Wydłużanie czasu biegu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ArniK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
w zeszłym roku stwierdziłam, że zacznę biegać :). Ot tak, amatorsko, bez konkretnego założenia odnośnie wyników. Zatrzymałam się na 40 minutowych treningach co 2 dzień. Przez zimę miałam przerwę.
Od kwietnia 2010 biegam znowu. Tym razem jednak nabyłam pulsometr i trochę poczytałam o bieganiu. Biegam np. z odpowiednim tętnem, co poprzednio było dla mnie zupełnie nieistotne (dlatego po 40 min. padałam z nóg i nie byłam w stanie wydłużyć biegu nawet o 5 min.). Aktualnie biegam przez 80 min. co drugi dzień i staram się wydłużać stopniowo trening, by dojść do jakichś 2 godzin (takiego czasu potrzebuję na przebiegnięcie "półmaratonu"). Moje pytanie brzmi: czy mogę sobie tak wydłużać i wydłużać bez specjalnego treningu, czy powinnam jednak zastosować jakiś określony plan treningowy, żeby się do tego półmaratonu przygotować? Dodam, że nie zamierzam startować w żadnych zawodach, ale pewnego dnia po prostu przebiec sobie na raz 20 km po jakimś lesie.
Wczoraj po raz pierwszy "przebiegłam" 1,5 h; 12 km, ze średnią prędkością 8 km/h. Bardzo dobrze się czułam i śmiem twierdzić, że mogłabym biegać jeszcze dłużej. Może to istotne, więc dodam że mam 27 lat, 163 cm i 50 kg wagi.
PKO
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

generalnie długie wybiegania robi się raz w tyg w niedzielę, w tygodniu jeśli biegasz tylko dla samego biegania nie są ci potrzebne tak długie biegi, do tego możesz złapać kontuzję od gwałtownego zwiększania kilometrażu
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ