Biegające dzieci :)

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
rybka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam takie pytanko mój 10 letni syn strasznie chce ze mną biegać (prawdopodobnie ma nawet lepszą kondycję niż ja :hahaha: . ), zastanawiam się jednak czy nie jest on za mały, czy nie za bardzo obciąży to jego stawów i nie wpłynie źle ogólnie na cały organizm? :niewiem: .
Szacunek dla wszystkich co biegają. Niech ten co nie biega nie mówi że to łatwe, tylko najpierw spróbuje!.
PKO
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Ostatnio na teście coopera w krakowie widziałem biegające dzieci... byłem pod wrażeniem że są w stanie przebiec 12min! dlatego jak tylko przyjechałem do domu wyciągałem moją młodszą siostre (10lat) na trening... i byłem ździwiony że tak szybko potrafi biegać... a co do tego czy nie obciąża stawów to nie wiem jak to jest... poszukaj na bieganie.pl był już chyba taki temat o biegające dzieci.. a na 100% Twoje dziecko nie może biegać takiego samego treningu co Ty bo wysiądzie... ale od czasu do czasu po mojemu możesz je zabrać na trening i niech pobiega z Tobą...
rybka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki, spróbuje poszukać tego tematu na bieganie.pl. Fajnie by było żeby dziecko od najmłodszych lat miało wpojone bieganie i korzyści z niego wynikające, z drugiej strony nie chciałabym mu zaszkodzić :) .
Szacunek dla wszystkich co biegają. Niech ten co nie biega nie mówi że to łatwe, tylko najpierw spróbuje!.
mirek87
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:08

Nieprzeczytany post

A w podstawówce na wfie nie biegają? Ja miałem biegi po 1-2 km przez las i drogami polnymi na wfie i jakoś nikt z nas krzywdy nie zaznał więc nie powinno być problemu, ale nie pozwalałbym raczej biegać na dłuższych dystansach. Poza tym czym skorupka za młodu nasiąknie.. ;)
I am addicted.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W tym wieku dzieciaki powinny się dużo ruszać, ale nie powinny trenować biegania. Optymalny wiek do regularnego biegania to początek gimnazjum. Do tego czasu to przysłowiowy "berek", wf, koszykówka itp. Jak od czasu do czasu z tobą wyskoczy na krótkie i lekkie rozbieganie to się nic nie stanie.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

spid3r pisze:a tutaj 13-letnia dziewczynka biega na 50-mil, więc w jakimś wieku musiała zacząć :bum:
http://www.youtube.com/watch?v=Gtv0PY9G ... re=related
Dla mnie to żałosne! To przykład chorej ambicji rodzica, który wykorzystuje dzieciaka aby błysnąć w świetle fleszy. Mam syna w wieku tej dziewczynki. W wieku 10 lat swobodnie przebiegłby dystanse 20 km. Przy odpowiednim treningu zostałby ultrasem tylko pytam PO CO? Nie jestem trenerem, ale wielokrotnie słyszałem, że kiedy dzieciak rozpocznie za szybko i za intensywnie treningi to w wieku seniorskim nic szczególnego nie osiągnie.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

rybka pisze:Mam takie pytanko mój 10 letni syn strasznie chce ze mną biegać (prawdopodobnie ma nawet lepszą kondycję niż ja :hahaha: . ), zastanawiam się jednak czy nie jest on za mały, czy nie za bardzo obciąży to jego stawów i nie wpłynie źle ogólnie na cały organizm? :niewiem: .
od czerwca biegają moje 2 córki (11 i 9) - biegam z nimi na boisku za domem po trawie - biegamy na boso - robimy przeważnie 2 km, gimnastyke, ćwiczenia i na koniec od czasu do czasu wyścig na 50 metrów 3-4 razy (oczywiście każdy ma odpowiednie fory ) - starsza raz w tygodniu robi większą rundke około 5 km - wszystko jest na zasadzie zabawy - kilka razy w tygodniu i taka forma jest w tym wieku jedyną dopuszczalną :)
Awatar użytkownika
BoberPL
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:15
Życiówka w maratonie: 3:08:58
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jumper pisze:Dla mnie to żałosne! To przykład chorej ambicji rodzica, który wykorzystuje dzieciaka aby błysnąć w świetle fleszy. Mam syna w wieku tej dziewczynki. W wieku 10 lat swobodnie przebiegłby dystanse 20 km. Przy odpowiednim treningu zostałby ultrasem tylko pytam PO CO? Nie jestem trenerem, ale wielokrotnie słyszałem, że kiedy dzieciak rozpocznie za szybko i za intensywnie treningi to w wieku seniorskim nic szczególnego nie osiągnie.
Oj tam, oj tam. Dziewczynka sama chciała pobiec i przebiegła. Z uśmiechem na twarzy ;-) Piszesz jakbyś nie widział relacji z Ethiopii, gdzie mali chłopcy biegają długie odległości, a to po wodę, a to do szkoły. A z tym negatywnym wpływem to dobrze, że napisałeś "słyszałem", przecież sam Haile biegał po 6mil w jedną stronę do szkoły, a później pomagał ojcu na polu ;-)

Sam żałuję, że nie zacząłem biegać w wieku 10 lat :hej:
Awatar użytkownika
Marta96
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak na razie mam 14,5 lat - biegam od dokładnie roku, czyli od początku gimnazjum. Zaczynałam od 3 dni, teraz jest to już 5x na tydzień - w sumie ponad maraton + rytmy, skipy i wieloskoki..
Nie wiem właśnie, czy to trochę nie za dużo, bo już niestety muszę brać suplementy na stawy..?
Z biegania na pewno nie zrezygnuję, chociaż nie wiem, czy nie powinnam mieć mniej treningów aerobowych.. :nienie:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ