wyjazd w gory a bieganie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
juancruz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc,
wyjezdzam na 2 tyg. w gory (Tatry) i nie wiem czy bede mial tam szanse biegac. Nastwiam sie zdecydowanie na robienie SOLIDNYCH i MOCNYCH wycieczek:
- 3x w tygodniu takie po 8-10 h
- 1-2x w tygodniu takie po ~6 h
a reszta dni, to spacery z malcami - malce male, wiec pewnie 1,5 - 2h i raczej dolinki

Mam pytania:

- czy nie strace szybkosci, ktora mialem przed wyjazdem? No bo o kondycje sie nie martwie... (pewnie i tak bedzie "o niebo" lepsza)

- macie moze jakies sugestie co i jak robic, aby jeszcze bardziej skorzystac z tego wyjazdu pod katem biegowym?

Z prosba o pomoc
juancruz
PKO
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Jeżeli robisz wycieczki to przecież możesz sobie zrobić wycieczkę biegową zrobić.
Co do szybkości to możesz robić przebieżki Np. 3xtyg 10x 100 po krótkim rozbieganiu
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
juancruz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kurcze, nie wyobrazam sobie wycieczki biegowej idac z Dln. Malej Laki, przez Kosiceliska na Ciemniak a potem Czerownymi Wierchami na Kasprowy albo idac z Kuznic na Kasprowy i na Zawrat

biegac w butach gorskich? podobnie w nich robib szybkosc?

moje pytanie wzielo sie stad, ze nie wiem czy bede mial szanse zalozyc buty biegowe. Nie chce robic tak, ze wracam z gor i ide truchtac... Zona i malce mi sie poddenerwuja na zaistniala sytuacje...

czy moge stracic szybkosc tylko chodzac po gorach i nie biegajac?
juancruz
tylut
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W takie gory jakie mowisz, mozesz spokojnie w butach biegowych. Nie biegaj tylko po piarzyskach (luznych kamieniach) i gdy choc troche jest mokro.

co do efetkow treningowych to sie nie znam... sam musze zapytac fachowcow z tego forum co do moich Tyrolskich treningow ;)

T.
juancruz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

przyznam, ze Zawratu czy Swinicy to nie czuje w moich boegwych butach... nawet w tych do trailu...

spoko - licze, ze sie uda w luzniejszy dzien porobic jakies przyspieszenia

dzieki za pomoc
juancruz
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Są różne rodzaje tatrzańskich wypadów.
Wg mnie są tam takie, które klasycznie nadają się do pracy nad wytrzymałością (np po Tatrach Zachodnich) - czyli tam gdzie możesz iść cały czas równym tempem, szybko.
Gorzej - jeśli musisz się trzymać jakichś klamr czy łańcuchów albo podchodzić czy schodzić z dużą uwagą, czyli wolno.
juancruz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja generalnie ide rownym i SZYBKIM tempem (np. Kiry -> schr. pod Ornakiem mapa 1:35, ludzie ~1:10 a ja 0:57), wiec mysle ze tempo konkretne

Na lancuchy sie nie wybieram - za duzo mam do stracenia. A emocje to mam na co dzien majac 3 dzieci czy grajac na komputerze ;)

Reasumujac: stale, rowne tempo

Duzo jednak, jak widze, zalezy od mojego kolegi, z ktorym bede chodzil po gorach...

ale Droga pod Reglami to bym potruchtal... mniam
juancruz
juancruz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no musze sie pochwalic - wybaczcie

czas 2:09 od kasy w Dolinie Małej Łąki az na szczyt Kopy Kondrackiej

pogoda: ~6 stopni (poszedlem potem na Kasprowy stamtad i tam tyle bylo), mgla + deszcz

no musialem... wybaczcie...
juancruz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ