"Urodzeni biegacze" Audycja PR3 z udziałem Dr. Smigielskiego

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Hannibal
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:24
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Ale w tym wszystkim musisz pamiętać, że ludzie nie chcą długo czekać na efekty, są niecierpliwi, szukają drogi na skróty.
W 100% się z tym zgadzam. Tutaj jest pies pogrzebany.
Bieganie jest IMO zbyt poważną sprawą, żeby tak od razu masy ludzi mogły go bezpiecznie uprawiać.
PKO
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hannibal pisze: Bieganie jest IMO zbyt poważną sprawą, żeby tak od razu masy ludzi mogły go bezpiecznie uprawiać.
:hejhej: :hejhej: :hejhej: :hejhej: :hejhej: :hejhej: :hejhej: :hejhej: :hejhej: :hejhej: :hejhej:

Taaak, najlepiej najpierw przez 3 lata studiować książki i zastanawiać się czy biegać z pięty czy z przodostopia, potem posłuchać mędrców w mediach i na forum, a następnie dojść do wniosku, że jedyne co można zyskać biegając to kontuzje.
Robicie wielkie nie wiadomo co z rytmicznego przebierania nogami.

Bardzo naukowe podejście, tylko zrozumcie, wszyscy mędrcy, że tak naprawdę to, jak się biega ma znaczenie dla zawodowców i ambitnych amatorów, czyli zdecydowanej mniejszości biegających. Ja na przykład, jako przeciętny człapak, mam to głęboko w poważaniu, bo dla mnie nie ma znaczenia czy przebiegnę 10 km w godzinę czy w 57 czy w 55 minut, biegam żeby spalić sadło i utrzymać kondycję, a nie żeby się pochwalić w stopce na forum życiówką podkręconą o 5 sekund w ciągu roku.

Takie dyskusje i szukanie diabłów na główce szpilki idealnie zniechęcają tych, którzy może by i zaczęli, ale nie do końca są przekonani. Jak posłuchają i poczytają to na pewno stwierdzą, że to nie dla nich.

A doktor jak to doktor, reklamę w radiu sobie zrobił, w końcu jakby coś, to przyjdą do niego z kontuzją i ci co biegają w butach i ci co bez, ale zaistniał i to się dla Niego liczy.
Hannibal
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:24

Nieprzeczytany post

ruh hożuf pisze: Taaak, najlepiej najpierw przez 3 lata studiować książki i zastanawiać się czy biegać z pięty czy z przodostopia, potem posłuchać mędrców w mediach i na forum, a następnie dojść do wniosku, że jedyne co można zyskać biegając to kontuzje.
Robicie wielkie nie wiadomo co z rytmicznego przebierania nogami.
Nie o to mi chodzi, żeby studiować to niewiadomo ile lat. :)
Chodzi jeno o to, żeby zdawać sobie sprawę z tego, że bieganie to aktywność fizyczna, która bardzo obciąża nogi - przy każdym skoku ponad tona na nacisku! Jeśli będziemy robili to nieprawidłowo to zamiast profitów zdrowotnych możemy sobie mocno zaszkodzić.
Nie urodziliśmy się jak Raramuri czy Kenijczycy, którzy wyssali bieganie z mlekiem matki. No przynajmniej ja nie, więc podchodzę do tego pokornie :)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tworca slynnych butow Newton , Danny Abshire , powiedzial mi , ze pracuje nad ksiazka , ktora nawiazuje do ksiazki McDougall'a.

Danny jest fachowcem bo biega od lat i najpierw produkowal wkladki ortopedyczne.
Dla nieoswieconych - buty Newton promuja ladowanie na srodstopie i wzmocnienie wybicia .

Danny przyslal mi pare do testowania ale musze uczciwie stwierdzic , ze pobolewa mnie achilles. Nie winie butow , moze za szybko w nich zaczalem biegac.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Kogo zapytałbyś się jak masz bezpiecznie pokonywać zakręty na śliskiej drodze - mechanika samochodowego czy nauczyciela w szkole dla rajdowców?
Kogo zapytałbyś się jak wybrać zegarek biegowy - zegarmistrza czy doświadczonego biegacza?
hehe, a Adam w jakiej roli występujesz w dyskusjach o bieganiu boso?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jako moderator. Ja przedstawiam czyjeś zdanie.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Jako moderator. Ja przedstawiam czyjeś zdanie.
raczej kibic rajdu, który twierdzi, ze samochody marki Y są złe bo kierowca A rozwalił taki na pierwszym zakręcie a siedział w nim drugi raz w życiu :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nie, jako kibic rajdu który rozmawiał z wyczynowymi rajdowcami, lub nauczycielami rajdowców.
Ty jesteś za to jednym z rajdowców amatorów który twierdzi, że marka Y jest jedyna słuszną marką bo już nią dwa razy jeździłeś.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Nie, jako kibic rajdu który rozmawiał z wyczynowymi rajdowcami, lub nauczycielami rajdowców.
Ty jesteś za to jednym z rajdowców amatorów który twierdzi, że marka Y jest jedyna słuszną marką bo już nią dwa razy jeździłeś.

hehe - prosze o moje wypowiedzi, które to potwierdzą ..... to raczej Ty jesteś fanatykiem marki X a ja twierdze, że marka Y jest dobra, ale trzeba dużo sie uczyć aby nią jeździć
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

gasper pisze: ..... to raczej Ty jesteś fanatykiem marki X
Poczytaj trochę moje wypowiedzi, włóż trochę wysiłku w zrozumienie tego co próbuję powiedzieć.
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

eee, dajcie na luz chłopaki, idźcie pobiegać.

proponuję w jednym bucie, dla kompromisu i propriocepcji.

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
gasper pisze: ..... to raczej Ty jesteś fanatykiem marki X
Poczytaj trochę moje wypowiedzi, włóż trochę wysiłku w zrozumienie tego co próbuję powiedzieć.
nie ja jako recenzje książki o bieganiu wstawiłem teks o szkodliwości biegania boso....
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:eee, dajcie na luz chłopaki, idźcie pobiegać.

proponuję w jednym bucie, dla kompromisu i propriocepcji.

zdrówko

pobiegałem troche w butach i troche bez :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ