1 załamanie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
hubertk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam taki problem, jestem tu z wami od pewnego czasu chociaz zarejestrowałem się dopiero dzisiaj, Jestem bardzo poczatkujacym biegaczem, zaczolem tak jak opisano tu od marszobiegów i jestem w trakcie tygodnia 8 min bieg i 2 marsz, czyli moj trening trwa od 6 tygodni, trenuje 5 razy sob, nd, wt,sr,czw. Do tej pory bylo wszystko okiej ale dzisiaj po raz pierwszy nie dobieglem calego treningu w polowie stanalem i ledwo sie dowloklem do domu co jest? Czyzby przetrenowanie, moze ogolne zmeczenie. Jestem urzednikiem (8-16) mam 32 lata nigdy nie uprawialem sportow, a moze to za duzo od 6 tygodni 5x w tygodniu co radzicie? Sprobowac poi pracy jeszcze raz?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem za często trenujesz jak na początek. Spróbuj trzy razy w tygodniu. Może też odcinki biegowe robisz za szybko. Na początku trudno zrozumieć, że trzeba truchtać.
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spróbuj dla odprężenia udać się na basen, np. raz w tygodniu. Będzie CI miło, ciepło i przyjemnie, no i dobrze to robi (przynajmniej mojej osobie) na "reanimację" po bieganiu.
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
Awatar użytkownika
MarekM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też wiem coś na ten temat. Jak człowieka ciągnie do biegania, to chciałby biegać dwa razy dziennie. Również mam podobny tryb pracy jak Ty ( 8-16 ) za biureczkiem. Kiedy zacząłem na poważnie biegać, starałem się biegać 4-5 razy w tygodniu. Wkrótce się okazało, że bieganie dzień po dniu przynosi więcej złego niż dobrego. Oraganizm po prostu nie jest w stanie zregenerować się z dnia na dzień.
Zacząłem wiec biegać 3 razy w tygodniu (przeważnie 2x10-15km oraz 1x20) i nagle okazało się, że mogę biec znacznie szybciej w określonym zakresie tętna.
Jak tylko jest możliwość pogodowa staram się chodzić w wolne od biegów dni na nóżkach do pracy (w obie strony 8km). Bieganie traktuje jako przyjemność a żyłowaniem siebie samego może prowadzic do rezygnacji. No to tyle mojego peplania
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zwykle w programach "startowych" jest dopisek - jeżeli jakiś tydzień sprawia kłopoty - np. nie byłeś w stanie zrobić któregoś z treningów - powtórz cały tydzień. takie kryzysy się zdarzają. może taki miałeś dzień. zwróc uwagę na dietę. porządnie się wyśpij i do boju.
jeżeli program realizujesz rano to wieczorem możesz pojeździć na rowerze, albo po prostu pospacerować - przyśpieszy to regenerację. :)
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Taaa...i kto to mówi...ten co biega rano, w południe i wieczorem :)
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może zrób sobie tydzień przerwy,a potem trenuj jeden dzień treningu i jeden odpoczynku.To wyjdzie Ci  raz 3 a raz 4 treningi w tygodniu.Zupełnie wystarczajaco dla zdrowia i stopniowego wzrostu wydolności.foma
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obecnie nasze organizmy przestrajaja sie na zwiekszona produkcjeenergii , kosztem gospodarki cieplnej . Ogolnie - oslabienie wiosenne . Radze by ograniczyc sie chwilowo do samych marszow a bieganie wplatac az "noga zacznie podawac "
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hubertk, jadasz ryby i mieso? Pytam, bo oslabienie i spadek formy to czesto znak, ze nasz organizm ma za malo zelaza. Zdarza sie to czesto u kobiet i wegetarian wlasnie.

kledzik
Arturo 51
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem albo biegaj zadziej, albo wolniej, albo trzymaj to co teraz-kryzys powinien minac/oczywiscie na chwile pofolguj/ a potem dalej i jeszcze sie okaze ze jestes dobrym biegaczem-byly takie przypadki.
Pozdr. Artur
Awatar użytkownika
Rudzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

oj jak na poczatek wg mnie to za czesto biegasz, posluhaj fomy(a) dzien treningu dzien regeneracji u mnie sie sprawdzilo pozdrawiam serdecznie
gg 46090
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kurde ludzie co was pogięło?! facet pytał w kwietniu 2003 a teraz mu odpowiadacie?
Awatar użytkownika
lukasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:hahaha: No to nawet jak to było przetrenowanie to pewnie juz mineło.
łukasz
ODPOWIEDZ