To zależy do niedawna, gdy biegałem jeszcze w zwykłych legginsach to były biegowe bokserki pod tym. Teraz gdy biegam w kompresyjnych legginsach to bez drugiej warstwy, gdyż bardzo ciężko było by to nałożyć z racji, że spodnie w których biegam (http://www.runcentre.pl/CEP-Running-Com ... -p970.html) są rzeczywiście uciskowe więc wszelkie bokserki z nogawkami powodowały by dyskomfort i niewłaściwy ucisk na udach.Nie no, jasne legginsy sa ok. Ale.. przeciez pod spodem masz bielizne? (chyba ze mowiac legginsy mamy na mysli co innego?)
Obtarte uda w okolicy krocza
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
-
- Dyskutant
Ja używam bielizny z serii Nike Pro (obcisła)
A jako alternatywe dla wazeliny polecam płynną parafinę
A jako alternatywe dla wazeliny polecam płynną parafinę
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To ponad moje siłyA jako alternatywe dla wazeliny polecam płynną parafinę

- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zawsze możesz spróbować jednej warstwy. Dobrej jakości ciuchy dają taką możliwość, że nie trzeba bokserek ładować jak ciepło pod legginsy dodatkowo.
- amroz
- Wyga
A co w takim razie zaproponujesz jeśli obcieram się pomiędzy pośladkami a "przyjacielem" ( w kroczu ) ???? Jak byłem w samych leginsach to tak się obtarłem że chodziłem jak bym był dwa dni w siodleEddie pisze:Zawsze możesz spróbować jednej warstwy. Dobrej jakości ciuchy dają taką możliwość, że nie trzeba bokserek ładować jak ciepło pod legginsy dodatkowo.

- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To też w znacznej mierze indywidualna kwestia, musisz po próbować co ci leży a co nie 

- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
też miałem kiedyś lekkie problemy z obcieraniem TAM, ale odkąd (kilka lat temu) wprowadziłem kilka patentów, problemu brak:
- smarowanie sudocremem
smarowanie przed, a w przypadku ultra czy rajdów, także w trakcie,
można także smarować przed na dwa razy - pierwszy raz na kilka godzin przed biegiem, wtedy sudocrem wnika troche głebiej, a następnie bezpośrednio przed druga warstwę
- bokserki
ale takie cieniutkie, lekko obcisłe, po prztestowaniu różnych drogich firmówek obecnie stosuję tylko takie totalne taniochy, które kiedyś przypadkiem namierzyłem w Oszołomie, po 5zł/szt!!! jak przymierzyłem w domu, to na drugi dzień pobiegłem i kupiłem 5 szt bo tylko tyle zostało
- legginsy
krótkie, 3/4, długie - zależnie od pogody
pozdr,
Arek
- smarowanie sudocremem
smarowanie przed, a w przypadku ultra czy rajdów, także w trakcie,
można także smarować przed na dwa razy - pierwszy raz na kilka godzin przed biegiem, wtedy sudocrem wnika troche głebiej, a następnie bezpośrednio przed druga warstwę
- bokserki
ale takie cieniutkie, lekko obcisłe, po prztestowaniu różnych drogich firmówek obecnie stosuję tylko takie totalne taniochy, które kiedyś przypadkiem namierzyłem w Oszołomie, po 5zł/szt!!! jak przymierzyłem w domu, to na drugi dzień pobiegłem i kupiłem 5 szt bo tylko tyle zostało

- legginsy
krótkie, 3/4, długie - zależnie od pogody
pozdr,
Arek
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
-
- Zaprawiony W Bojach
w koncu udalo mi sie zebrac do kupna krotkich gatek. po przeczytaniu watku i artykulu na bieganie.pl doszlam do wniosku ze lepiej postawic na obcisle. chyba jednak wybralam za duzy rozmiar spodenek po w trakcie biegu okazalo sie ze te zwijajac sie podjezdzaja mi do gory, i ... ze biegnac tre udem o udo
i tak sie zastanawiam czy jesli sie bede smarowac to sobie tych ud nie obetre?
i tak sie zastanawiam czy jesli sie bede smarowac to sobie tych ud nie obetre?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 53 minuty
a ja chociaż mały staż tu mam myślę,że lepiej zainwestować(często groszowe sprawy) w dobrane"gatki"niż potem czymkolwiek smarować - sama do niedawna w spodniach biegałam ale nigdy mnie nie obtarły - tylko zimą często przy dużym wietrze "majdały" mi się i przeszkadzały i już nigdy więcej..chyba taniej i lepiej dla skóry jest dobrze spodenki czy legginsy dobrać chociażby dla lepszego komfortu niż potem czymkolwiek tą skórę smarować i leczyć..ale rozumiem,że takie rzeczy się zdarzają
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 53 minuty
też myślę,że legginsy to jest najlepsze rozwiązanie,bo bardziej przylegają - anatomicznie zgodnie z sylwetką budową więc najbardziej naturalnie jest się przemykać w różną pogodę.. - byleby za mocno nigdzie nie uciskały
-
- Zaprawiony W Bojach
jak je przymierzalam to myslalam ze sa obcisle, ale niepotrzebnie sie posluchalam i wzielam o rozmiar wieksze (coby wrazenie opiecia na pupie bylo mniejsze wizualnie). zamiar byl taki by przylegaly. przylegaja ale i sie skrecaja do gory. no coz poki ud nie obetre to problemu nie bedzie, ale wolalabym tego nie doswiadczyc 

-
- Rozgrzewający Się
Nie ma się co śmiaćamroz pisze:A ja biegam w obcisłych bokserkach i leginsach. Ale czasami jak jest naprawdę ciepło na dworze to dla dodatkowego "bezpieczeństwa" uda i krocze talkiem dla dzieci

Ja nie mam problemu z obcieraniem uda, raczej krocze lubi się zapocić

Stosuję zwykłe spodenki sportowe z wszytymi majtkami z siatki, i przed biegiem koniecznie stosuje właśnie talk dla dzieci. Po powrocie z treningu na czystą okolicę miejsc narażonych stosuje alantan maść, tak dla zrównoważenia chyba mocnej zasadowości takiego talku.
Pomogło, stosuje, nie chce innego patentu, ale legginsy na jesień/zimę na pewno zakupię!