Czy mogę przemęczyć ogranizm ??
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Mam pytanie :]
Czy biegając i ćwicząc na siłowni mogę doprowadzić do przemęczenia organizmu? Nie wiem od czego to zależy. Więc napiszcie co mam podać to podam bo nie chce nie potrzebnych informacji podawać żeby się lepiej czytało :]
Liczę na waszą pomoc.
Czy biegając i ćwicząc na siłowni mogę doprowadzić do przemęczenia organizmu? Nie wiem od czego to zależy. Więc napiszcie co mam podać to podam bo nie chce nie potrzebnych informacji podawać żeby się lepiej czytało :]
Liczę na waszą pomoc.
- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:15
- Życiówka w maratonie: 3:58:51
- Kontakt:
Z jednej strony, nawet siedząc cały dzień przy biurku, możesz przemęczyć organizm, z drugiej, możesz jednocześnie ćwiczyć na siłowni i biegać i nic Ci nie będzie. Wszystko zależy. Żeby powiedzieć coś więc podaj, jak możesz:
1. Ile masz treningów siłowych, ile biegów, ile trwają i jak są intensywne
2. Ile masz dni treningowych w tygodniu
3. Ile śpisz
4. Jaką masz dietę
5. Jak wygląda historia Twojej aktywności fizycznej
6. Ile masz lat
1. Ile masz treningów siłowych, ile biegów, ile trwają i jak są intensywne
2. Ile masz dni treningowych w tygodniu
3. Ile śpisz
4. Jaką masz dietę
5. Jak wygląda historia Twojej aktywności fizycznej
6. Ile masz lat
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461
Blog treningowy

Blog treningowy

-
- Rozgrzewający Się
1. Mam 3 treningi siłowe i 3 biegowe. Treningi siłowe trwają od 1:20 do 1:40 coś takiego. A biegowe około 40 minut(korzystam z planu POZIOM I - szkoła amerykańska). Jak bardzo są intensywne wysoka przy siłowych i biegowych(nie wiem czy cie zadowala taka odpowiedź :P)
Poniedziałek- Siłka 18:00, Wtorek- biegi 22:00,Środa- siłka 18:00, Czwartek- biegi 22:00, Piątek-siłka 18:00, Sobota- biegi 22:00 Niedziela - wolna :].
2. Mam 6 dni treningowych
3. Ile śpię. Różnie od 8-11h(po bieganiu dłużej śpię)
4. Nie mam jakieś ścisłej diety
5. Biegać to dopiero zacząłem 2 miesiące temu. A na siłownie chodzę ponad rok.
6. Mam 18 lat. W listopadzie będę miał 19.
7. Suplementy. Jakie masz na myśli ?
P.S. Zauważyłem spadek siły w wyciskaniu sztangi. Czy to może być spowodowane bieganiem ?
Poniedziałek- Siłka 18:00, Wtorek- biegi 22:00,Środa- siłka 18:00, Czwartek- biegi 22:00, Piątek-siłka 18:00, Sobota- biegi 22:00 Niedziela - wolna :].
2. Mam 6 dni treningowych
3. Ile śpię. Różnie od 8-11h(po bieganiu dłużej śpię)
4. Nie mam jakieś ścisłej diety
5. Biegać to dopiero zacząłem 2 miesiące temu. A na siłownie chodzę ponad rok.
6. Mam 18 lat. W listopadzie będę miał 19.
7. Suplementy. Jakie masz na myśli ?
P.S. Zauważyłem spadek siły w wyciskaniu sztangi. Czy to może być spowodowane bieganiem ?
- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wydaje mi się że sensowne byłoby ustalenie jakiegoś priorytetu. Jeśli chcesz rozwijać masę mięśniową to intensywny trening biegowy będzie problemem. Jeśli chcesz biegać szybko i długo, katowanie się 3 razy w tygodniu na siłowni i budowa masy nie jest dobrym pomysłem. Jeśli Twoim celem jest np. dobra kondycja i sylwetka to spokojnie możesz łączyć oba rodzaje treningów, ale z głową. 6 x w tygodniu intensywny wysiłek to prosta droga do kontuzji/przemęczenia/zniechęcenia. Swoją drogą jeśli robisz 1 poziom szkoły amerykańskiej, to z opisu wynika że to raczej spokojny trening jest. Ale być może za bardzo szarżujesz. Jeśli biegając zajeżdżasz mięśnie to spadek siły w wyciskaniu sztangi można tym spokojnie wyjaśnić.
Oprócz ustalenia co chcesz ćwiczeniami osiągnąć, warto też zacząć się racjonalnie odżywiać. Informacji na temat tego, jak należy jeść jest w necie sporo. Poczytaj i dopasuj do zakładanego celu. Z drugiej strony może już masz odpowiednią dietę, a nawet o tym nie wiesz
Suplementy to też temat rzeka. Generalnie nie są niezbędne, a dobór też zależy od upragnionych efektów.
Podsumowując jednym zdaniem: co chcesz osiągnąć ćwicząc.
ps. Jak ja Ci zazdroszczę 8-11 h snu dziennie.
Oprócz ustalenia co chcesz ćwiczeniami osiągnąć, warto też zacząć się racjonalnie odżywiać. Informacji na temat tego, jak należy jeść jest w necie sporo. Poczytaj i dopasuj do zakładanego celu. Z drugiej strony może już masz odpowiednią dietę, a nawet o tym nie wiesz

Suplementy to też temat rzeka. Generalnie nie są niezbędne, a dobór też zależy od upragnionych efektów.
Podsumowując jednym zdaniem: co chcesz osiągnąć ćwicząc.
ps. Jak ja Ci zazdroszczę 8-11 h snu dziennie.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461
Blog treningowy

Blog treningowy

-
- Zaprawiony W Bojach
Witaj
W zasadzie koledzy powyżej wszystko Ci już wyjaśnili. Zgadzam się z nimi, że trening siłowy za długi, swoją drogą ćwiczysz na siłowni nogi? Skróć treningi na siłowni, ustal sobie jakieś priorytety choćby nawet zmienne np. zimą większy nacisk na siłownię a w lato na bieganie a siłownia tylko 2xtydzień (jakieś fbw) w celu podtrzymania formy. Bo tak to się zajedziesz jak będziesz intensywnie ćwiczył i biegał. Ważne, że się wysypiasz, jak ja Ci zazdroszczę
W zasadzie koledzy powyżej wszystko Ci już wyjaśnili. Zgadzam się z nimi, że trening siłowy za długi, swoją drogą ćwiczysz na siłowni nogi? Skróć treningi na siłowni, ustal sobie jakieś priorytety choćby nawet zmienne np. zimą większy nacisk na siłownię a w lato na bieganie a siłownia tylko 2xtydzień (jakieś fbw) w celu podtrzymania formy. Bo tak to się zajedziesz jak będziesz intensywnie ćwiczył i biegał. Ważne, że się wysypiasz, jak ja Ci zazdroszczę

-
- Rozgrzewający Się
Priorytet jest 1. Dostać się do wojska ^^. Tam trzeba mieć chyba 14 minut na 3km.(to jest na 5). I chce to osiągnąć.
Co do odżywiania się. Myślę że nie jest tak najgorzej :P. Jem makaron przed treningiem. Jakieś jogurty, warzywa, owoce są w codziennym jadłospisie.
Ja początkujący aż taki nie jestem na siłowni. I te 80-100 minut wychodzi z przerwami.( te 80-100 minut było napisane tak z głowy :] jak sprawdziłem ile ćwiczę to wychodzi 60-95 minut zależy jaki dzień). A że tak długo to przerwy też do najkrótszy nie należą proszę takie mam przerwy:
Klata, Bary, Plecy 140s
Triceps, Biceps 110s
Uda 80s
Kaptury, Łydki , Przedramię 90s
Tak ćwiczę nogi na siłowni. Robiłem 2 ćwiczenia na uda po 5 serii, i 2 ćwiczenia na łydki po 5 serii. Ale gdy zacząłem biegać wyrzuciłem po 1 ćwiczeniu.
A co do tego wyczerpania to może źle się wyraziłem. Po treningach nie jestem tak zjechany że paść na ziemie i leżeć i wymiotować. Tylko czuje zmęczenie jak to po treningu czasem lepiej mi się ćwiczy i mam jeszcze dużo siły tak z 30 minut po treningu, a czasem po biegach to nie mam siły iść.
A co do zniechęcenia to raczej się nie zniechęcę, bo siłka sprawia mi przyjemność (może to dziwne ale się relaksuje, odstresuje, po wyżywam się na sztangach a nie na innych :P), a co do biegania to się nie zniechęcę bo "muszę" się dostać do wojska, czasami przymuszam się do biegania, ale po biegach zawsze jestem zadowolony. Ale z treningu na trening miej przymusu wkładam w to :](czy jakoś tak :P)
Co do spania, nie chodzę do pracy
, do szkoły bo wakacje, to co mam robić na siłę wstawać ?
Co do odżywiania się. Myślę że nie jest tak najgorzej :P. Jem makaron przed treningiem. Jakieś jogurty, warzywa, owoce są w codziennym jadłospisie.
Ja początkujący aż taki nie jestem na siłowni. I te 80-100 minut wychodzi z przerwami.( te 80-100 minut było napisane tak z głowy :] jak sprawdziłem ile ćwiczę to wychodzi 60-95 minut zależy jaki dzień). A że tak długo to przerwy też do najkrótszy nie należą proszę takie mam przerwy:
Klata, Bary, Plecy 140s
Triceps, Biceps 110s
Uda 80s
Kaptury, Łydki , Przedramię 90s
Tak ćwiczę nogi na siłowni. Robiłem 2 ćwiczenia na uda po 5 serii, i 2 ćwiczenia na łydki po 5 serii. Ale gdy zacząłem biegać wyrzuciłem po 1 ćwiczeniu.
A co do tego wyczerpania to może źle się wyraziłem. Po treningach nie jestem tak zjechany że paść na ziemie i leżeć i wymiotować. Tylko czuje zmęczenie jak to po treningu czasem lepiej mi się ćwiczy i mam jeszcze dużo siły tak z 30 minut po treningu, a czasem po biegach to nie mam siły iść.
A co do zniechęcenia to raczej się nie zniechęcę, bo siłka sprawia mi przyjemność (może to dziwne ale się relaksuje, odstresuje, po wyżywam się na sztangach a nie na innych :P), a co do biegania to się nie zniechęcę bo "muszę" się dostać do wojska, czasami przymuszam się do biegania, ale po biegach zawsze jestem zadowolony. Ale z treningu na trening miej przymusu wkładam w to :](czy jakoś tak :P)
Co do spania, nie chodzę do pracy

-
- Dyskutant
"Co do spania, nie chodzę do pracy
, do szkoły bo wakacje, to co mam robić na siłę wstawać ?"
szkoły nie pamiętam
kiedy mam wolne od pracy to wstawam o świcie gdyż szkoda dnia.. 

szkoły nie pamiętam

- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wydaje się, że przerwy między seriami są pogrupowane według długości, a nie dlatego, że są robione na jednym treningu.
Do wojska, z tego co pamiętam testem kondycyjnym nie było 3000 m. w 14 min. tylko test Coopera, czyli jak już to 3000 m. w 12 minut.
A wracając do meritum, patrząc Knorpel na Twój cel – wojsko, trening powinien być ogólnorozwojowy. Moim zdaniem spokojnie dasz radę z 6 treningami w tygodniu. Tylko rób to z głową, cykle w których dajesz sobie wycisk przeplataj spokojniejszymi. Nie łącz jednego dnia siłowni i biegania. Po ćwiczeniu nóg na siłowni zrób sobie dzień przerwy z bieganiem, albo wstaw najlżejszy z treningów Sprawdzaj co jakiś czas, miesiąc albo dwa wynik w teście Coopera, żeby wiedzieć jak Ci idzie. To co mogę jeszcze doradzić to:
1. Siłownia – w sumie nie do końca to forum, ale jeśli chodzi o bieganie to polecam na nogi zróżnicowane ćwiczenia, 4-5 różnych po 3-4 serie z mniejszym ciężarem ale większą ilością powtórzeń – koło 15, bo w Twoim przypadku chodzi raczej o wzmocnienie, niż przyrost mięśni.
2. Dieta – jeśli nie masz wiedzy na ten temat to poczytaj trochę, bo takie „jakieś jogurty, warzywa, owoce są w codziennym jadłospisie” nie brzmi przekonująco. Sport to zawsze zestawienie treningu-diety-regenracji-motywacji i każdy element musi funkcjonować dobrze bo całość działa tak jak najsłabsza z części.
Do wojska, z tego co pamiętam testem kondycyjnym nie było 3000 m. w 14 min. tylko test Coopera, czyli jak już to 3000 m. w 12 minut.
A wracając do meritum, patrząc Knorpel na Twój cel – wojsko, trening powinien być ogólnorozwojowy. Moim zdaniem spokojnie dasz radę z 6 treningami w tygodniu. Tylko rób to z głową, cykle w których dajesz sobie wycisk przeplataj spokojniejszymi. Nie łącz jednego dnia siłowni i biegania. Po ćwiczeniu nóg na siłowni zrób sobie dzień przerwy z bieganiem, albo wstaw najlżejszy z treningów Sprawdzaj co jakiś czas, miesiąc albo dwa wynik w teście Coopera, żeby wiedzieć jak Ci idzie. To co mogę jeszcze doradzić to:
1. Siłownia – w sumie nie do końca to forum, ale jeśli chodzi o bieganie to polecam na nogi zróżnicowane ćwiczenia, 4-5 różnych po 3-4 serie z mniejszym ciężarem ale większą ilością powtórzeń – koło 15, bo w Twoim przypadku chodzi raczej o wzmocnienie, niż przyrost mięśni.
2. Dieta – jeśli nie masz wiedzy na ten temat to poczytaj trochę, bo takie „jakieś jogurty, warzywa, owoce są w codziennym jadłospisie” nie brzmi przekonująco. Sport to zawsze zestawienie treningu-diety-regenracji-motywacji i każdy element musi funkcjonować dobrze bo całość działa tak jak najsłabsza z części.
Blog treningowy

Blog treningowy

-
- Rozgrzewający Się
spider. Nie mówię że jestem jakiś tam prawdziwym zawodowcem ale nie jest początkującym, mam dużo wiedzy na tym jak ćwiczyć. Tak to było pogrupowane czasami przerw a nie jakie części ćwiczę.
A jak chcesz wiedzieć to robię standard.
Pon. Klata, biceps
Wt. Bieganie
Śr. Barki, kaptury, nogi
Czw. Bieganie
Pt. Plecy, Triceps
Sob. Bieganie
Niedz. Wolny
Test Coopera poszukam na necie co to za test, bo nie wiem :]. Jak czegoś w nim nie będę rozumiał to się tutaj zapytam.
Spider z tego co patrzałem to:
13min -5
14min -4
15,1min- 3
To chce te 13 minut nie 14 :]. Pomyliłem się dawno nie byłem na tamtej stronce. To jest z roku 2009 nie wiem jakie będą w następnym roku. Bo dopiero chce iść za rok do wojska.
P.S. W tym planie co biegam robię 2 cykl i przebiegam około 7km. To dobrze źle ? Ale szczerze :P
A jak chcesz wiedzieć to robię standard.
Pon. Klata, biceps
Wt. Bieganie
Śr. Barki, kaptury, nogi
Czw. Bieganie
Pt. Plecy, Triceps
Sob. Bieganie
Niedz. Wolny
Test Coopera poszukam na necie co to za test, bo nie wiem :]. Jak czegoś w nim nie będę rozumiał to się tutaj zapytam.
Spider z tego co patrzałem to:
13min -5
14min -4
15,1min- 3
To chce te 13 minut nie 14 :]. Pomyliłem się dawno nie byłem na tamtej stronce. To jest z roku 2009 nie wiem jakie będą w następnym roku. Bo dopiero chce iść za rok do wojska.
P.S. W tym planie co biegam robię 2 cykl i przebiegam około 7km. To dobrze źle ? Ale szczerze :P