maneater1 pisze:marek81 : Przede wszystkim to uwaga odnośnie treningu czołówki światowej była do spid3ra a nie do ciebie.
w takim razie sorki
maneater1 pisze:marek81 :
Po drugie: jeżeli nie znalazłeś nic na poruszany temat w archiwum ( co jest dosyć trudne bo temat był omawiany wielokrotnie )
omawiany był ale nie znalazłem tam pewnej rzeczy która mnie interesuje albo były to w rozmowy bardziej o wpleceniu siłowni itp
maneater1 pisze:marek81 : link do strony Maratonu Krakowskiego wyjaśnia dosyć dobrze ogólne założenia treningu biegacza-amatora. Więc jeżeli nie potrafisz wyciągnąć wniosków z tekstów które cytujesz nie oczekuj że ktoś zrobi to za ciebie. Czytać za ciebie też nikt najprawdopodobniej nie będzie.
tekst jest super. Właściwie gotowiec ale jako baza drugi tekst tych samych autorów mówi już o dalece innym sposobie przebiegania tego samego okresu.
Jeśli miałbym liczyć na twą pomoc w zrozumieniu powyższych tekstów napisałbym to wprost

Te teksty to tylko przykłady i rożne pomysły jakie można znaleźć j.w. ci sami autorzy - różne rozwiązania. Liczyłem na to, że sam od siebie coś napiszesz albo wskażesz inne źródło ale widać nie masz nic do powiedzenia.
maneater1 pisze:marek81 :
Po trzecie: Jeżeli pytasz o ogólny zarys planu treningowego pod półmaraton i maraton to jedno jest pewne. Nie zaczynamy od przebiegnięcia maratonu...
Zazwyczaj kolejność jest taka że najpierw trenujemy a potem biegniemy półmaraton/maraton a nie odwrotnie...
to chyba nieporozumienie.. albo nie zrozumienie..
Kończy się sezon, ostania większa impreza. Po niej następuje przejście z cyklu startowego w jakim byłeś przez ostanie miesiące - do budowania bazy, zwiększania kilometrażu czy siły. po takim okresie znów wchodzisz ..nazwijmy to sezon startowy. jedna impreza wiosną i druga jesienią. Co chyba oczywiste, do każdej imprezy się przygotowujesz

nie wiem co tu jest niezrozumiale ale widać coś musiało być..
ps. chętnie przeczytam twoją opinię ale niech ona coś merytorycznego wnosi..
pozdrawiam