Garmin f305

jlucz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Panowie inżynierowie :bum:
aktualnie różnica cenowa między f305 a f205(f305 bez monitora serca) to 200zł - dużo, nie dużo, to akurat nie istotne. Pytanie brzmi czy używacie jeszcze monitora serca(np. po roku biegania z f305)? Czy może już tylko treningi GPS i VP a pasek HRM leży w szufladzie i się kurzy?

nie lubie po prostu jak mi się kasa po szufladach wala - tym bardziej ze szuflada z gadżetami biegowymi jest już tak pełna, że kolejnego "paska" nie zniesie ;-)

reasumując: będę korzystał za rok z paska HRM?

dziękuję za odpowiedź

Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hmmm, zalezy jak chcesz biegac. Jezeli bedziesz realizowal jakies plany, czy biegal w jakims danym celu na danym treningu to tetno by sie przydalo. Jezli bedziesz biegac "od tak" w jakims "swoim" tempie to chyba bedzie zbedny taki pas. Takie moje zdanie, tylko co ja sie tam znam jak moj staz biegowy wynosi troche ponad rok :bleble:
Obrazek
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Są tacy, co noszą i są tacy co noszenie mają gdzieś... Ja jestem z tych co noszą. Jakoś tak sobie zaplanowałem, że będę z paskiem biegał, bo chcę mieć kupę statsów i biegam. Czy mi to coś daje? Poniekąd. Zauważam problemy w stylu: przemęczenie, brak siły, lub lepsze dni, bardziej naocznie niż na czucie... Czasem już jak wyjdę z domu, nawet biec nie zacznę, patrzę na tętno i widzę, że będzie dobrze... Są i takie potwory, że pasek ich niczym srebro wampiry parzy, a tak na poważnie, to latają sobie bardziej na samopoczucie, a pasek zakładają od święta, by sobie sprawdzić czy jest postęp, czy nie ma... Przemyśl sobie jakim typem jesteś (choć po trosze już opisałeś) i dokonaj właściwego wyboru :).
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jlucz pisze:Panowie inżynierowie :bum:
aktualnie różnica cenowa między f305 a f205(f305 bez monitora serca) to 200zł - dużo, nie dużo, to akurat nie istotne. Pytanie brzmi czy używacie jeszcze monitora serca(np. po roku biegania z f305)? Czy może już tylko treningi GPS i VP a pasek HRM leży w szufladzie i się kurzy?

nie lubie po prostu jak mi się kasa po szufladach wala - tym bardziej ze szuflada z gadżetami biegowymi jest już tak pełna, że kolejnego "paska" nie zniesie ;-)

dziękuję za odpowiedź

Ja po tylko pół roku, ale cały czas biegam z paskiem. I nie wyobrażam sobie biegania bez paska. Pełna informacja o treningu z podziałem na poszczególne etapy biegu jest dla mnie przydatna. Analizowanie biegu, porównywanie kilku biegów dają mi więcej motywacji do kolejnych treningów. Mam więcej informacji o tym jak reaguje mój organizm na różne bodźce treningowe.
:) Tomek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja biegam na tempo, tętna mnie nie interesują, zaoszczędziłem 200 złotych bo kupiłem 205 i jestem bardzo zadowolony, zupełnie nie czuję braku smyczy na klacie. Im lepiej będziesz znał swój organizm tym mniej będziesz chciał korzystać z pulsometru. Jeżeli biegasz korzystając ze szkoły amerykańskiej to też pulsometr nie jest konieczny.
Jeżeli nie masz problemów ze zdrowiem to również kontrola tętna nie jest tak ważna.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
bogdanos
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:50
Życiówka w maratonie: 3:39:01

Nieprzeczytany post

jlucz pisze:Panowie inżynierowie :bum:

dziękuję za odpowiedź

ja po roku zacząłem biegać według tętna :) Wcześniej nosiłem monitor serca bo nosiłem :)
Obrazek
Biegam bo lubię :)
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kilka razy nie zalozylem opaski bo zapomnialem i za kazdym razem po takim biegu bolaly mnie cycy.
nie wiem jak to dziala ale z opaska nigdy tak nie jest (opaske montuje pod sutkami).
poza tym czesto kontroluje wskazania pulsometru.
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W jakim programie moge narysowac sobie trase na mapce i wgrac ja do garmina? probowalem w GTC ale mapy tam to tragedia, najlepiej gdyby mozna bylo narysowac trase na mapie satelitarnej. Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gores87 pisze:W jakim programie moge narysowac sobie trase na mapce i wgrac ja do garmina? probowalem w GTC ale mapy tam to tragedia, najlepiej gdyby mozna bylo narysowac trase na mapie satelitarnej. Pozdrawiam
Sporttracks
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jak to zrobic? :lalala: moze jest jakis tutorial do tego?
Obrazek
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

Czy istnieje możliwość dodania jakoś trasy gdy Forerunner zgubi sygnał?
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

td0 pisze:
gores87 pisze:W jakim programie moge narysowac sobie trase na mapce i wgrac ja do garmina? probowalem w GTC ale mapy tam to tragedia, najlepiej gdyby mozna bylo narysowac trase na mapie satelitarnej. Pozdrawiam
Sporttracks
Teraz przeczytałem jeszcze raz i zrozumiałem o co Ci chodzi.
Nie, ze Sporttracksa nie da się przegrać mapy do Garmina.
Wydaje mi się, że wogóle nie da się wgrać mapy do F305.
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szy pisze:Czy istnieje możliwość dodania jakoś trasy gdy Forerunner zgubi sygnał?
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby zgubił.
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

td0 pisze:
szy pisze:Czy istnieje możliwość dodania jakoś trasy gdy Forerunner zgubi sygnał?
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby zgubił.
Szczęściarz. What if?

Mi się też nie zdarzało, dopóki w lesie w którym biegam nie pojawiły się liście na wiosnę, teraz co jakiś czas albo 'lost signal reception' albo dziwnie wyrysowana trasa po zrzuceniu treningu do sporttracka. A że biegam po lesie te same pętle to zazwyczaj wiem ile garmin "gubi". Problem tylko z tym, że nie wiem jak dopisać zgubiony fragment trasy w sporttracku na przykład.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@gores i td0:

Wybierz widok >> Trasy >> Dodaj trasę >> Ustawić nazwę >> Add Route

i można stworzyć trasę i wgrać ją do Garmina. Zaprogramowałem sobie tak 32 km trasę po lesie i zdało egzamin - czasem byłem za daleko od wytyczonej ścieżki i pojawiał się komunikat, że się jestem poza trasą, ale mapka mówiła, że biegnę dobrze i tak w zasadzie było.

@szy:

Nie wiem, czy da radę ten konkretny plugin, ale wypróbuj, bo zdaje się, że może to być czego szukasz. Chodzi o GpsCorrection. Powodzenia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ