NOWY biegacz - nowe problemy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
pudelkolobrzeg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie !

Od niedawna zaczałem swoja przygode z bieganiem – chciałbym odpisać pewne sprawy oraz poradzić się bardziej doświadczonych forumowiczów  :bum:

DANE: 25 lat, 183 cm wzrostu oraz około 78 kg.

Cel biegania – dobre samopoczucie, lepsza sylwetka, brak brzuszka, lepsza kondycja.

Buty w jakich biegam to ADIDAS Duramo TR M (moj pierwszy model do biegania). Biegam po terenach działkowych, czyli ogolnie gleba –nie asfalt. NIE POSIADAM PULSOMETRU.

Mój trening to około 40 minut (około 5 razy w tygodniu) zwykłego, nieprzerywanwgo biegu zawsze wieczorem. Nie jest to szybki bieg, ani wolny. Słucham swojego ciała i staram się niczego nie forsować. Po przebiegnieciu nic mnie nie boli (czuję mięśnie nóg), nie jestem wycieńczony lecz zadowolony „ze spoconej koszulki”. Przed bieganiem nie prowadzę żadnej rozgrzewki. Mam lekka wadę kręgosłupa (skrzywienie boczne – ale kto tego dziś nie ma?)

Po treningu uzupełniam płyny napojem izotonicznym ISO PLUS + l-carnityna w proszku, oraz pije sporo wody. Nie pije zbyt wiele przed treningiem oraz nie jem godzinę przed(obawiam się kolki itp). Nie prowadzę żadnej diety – nie objadam się, staram się nie jeść „junk food`ów”chipsów itp., jem owoce, od czasu do czasu ryby, czekoladę, kurczaka itp.

A teraz pytania:
Czy powinienm sprawić sobie pulsometr??? na forum widzę wiele specyfikacji, pulsów, wyliczeń itp. A ja nawet nie wiem ile km przebiegam....:/

Czy biegajac tak jak biegam, powinienem wzbogacić dietę w jakieś konkretne produkty? (nie jem serów i dużej ilośći nabiałów) np. W makarony?

Czy taki trening pozwoli mi na osiągniecie jakiś efektów wymienionych wyżej ?
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Jestem przekonany, że to jak biegasz teraz jest w zupełności wystarczające do osiągnięcia Twoich celów. Pulsometry, plany treningowe, gps są fajnymi gadgetami ale naprawdę przydają się ( nie mylić z są niezbędne) dopiero gdy biega się dla wyników biegowych.

Tak przynajmniej mi się wydaje.

pozdrawiam Buniek
Krzysiek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jedyna rzecz jaką bym dodał do tego co napisał Buniek jest taka, że spróbuj jednak przed bieganiem chwilkę się rozgrzać (chociażby pierwsze 5-10 minut truchcikiem), a po bieganiu porozciągać - ochronisz się przed kontuzjami.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ