nietypowe pytanie ? ( niedowaga a bieganie)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
-thrill-seeker-
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mam 182 cm wzostu i waze zaledwie 65 kg ( nie liczyłem nigdy tego współczynnka ale na oko to chyba 10kg niedowagi). Około 4 miesiecy temu wpadłem na pomysł ze zaczne biegać bo sądziłem ze wysiłek spowoduje wzrost apetytu i tym samym wzrost wagi. Niestety efektów nie widac, biegam dalej gdyż mi sie to spodobało i nie zamierżam z tego rezygnowac. Moje pytanie - czy ktoś mógłby mi doradzic co w takiej sytuacji zrobic tzn przytyc i byc w formie, moze ktos zna jakies odżywki nie wiem białko czy coś w tym stylu?( zastanawiałem sie nad białkiem serwatki - jest tanie a moze pomogło by)
PKO
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

-thrill-seeker- pisze:mam 182 cm wzostu i waze zaledwie 65 kg ( nie liczyłem nigdy tego współczynnka ale na oko to chyba 10kg niedowagi). Około 4 miesiecy temu wpadłem na pomysł ze zaczne biegać bo sądziłem ze wysiłek spowoduje wzrost apetytu i tym samym wzrost wagi. Niestety efektów nie widac, biegam dalej gdyż mi sie to spodobało i nie zamierżam z tego rezygnowac. Moje pytanie - czy ktoś mógłby mi doradzic co w takiej sytuacji zrobic tzn przytyc i byc w formie, moze ktos zna jakies odżywki nie wiem białko czy coś w tym stylu?( zastanawiałem sie nad białkiem serwatki - jest tanie a moze pomogło by)
chętnie sie z Tobą zamienie ;)
a tak na serio - jak sie dobrze czujesz, masz siłe, nie jesteś chory ani chorowity to nie ma sie czym przejmować
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

przytyć? tzn obrosnąć tłuszczem? w jakim celu? tylko gorzej będziesz się czuł i będziesz słabszy.
jeżeli chcesz nabrać masy, to zacznij robić ćwiczenia siłowe. na pewno w dziale trening znajdziesz dużo o treningu siłowym pod kątem biegania. mogą to być podbiegi, gimnastyka siłowa, siłownia
W każdym sporcie ważna jest systematyczność, więc aby coś zmienić ćwicz regularnie ze 2 razy w tygodniu. Oczywiście po 4 miesiącech nie zobaczysz wielkiego efektu, ale po roku już tak.
FenixTT Szczecin
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dołoż do tego jakies ćwiczenia ogólnorozwojowe, drążek, pompki, brzuchy, drążek
można trochę z cięzarkami
dobra dieta i bedzie git

jeśli odżywka na wzrost masy to nie białko tylko gainer

10 kg niedowagi to przesada
ja mam 183
i ważę ok 77 kg i spokojnie mógł bym 7 zrzucić
ale nie chcę bo lubie swoje mięśnie :hejhej:
TATA MIKOŁAJA i OLI

Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest

http://www.TTSzczecin.pl
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobra waga do biegania
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
ja_arek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Dobra waga do biegania
Pod warunkiem, że wiatr nie wieje. :ble:
A tak na poważnie, to jeżeli akceptujesz swoją budowę to nie ma nic niepokojącego. I rzeczywiście takie BMI to marzenie wielu biegaczy.
Ja też mam 182. Jak byłem piękny i młody i kończyłem studia to ważyłem 72. Później nic nie robiłem a ponieważ natura lubi rzeczy doskonałe to przybywałem aby doskonałości było więcej.Niestety natura jak coś wyhoduje to nie lubi tego oddawać i w drugą stronę już tak samo się nie zmienia. Nie wiem w jakim jesteś wieku, ale Twój problem może również się stopniowo rozwiązywać wraz z wiekiem.
Generalnie jednak bieganie długodystansowe nie sprzyja rozbudowie masy mięśniowej w kategorii "ilość" a więc i masy ciała ogólnie. Trenując regularnie możesz zostać "człowiek żyła". Na zawodach czasem widać takich dziadków +70, ale biegają szybciej ode mnie.
Reasumując bieganiem masy mięśni nie wyhodujesz, raczej kulturystyka, ale bieganie jest fajne a masa może przyjść sama.
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Twój wskaźnik BMI wynosi 19.6.
Brawo! Masz idealną masę ciała."

Tak wiem, na dole normy, ale co z tego, tycie na siłę moim zdaniem mija się z celem. Jeśli dobrze się czujesz, radzisz sobie we wszystkich sytuacjach to moim zdaniem nie ma sensu nic robić, może jeść tyle samo tylko trochę bardziej kalorycznie, ale nie jest źle.
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Więcej jedz i biegaj, wszystko na temat.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
piotr01572
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mam równe 180cm wzrostu, ważę 59kg, biegam po 10-14km dziennie 5razy w tygodniu i wszystko jest ok
Awatar użytkownika
Wzorsabinea
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

spid3r pisze:
FenixTT Szczecin pisze:
jeśli odżywka na wzrost masy to nie białko tylko gainer
aby mięśnie rosły, potrzebny jest im budulec, a tego budulca dostarcza jak cenne białko
i węgle i białko. ale po specjalną dietę to jak zależy autorowi tematu na masie to niech sprawdzi jakieś fora kulturystyczne, nie przeszkodzi to w bieganiu. A odżywek unikać trzeba jak można, lepiej dostarczać składniki przez dietę a odżywkami wspomagać się tylko w ostateczności
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hym, a co z tymi, ktorzy maja BMI... 15? ;)
Ko?nik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To znaczy, że ich nie ma, są chorzy, z afryki, a w najlepszym wypadku nie powinni wychodzic z domu bez obstawy
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

albo mają 13 lat...
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yhm.. a zakladajac, ze osoba biegajaca, ktora ma BMI ~15:
- uprawia od lat inne sporty (nie w stopniu wyczynowym, ale ma regularne treningi), jest generalnie aktywna fizycznie;
- odzywia sie prawidlowo;
- czuje sie swietnie a wyniki jej morfologii krwi potwierdzaja, ze wszystko jest ok?

;)
Awatar użytkownika
ja_arek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem to akademicka dyskusja. BMI to wskaźnik bardzo ogólny stworzony dla "statystycznego Kowalskiego", który generalnie nie uprawia sportów i wiedzie standardowo aktywne życie. zresztą idea jego stworzenia była właśnie taka miara prosta, która ilustruje przeciętnemu amerykanowi, czyli kompletnemu tłukowi, że musi pojechać do ,sali fitnes.
W przypadku osób aktywnie uprawiających sporty, nawet amatorsko, jest już mało wiarygodna. I jeżeli morfologia jest no`k, nasze samopoczucie dobre to poziom BMI o <D: potłuc, szczególnie gdy jest w niskich rejestrach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ