Przystąpiłem do świetnego programu biegowego i przygotowuje się do maratonu (na wrześnień 2010). Każdy kto biega wie jak czuje się człowiek który staje przed podobnym wyzwaniem. Mam mnóstwo energii i chciałbym osiągnąć cel. Niestety pojawiło się kilka problemów...
Dane biegacza:
a. wzrost: 175,5 cm, waga: 57,5 kg.
b. buty: Adidas response cushion 17. Problematyczna historia doboru właściwego obuwia, opisana poniżej:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 73&start=0
d. Mam koślawe kolana, stopy prawidłowo obniżone.
Lewy bark cofnięty względem prawego o 61mm. Kręgosłup w płaszczyźnie czółowej w normie. Typ kifotyczny 1.
(w oparciu o wyniki badań)
c. dysponuję badaniami: stóp, kręgosłupa, składu ciała itd wykonanymi pod kątem biegania w ramach programu biegowego w którym uczestniczę. Jeśli ktoś chciałby rzucić na nie okiem w celu pomocy to chętnie udostępnię.
Problem do rozwiązania:
Niestety od pewnego czasu przy dłuższym wybieganiu (w okolicach 12-14km) zaczyna pojawiać się ból w kolanie (prawym) lub obu kolanach.
Zatrzymam się, porozciągam - ból mija. Czasem nie pojawia się wcale.
Drugi objaw który pojawił się kilka tygodni temu i robi się coraz bardziej upierdliwy, polega na tym, że czasem czuję ucisk (po wewnętrznej stronie) prawej stopy w miejscu które zaznaczyłem na fotce, kolor czerwony). Lewa stopa, ok.

Ucisk który czasem przeradza się w ból, pojawia się również po około 12 km biegu.
Dodam, że biegam po szutrach, utwardzonych ścieżkach, czasem 3-8 km asfaltem i chodnikami. Do marca biegałem max 13km. Obecnie kiedy przygotowuje się do maratonu biegam około 45km/tygodniowo, max 20km na jednym wybieganiu.
1. czy ten ucisk, może być spowodowany, "odciskiem" , "zgrubieniem" na stopie? (obejrzałem stopę jest w tym miejscu małe zgrubienie, jakby większe niż na lewej stopie). Muszę poszukać sposobu na to, ponoć trzeba moczyć, tylko nie wiem co dalej?!.
2. A może przyczyna jest inna, wynikająca z budowy - przyznam, że w dwóch parach butów (codziennego użytku, w jednej parze w obu butach) w zaznaczonym miejscu zrobiła mi się dziura na wylot, wynika stąd, że jest tam spory nacisk.
3. Czy mogą tu pomóc termoutwardzalne wkładki?. Trener z sąsiedniej grupy poleca je, ale koszt jest niemały, ponad 200zł. A może inne wkładki?
Podstawowe pytanie: czy może to wynikać z niewłaściwego doboru obuwia?, a może nie ma o czym mówić tylko od razu wybrać się do ortopedy?.
Pytam o to w szczególności bo wiem, że nie stać mnie w tej chwili na obie rzeczy, jednocześnie.
Pozdrawiam i proszę o wskazówki,