odciski w nowych butach

voodnik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hej,
jestem nowy więc chciałem się przywitać a przy okazji poprosić o radę :). Poczytawszy trochę na temat biegania postanowiłem szarpnąć się i kupić jako takie buty, trafiłem niezłą ofertę i kupiłem reebok premier trinity, niestety dopiero wtedy zacząłem zastanawiać się nad układem stopy.
Zastanowienie przeszło w lekki szok, gdy po dzisiejszym, pierwszym bieganiu dorobiłem się odcisku na wewnętrznej części stopy. Wiem że tam jest powiększone podparcie ale czy ono powinno obcierać? Przyjrzałem się też stopom i klasyfikuję je jako neutralne. Czy są przeciwwskazania bym mógł korzystać z modelu dla pronatorów? (oby nie bo butów mi nie przyjmą)

Z góry dzięki za wskazówki

voodnik
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
glootech
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Spróbuj nie wiązać butów tak mocno (a już broń Boże na ostatnią dziurkę). U mnie pomogło ;)
rrthere

Nieprzeczytany post

Napisz jeszcze po jakim dystansie zrobił Ci się ten odcisk. Ze swojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że z odciskami nie ma reguły. Parę lat temu kupiłem NB902 i pobiegłem w nierozbieganych butach półmaraton w upale. Spuchły mi nogi i skończyło się wielkimi odciskami. Ale później (już w rozbieganych) biegałem maratony i nie miałem z nimi żadnych problemów.

Najważniejsze, żebyś kupował buty minimum o pół numeru za duże. I w miarę możliwości dobrane też na szerokość, nie tylko na długość.
voodnik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:20

Nieprzeczytany post

przebiegłem w nich jakieś 8 km. Zaskoczył mnie fakt, że wcześniej biegałem w uwierających butach do tenisa i o odciskach nie było mowy, poczyniłem inwestycje i zrobił się problem :grr:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ