Plan treningowy a sezon startowy - jak to rozwiązać?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
husky_turek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Mam taki mały dylemat i pomimo, że jeszcze sporo czasu to wolałbym w miarę wcześnie zasięgnąć informacji żeby ewentualnie coś skorygować.
Jako, że startuję w zawodach canicrossu (bieg z psem) gdzie dystanse oscylują w granicach 5 km to biegam wg planu z bieganie.pl dla średnio zaawansowanych na 5 km 5x w tygodniu. Po małej modyfikacji i powtórzeniu kilku tygodni po 2 razy plan zakończę dokładnie na pierwsze zawody w sezonie. ZAwody są zawsze dwudniowe (sobota, niedziela) i planuję wystartować na sześciu w ciągu 10 tygodni. Tak krótki jest sezon startowy niestety dla tych konkurencji.
Tu moje pytanie co robić w okresie startowym aby nie stracić formy wypracowanej (obojętnie jaka by nie była) a może i jeszcze ją trochę podbudować biorąc pod uwagę, że prawie co weekend będzie bieganie na maksa dwa dni z rzędu?
Chodzi mi po głowie coś takiego: sobota, niedziela starty, poniedziałek wolne, wtorek jakieś 30 - 50 min tak 65-75% regeneracyjnie, środa 30-40 min 75% + w jednym tygodniu jakieś przebieżki mocniejsze 10x200/100 a w drugim tygodniu jakieś podobne ilości i dystanse ale podbiegów a nie prebieżek, czwartek zależnie od samopoczucia już wolne lub z godzinka tak na 75%.
Tu moje pytanie czy takie coś było by w porządku, czy coś radykalnie zmienić?
Sezon kończy sie Mistrzostwami Polski, na których wiadomo że chce się człowiek w miarę zaprezentować aczkolwiek biegam sobie zupełnie amatorsko i o nic wielkiego poza własną satysfakcją nie mam szans zawalczyć. :)
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

So i Ni zawody
Po. 8-12km powoli (aktywna regeneracja) in 3-4 Przebiezki
Wt. wolne
Sr. 12x200, albo 8x400 albo 3x1000. Tomoze byc tez kombinowane.
Cz. 6-7km powoli (aktywna regeneracja) in 3-4 Przebiezki
Pt. wolne
So i Ni zawody

Musisz uwazac zeby te srodowe treningi nie byly za mocne. Nie schybciej jak:
200 w 800m Tempo
400 w 1500m Tempo
1000 w 3000m Tempo

Rolli
Awatar użytkownika
husky_turek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

z poniedziałkiem o tyle jest problem, że zawody kończą się około 16 - 17 , potem trochę pakowania, pożegnań i średnio jakieś 300 - 400 km do domu. Po takim powrocie, gdzie jesteśmy na miejscu około północy lub później a rano do pracy trzeba iść to ten poniedziałek zostaje na odpoczynek i odespanie tak aby maksymalnie się zregenerować. Boję się, że bieganie jeszcze tego dnia nawet bardzo spokojne mogło by powodować duże zmęczenie mięśni i problem z ich regeneracją.
Dlatego stawiałem na wtorek, środę i czwartek.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

husky_turek pisze:z poniedziałkiem o tyle jest problem, że zawody kończą się około 16 - 17 , potem trochę pakowania, pożegnań i średnio jakieś 300 - 400 km do domu. Po takim powrocie, gdzie jesteśmy na miejscu około północy lub później a rano do pracy trzeba iść to ten poniedziałek zostaje na odpoczynek i odespanie tak aby maksymalnie się zregenerować. Boję się, że bieganie jeszcze tego dnia nawet bardzo spokojne mogło by powodować duże zmęczenie mięśni i problem z ich regeneracją.
Dlatego stawiałem na wtorek, środę i czwartek.
Oj... jezeli we wtorek biegasz, to sa 2 dnie po zawodach i wtedy normalnie bedziesz mial ciezkie nogi. Dlatego nie mozesz biegac dlugiego wybiegu. Alternatywnie w czwartek, ale to znowu za blisko do soboty.

Sprubuj:
Wt. interwaly
Sr. 8-12km
Cz. wolne
Pt. 4-5km

Ja uwazam ze jeden sredni/dlugi bieg musi byc zawsze planowany. Tylko trzeba spokojnie przy tym biec.

Rolli
Awatar użytkownika
husky_turek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

do początku startów jeszcze 3 miesiące więc jest czas na decyzje :) ale to co podajesz to wygląda nieźle :) może jeszcze do tego czasu ktoś coś podpowie i sie skoryguje :)
Dzieki za podpwiedzi :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ