłem jeśli chodzi o bieganie ze śródstopia , bardziej wychodziło to jak bieganie na palcach - bóle łydek szybko poprawiły mi technikę ;)
- zaczynając biegać w BIOM-ach zwiększyłem ilość ćwiczeń siły biegowej: skipy, wieloskoki, trochę ćwiczeń z POSE.
- jak czułem że przesadziłem to następny trening robiłem lżejszy albo dawałem sobie więcej dni przerwy.

Po 8 tygodniach nie doszedłem jeszcze do biegania długich treningów, ale to wynika nie tylko z biegania w BIOM-ach ale też z odpuszczenia jesiennego maratonu.
łukasz
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Javai
Ja też jestem lekkim pronatorem. (nawet może nie takim lekkim)
Ale jeśli odciążam piętę to znaczenie tego się oczywiście zmniejsza.
Ravenna wydaje mi się fajna, lekka, lekko stabilizująca choć w niej nie biegałem.
W Biomie wszystko zaczyna się od góry - to znaczy nagle znaczenie dopasowania i trzymania stopy ma inne znaczenie. To nie jest trzymanie przez jakiś obcy materiał, to jest trzymanie przez drugą skórę :) - sorry za ten marketingowy tekst - ale jak pisałem w tym temacie jest właśnie dokładnie tak (mówię, o wersji ze skóry).
Ale - to na pewno nie jest but który będzie tak kontrolował Twoją stopę jak tradycyjny but stabilizujący bo on właściwie nie ma takiego zadania. Możesz zobaczyć sobie jak na tym filmiku moja stopa pronuje - BIOM tego nie stopuje (czasem lekko przywalam piętą) wrzucę filmik z boku tylko muszę mieć czas.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=141&id=2025
Ale taka nasza ludzka uroda, tak lądujemy.
W BIOMIE większe obciążenia będziesz musiał brał przodem stopy. Spróbuj sie żwawym tempem przetruchtać po sklepie, wiem że w sklepie to trudna sprawa - ale but drogi więc możesz na to czas poświęcić.

Raul
Dla mnie to jest tempo na BIOM B. Ale Ty jesteś znacznie lżejszy i teoretycznie A może Ci szybciej pasować.
Radziłbym B.

Maciek
Nie korzystałem z tego. To jest dla ludzi którzy chcą się na to przygotować od zera, ja już tak biegałem od jakiegoś czasu, zresztą miałem buty które do podobnego lądowania skłaniały.

kk64 - zapytam się
Byłem dziś w intersporcie w Starym Browarze i miałem BIOM na nogach (wersja syntetyczna).
Samo dopasowanie do stopy idealne w rozmiarze 45 (Ravenna to było 46,5), może mogły by być o te 0,5 numery dłuższe. Prawie jak druga skóra, nie czuć ich na nogach. Przetruchtałem sie po sklepie i odczucia były bardzo pozytywne, czuć było amortyzację.
Następnie wziąłem LunarGlide 2 w rozmiarze 46 i one wydały mi się twardsze i gorzej dopasowane do mojej stopy niż BIOM. Ponoć LunarGlide 2 jest węższa niż jedynka
Też się przetruchtałem i odczucia mam gorsze niż w BIOM i nawet niż we wcześniej próbowanych NewBalance MR760.
Niestety nie mogłem sobie dłużej potestować. Plan mam taki żeby jeszcze raz przymierzyć NB i BIOM. Lunary odpadają, chyba żeby w rozmiarze 46,5 ale nie mieli takiego.
W niedzielę będę w Pile z tego co wiem Ty też. Z chęcią bym osobiście pogadał o BIOM.

Ten, krótki test w sklepie mnie prawie przekonał. Ja nawet truchtam na śródstopiu.
Tylko się zastanawiam czy do Maratonu w Poznaniu zdążę się do nich przyzwyczaić. Bo nie chcę tego robić w Brooksach już prawie bez amortyzacji (czuć to już bardzo i pewnie nie będzie życiówki w Pile).

A cena za BIOM synetyk w Intersporcie teraz była taka sama jak Lunarów 399zł a New Balance 350. Kwestia ceny praktycznie więc nie istnieje.
Mam nadzieję że jeszcze w przyszłym tygodniu będą mieli BIOM w Intersporcie w Poznaniu.

Mam filmik z przed 2 tygodni gdzie biegnę na bieżni 1km boso najpierw 9km/h później 14 i dokładnie widać pronację stopy i lądowanie na śródstopiu. Podobnie jest na filmiku, który robiłem gdy przedstawiciel Brooksa dobierał mi Ravenne ale tam biegnę bardziej ze stopy.
Postaram się gdzieś oba wrzucić.

Javai
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przymierzyłem jeszcze raz BIOM'a rozm 45 , ale tym razem na zimową skarpetę i ten rozmiar na pewno odpada.
I dziś gdy jeszcze czuję kolana po połówce w Pile już takie fajne przy truchtaniu nie były.
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

czy te Biomy już coś staniały? Mam też pytanko, na ile km jest to but i na jaką nawierzchnię? tak myślę, czy na wiosnę nie wziąśc się za zmianę techniki na śródstopie. Jeszcze jedna kwestia, czy jak np zmieniam buty na Biomy i biegam też w powiedzmy zwykłych butach to będę w nich też lądował na śródstopiu czy na pięcie? Ogolnie biegam w kilku parach różnego obuwia w zal od pogody i terenu i bardzo mi to pasuje, nie chciał bym uzależnic się tylko od Biomów i byc tylko na nie skazany
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teraz w Intersporcie ( tylko niektórych) wersja skórzana 449 (lub 459) a syntetyczna 399 - te same ceny maja przez internet.
Autor testu napisał że zrobił już ponad 600km i jeszcze na pewno nie wysiadły i sporo jeszcze przetrwają.
W teście też jest napisane że nie ma tam pianki EVA czy czegoś podobnego tylko polyuretanu, który jest trwalszy. Powinny więc wytrzymać więcej

Dzisiejsze przymierzanie nie potwierdziło miękkości, może dlatego że było to ok 30min po przymierzaniu NB, które są bardzo miękkie. Albo bardziej przez kontuzjowane kolana. Pewnie gdybym był całkowicie zdrowy odczucia były by lepsze. Niestety w Intersportach nie mają (albo nie widziałem) bieżni na której można sprawdzić to w szybszym biegu.

Na dzień dzisiejszy bardziej mnie przekonują NB - sfilmowałem się nawet w nich i lądowanie na śródstopiu na filmie wygląda na całą stopę.
Myślę że jeżeli BIOM wymusi zmianę techniki biegu to nawet w innych butach będziesz lądował na śródstopiu lub całej stopie.
Mi się wydaję że tak ląduję. Zamówiłem filmik mety w Pile jak dostanę pełną rozdzielczość to przeanalizuję bo dokładniej to widać.
Po co ja biegam?
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:czy te Biomy już coś staniały? Mam też pytanko, na ile km jest to but i na jaką nawierzchnię? tak myślę, czy na wiosnę nie wziąśc się za zmianę techniki na śródstopie. Jeszcze jedna kwestia, czy jak np zmieniam buty na Biomy i biegam też w powiedzmy zwykłych butach to będę w nich też lądował na śródstopiu czy na pięcie? Ogolnie biegam w kilku parach różnego obuwia w zal od pogody i terenu i bardzo mi to pasuje, nie chciał bym uzależnic się tylko od Biomów i byc tylko na nie skazany

Piter, jak chcesz poprawić technike przez buty to skorzystaj z poradnika Yacoola :) bedziesz miał but w 100% do natural running a nie but z możliwością natural running ;) i to za free :)
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zdecydowałem - kupilem w sobote pobiegne dam znac jak to dziala
Zdecydowała obnizka ceny 449 zl za 649 bym nie kupil
- przyszla i tak pora na zmianę butów do tej pory NB -TR 909
- wiec postanowielem troche dolozyc i sprawdzic na wlasnej kieszeni i nogach
- biegam tez boso ( po plazy) w tym sezonie wiosenno letnim ok 160 km i mam jeszcze nadzieje ze jeszcze troceh ten dystans zwieksze
- maja zdecydowanie jedna wade - jak juz sie wybiegaja jak to nosic w takim kolorze!!!!
pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Javai - a ile ważysz?

Crazyfly - mam nadzieję, że nie będziesz mnie przeklinał :)
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Javai - a ile ważysz?
Moja waga waha się pomiędzy 76-78kg. A czemu pytasz?
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Trochę z ciekawości, chodzi mi o te bóle kolan.
Zawsze dobra waga (nie mówię, że Twoja jest zła) i mocne mięśnie pomagają.
Ale to nie na temat. :)
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie siłę trochę w te wakacje zaniedbałem.
No i 4 tyg. temu zabłądziłem w WPN gdzie zamias 22km zrobiłem 30 i to było zbyt duże obciążenie ja na razie.
Wtedy ITBS pierwszy raz się odezwał w lewej nodze i teraz po Pile też. Na innych postach opisywałem mój problem z prawym kolanem.
Dziś już nogi spoko. W weekend może wznowię treningi.
Po co ja biegam?
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na razie nie sądze zebym mial Cie przeklinac dołożylem 80 zł - bo albo bym wzial NB albo Brooksy
Pobiegne zobacze 80 zł warte tego ryzyka
Buty leza na nodze swietnie - jak bede tak biegac bedzie git
Tylko ta pedaliada z kolorami - nie mogli zrobic czarnych jak ta wersja do chodzenia??
Dam znac
pzdr
andrzej/gdy

Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to pierwsza dycha zrobiona w Biomach, oczywiscie.
Trasa taka jak zawsze ( +10 stopni, sucho skarpetki Kalenji - 2 pary zawsze zakladam 2 pary )) tzn Gdynia Orlowo po klifie czyli las podbiegi i zbiegi jak ktos nie zna,
potem kawalek po plazy do Gdyni na bulwar i tam trawa oraz ubity szuter.
dla zarejestrowanych uzytkownikow endomondo - Trasa A/Andrzej gdynia bulwar+klif
!. Po pierwszych 500 m mysle sobie co za kapcie, nic nogi nie trzymaja, ale okazuje ze ze je trzeba mocniej wiazac niz moje NB MT 909 - ktore wiaze sie naprawde symboliczne, potem juz poszlo - bylo sucho wiec nie wiem jakby bylo na zbiegach ale wyglada ze sie trzymaja zwyklej lesnej sciezki.
Najlepiej bylo jak wbieglem na trawe a potem na ubity szuter no to zasuwaja, ja poczulem ze mam mniej na nogach niz do tej pory, tak jakos szybko sie bieglo, mialem odczucia podobne do tych jak biegne na boso - chodzi o sposob odbicia stopy od podloza podobny do tego przy bieganiu bos; dzialaja, zadnych pecherzy, odgniecien bolow kolan czy czegokolwiek innego. Trzeba sie troche wbiegac ale wyglada ze bedzie dobrze.
Jesli chodzi o plaze w butach - bieglem brzegiem ale cholewka na tyle mocno opina stope ze piasek mi sie nie nasypal co w NB mi sie zdarzalo.
Mimo ze wygladaja ze maja waski przod to sie okazuje ze w przedniej czesci buta jest sporo luzu.
Wentylacja spoko - bylo podobnie jak w NB MT909
Jedna uwaga po drodze robie zawsze kilka serii brzuszkow i tu chyba rurka pod ktora zakladam stopy szybko te skore zniszczy - nakleje pasek duck tape'a troche zabezpieczy.
Czy przebieglem szybciej, raczej podobnie - ale jakby odczucie ze lzej sie pobieglo.

No teraz czekamy jak bedzie mokro - jak dadza rade
pzdr
andrzej/gdy

Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Crazyfly pisze:

No to juz troche w tych Biomach przebiegalem - buty warte grzechu. Ale grzechu powiazanego z promocja cenowa.Swietnie sie biega, kolano mniej boli ale moze to efekt
nowych butów a nie dlatego ze Biomy
Teraz mam nowe doswiadczenia bo snieg spadl - no na snieg to sie nie nadaja, da sie biegac ale nie trzymaja sie dobrze. ..... trzeba troche uwazac. co ciekawe nie przemakaja ( -7). Moje zimowe NB ( MR921 BY) nawet bez kolcow trzymaly sie lepiej.
pzdr zimowo
andrzej/gdy

ODPOWIEDZ