Zewnętrzna część stopy - ok?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Likwidator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Starałem sie znaleźć odpowiedź na moje pytanie na różnych forach ale nigdzie jej nie znalazłem. Biegam od mniej więcej 2 miesięcy. Troche mnie to wkręciło i zamierzam kontynuować tą "przygodę" ale poprawnie. Zauważyłem że opadam na środkowo - zewnętrzną część stopy. Czy to dobrze? Obawiam się kontuzji stawów. Starałem sie zaczynać od pięty ale nie wysówam dostatecznie daleko stopy a co do palców to też mi nie wychodzi. Podobno dobrze jest opadać na poduszki ale nie znalazłem nic o krawędziach. Nie mam płaskostopia, biegne średnim tępem.
Za odpowiedź z góry dziękuję!!!
PKO
Awatar użytkownika
Jarlaxle
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 32:22

Nieprzeczytany post

Przetaczanie stopy po zewnętrznym łuku chyba nie jest żadnym błędem, sam tak robię.

Jeśli się nie mylę to piszesz o czymś takim jak na końcu tego filmiku biegnie Radcliffe
http://www.youtube.com/watch?v=v9xLOC5Q ... c9NkzU3IWk
10km- 32:22
21.097km- 1:12:03
https://www.strava.com/athletes/mbujala
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Gdybyś lądował najpierw na pięcie a potem na zewnętrznej części stopy oznaczało by to że jesteś supinatorem i to wymagałoby korekty poprzez dobór odpowiedniego obuwia.

Jeżeli jednak najpierw stawiasz śródstopie to to że zaczynasz od zewnętrznej części stopy jest całkowicie naturalne.

pozdrawiam Buniek
Krzysiek
Likwidator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie za odpowiedzi :spoko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ