Czy macie doswiadczenie lub sugestie które buty powinienem wybrać na maraton Nike LunarGlide+ czy Mizuno Rider 13?
Biegne w maratonie po raz pierwszy , a nie mam doświadczenia jak zachowuję sie te buty na dłuższym niż 20 km dystansie.
maraton: Nike LunarGlide+ czy Mizuno Rider 13 ?
- krwck
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 4:18:30
Po 20 km zaczynają powoli wgryzać się zakończeniem podeszwy z przodu buta w Twoje palce 
A poważnie - to chyba nie ma żadnego znaczenia, szczególnie jeśli biegniesz pierwszy raz (tak jak i ja), poza tym, że powinieneś biec w tych w których biega Ci się po prostu wygodniej.
Jeżeli z kolei chodzi Ci o kupno butów na maraton, to zrób to jak najszybciej - żeby zdążyły się dopasować do nogi, jak będziesz biegł w nowych to Cię obetrą. Idź do sklepu, przymierz, będziesz wiedział. Ja jak założyłem LunarGlide'y, które bardzo chciałem sobie kupić, to okazało się, że nawet chodzić w nich wygodnie nie mogę. Prosta sprawa.

A poważnie - to chyba nie ma żadnego znaczenia, szczególnie jeśli biegniesz pierwszy raz (tak jak i ja), poza tym, że powinieneś biec w tych w których biega Ci się po prostu wygodniej.
Jeżeli z kolei chodzi Ci o kupno butów na maraton, to zrób to jak najszybciej - żeby zdążyły się dopasować do nogi, jak będziesz biegł w nowych to Cię obetrą. Idź do sklepu, przymierz, będziesz wiedział. Ja jak założyłem LunarGlide'y, które bardzo chciałem sobie kupić, to okazało się, że nawet chodzić w nich wygodnie nie mogę. Prosta sprawa.
-
- Zaprawiony W Bojach
Moje Lunary też były niewygodne przy chodzeniu, natomiast podczas biegania sprawdzają się świetnie.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Rider - 320gczarekb pisze:dzięki za odpowiedź![]()
posiadam jeden i drugi model - sa sprawdzone na dystansach do 20 km.Trochę sie obawiam jak mogą sie zachowac po dystansie maratońskim.
Lunarglide - 329g
Jak chcesz być bardziej profi bierz lżejsze buty. Tak naprawdę oba są dynamiczne. (jak na buty treningowe)
-
- Zaprawiony W Bojach
Biegałem już w Lunarach trzydziestki i raz 40 km - nie stwierdziłem żadnych dolegliwości... No może trochę obolały jeden z palców z paznokciem, no ale to było 40 km.