Mam zapytanie odnośnie truchtania. Czy mogę sobie biegać ok. 5 km tempem poniżej 6min/km codziennie niezależnie od treningu bez żadnych konsekwencji dla zdrowia i formy? Dodam, że kończę plan dla początkujących na 5 km 4 razy w tygodniu. Poza tym jakie są zalety takiego wolnego biegania? A może istnieją jakieś wady?
Truchtanie - wady i zalety.
- Dominik92
- Dyskutant

Witam serdecznie!
Mam zapytanie odnośnie truchtania. Czy mogę sobie biegać ok. 5 km tempem poniżej 6min/km codziennie niezależnie od treningu bez żadnych konsekwencji dla zdrowia i formy? Dodam, że kończę plan dla początkujących na 5 km 4 razy w tygodniu. Poza tym jakie są zalety takiego wolnego biegania? A może istnieją jakieś wady?
"Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości."
- Dominik92
- Dyskutant

Biegam raczej dla przyjemności, rekreacyjnie, ale chcę też nieco tłuszczyku spalić. Jeśli chodzi o tętno, to trudno mi się wypowiedzieć, bo nie mam przyrządu do jego mierzenia.
"Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości."
-
Maurice
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 33:59
- Życiówka w maratonie: 2:38:40
- Kontakt:
dwa palce na krtań, odmierzasz 10sek i zliczasz uderzenia ... x6 i masz tętno na minutę (HR)