Asics 2150 a 1150
-
- Rozgrzewający Się
Witam,
kilka dni temu byłem w Poznaniu na badaniu foot ID .
( część wyników : http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0810/p81703347d20.jpg )
Z racji pronacji polecono mi Asics gel 2150 i 1150 . Sprawdzono mi na bieżni 2150 i pasowały . Niestety cena była wysoka ,więc zapytałem o 1150 , ale nie było rozmiaru . Sprawdzałem jeszcze New Balance 769 ( jakoś tak) ale kostka szła do wewnątrz co wykluczyło je z listy kandydatów do kupna. Sprawdziłem także moje stare buty ( jomy hospalis ) ale przy nich podobnie - problemem było uciekanie kostki do wewnątrz.
Biegając praktycznie nie dotykałem piętą podłoża więc amortyzacja pod piętą nie jest kluczowa , raczej z przodu.
Teraz do rzeczy :
Jakie są różnice między 21xx a 11xx ? Gdzieś na stronie czytałem " 2150 dla neutrali i pronatorów , 1150 dla pronatorów" . Czyżby więc 11 miało lepsze 'trzymanie' ?
W czym 21xx są lepsze od 11xx ? ( wytrzymałość , wygląd ) Co czyni je droższymi ?
Czy skoro 2150 pasowały to 1150 będą pasowały czy jednak konstrukcja buta itp. są na tyle różne , że nie można w ciemno tego zakładać ?
Na razie to by było na tyle .
Edit :
Zastanawiam się czy dobry dział , ale myślę , że są to kluczowe sprawy decydujące o tym czy w najbliższym czasie wrócę do biegania więc dział "zacznij biegać " jest chyba odpowiedni.
Z racji pronacji polecono mi Asics gel 2150 i 1150 . Sprawdzono mi na bieżni 2150 i pasowały . Niestety cena była wysoka ,więc zapytałem o 1150 , ale nie było rozmiaru . Sprawdzałem jeszcze New Balance 769 ( jakoś tak) ale kostka szła do wewnątrz co wykluczyło je z listy kandydatów do kupna. Sprawdziłem także moje stare buty ( jomy hospalis ) ale przy nich podobnie - problemem było uciekanie kostki do wewnątrz.
Biegając praktycznie nie dotykałem piętą podłoża więc amortyzacja pod piętą nie jest kluczowa , raczej z przodu.
Teraz do rzeczy :
Jakie są różnice między 21xx a 11xx ? Gdzieś na stronie czytałem " 2150 dla neutrali i pronatorów , 1150 dla pronatorów" . Czyżby więc 11 miało lepsze 'trzymanie' ?
W czym 21xx są lepsze od 11xx ? ( wytrzymałość , wygląd ) Co czyni je droższymi ?
Czy skoro 2150 pasowały to 1150 będą pasowały czy jednak konstrukcja buta itp. są na tyle różne , że nie można w ciemno tego zakładać ?
Na razie to by było na tyle .
Edit :
Zastanawiam się czy dobry dział , ale myślę , że są to kluczowe sprawy decydujące o tym czy w najbliższym czasie wrócę do biegania więc dział "zacznij biegać " jest chyba odpowiedni.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Skąd to wiesz?tommymat pisze: Biegając praktycznie nie dotykałem piętą podłoża więc amortyzacja pod piętą nie jest kluczowa , raczej z przodu.
Bo jeśli tak jest to nie ma wielkiego znaczenia czy kupisz buty dla pronatora czy nie.
-
- Rozgrzewający Się
Czuję to , a poza tym tak mi powiedziano gdy nagrywano mój bieg w sklepie.Adam Klein pisze:Skąd to wiesz?tommymat pisze: Biegając praktycznie nie dotykałem piętą podłoża więc amortyzacja pod piętą nie jest kluczowa , raczej z przodu.
Bo jeśli tak jest to nie ma wielkiego znaczenia czy kupisz buty dla pronatora czy nie.
Mimo wszystko w 2150 kostka przetaczała się w miarę równo , a w innych jakby "zapadała" się do wewnątrz.
Ale jeśli mówisz , że biegając "przodem stopy" nie ma znaczenia wybór butów ( pod względem pronowania ) to co może być tego przyczyną ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hejtommymat pisze:Witam,

Jak sie nazywa to co zrobiles, ile kosztuje i czy bylo warto?

-
- Rozgrzewający Się
Jest to akcja prowadzona przez firmę Asics i wykonywana za pomocą tzw Foot ID . Polego ona to statycznym badaniu stopy i na tej podstawie określają Ci twój typ stóp. Więcej informacji :topek pisze: Hej
Jak sie nazywa to co zrobiles, ile kosztuje i czy bylo warto?
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=126&id=1570
Zarejestrowałem się na tej stronie :
http://www.asics.pl/running/tech_tours/
Badanie było bezpłatne .
Czy warto ? Myślę , że jeżeli ktoś nie jest człowiekiem z żelaza , którego kontuzje omijają szerokim łukiem pomimo biegania w trampkach i nie wie dokładnie jakie buty wybrać ,a chciałby spróbować biegania to warto . Po badaniu w skanerze był jeszcze test na bieżni ( nagrywany ) , ale to już chyba było z inicjatywy sklepu.
Teoretycznie najbliższe badanie jest w Katowicach i nie wiadomo kiedy będzie następne , ale radzę często sprawdzać . W połowie lipca nie było nic o badaniu w Poznaniu , informacje umieszczono jakieś trzy tygodnie przed samym terminem.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
- Życiówka w maratonie: brak
Oba modele są dla pronatorów. Jeżeli jesteś ciężki, tak powyżej 70 kg, akbo biegasz od niedawna i nie masz jeszcze dobrze wyrobionej techniki to weź 2150 - lepiej Cię ochronią. 1150 są mniej skomplikowane, lżejsze i są fajniejsze dla lekkich biegaczy, którzy mają pronację.