MET?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Benko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kiedyś tj. do 18 roku życia (dziś 30) uprawiałem grę w piłkę nożną (makro). Później grałem już raczej rekreacyjnie i troszeczkę pływałem. Przez ostatnie dwa lata moja aktywność fizyczna była relatywnie niska, ale ostatnio, tj. od kilku letnich miesięcy, intensywnie się ruszam i ...postanowiłem postawić na bieganie (na razie spokojnie - max 3 do 5 km; właściwie bieg to dopiero zacząłem, wcześniej pływanie, rower i piłka). Lekarz rodzinny nakazał zrobić próbę wysiłkową (twierdząc, że w cywilizowanych krajach bez takich testów nie zaczyna się w ogóle treningów). No to próba została zrobiona, ale ku zaskoczeniu badającego wynik okazał się być co najmniej zastanawiający (jak na nie-zawodnika). Otóż osiągnąłem jakąś jednostkę MET na poziomie 24 i zdaniem lekarza jest to za dobry wynik. Czy ktoś coś może powiedzieć o tym MET i jak to należy rozumieć; czy mogło dojść do jakiejś pomyłki - może lepiej przyjąć założenie, że mam średnią wydolność i nie trenować zbyt intensywnie?
PKO
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Metabolic Equivalent - to spalony tlen w jednostce czasu na kg masy ciała, a reszte se poczytaj -=TU=-
MET values of physical activities range from 0.9 (sleeping) to 18 (running at 17.5 km/h)
Jeżeli masz 24 to masz większe zapotrzebowanie na tlen i tym samym szybciej się możesz męczyć, ale wydolnościowo na początku będziesz dobry, sprinty te sprawy, potem już nie za bardzo, a jak się mylę to mnie poprawcie.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Benko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Aha, czyli wcale nie tak ciekawie jak się wydawało. Tak więc osiągnięcie takiego poziomu MET oznacza tylko, że raczej mogę sobie jedynie pohasać i porobić parę udanych sprintów, a tak naprawdę wydolnościowo to nie ma co się podniecać i lepiej pozostać przy krótkich biegach?
Może ktoś ma więcej informacji na temat tego jak przekładać uzyskany poziom MET na wydolność i trening?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ