Pomoc w doborze butów: 176cm/93kg
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Od ponad miesiąca staram się biegać. Na początek kupiłem najtańsze buty z powodu braku funduszy: Kalenji Ekiden 50. Staram się nie przesadzać i rozsądnie planować treningi ze względu na moją wagę (93kg przy wzroście 176cm) - robię jednodniowe przerwy, czasami dwudniowe. Bieganie wciągnęło mnie na dobre i chciałem zainwestować w lepsze buty. Po treningu w tych obecnych czuję że mam przemęczone stawy, po przebiegnięciu dystansu 3km zaczynają mnei lekko boleć. Wydaje mi się że jednym z powodów, oprócz wiadomej zbyt dużej wagi, mogą być buty. Nie chciałbym rezygnować z biegania więc chyba dobrym pomysłem jest kupienie nowych butów. Mokry test wskazuje na stopę neutralną/lekko pronującą. Zdjęcia można znaleźć pod adresem http://img85.imageshack.us/img85/6879/image001bph.jpg oraz http://img443.imageshack.us/img443/3452/image002iz.jpg.
I jeszcze pytanie: zastanawiałem się też nad obniżeniem częstotliwości treningów tak aby robić dwudniowe przerwy w ramach odpoczynku dla stawów. Czy to dobry pomysł?
Dodam jeszcze że na buty mogę przeznaczyć około 400zł max.
Z góry baardzo dziękuję za pomoc
Od ponad miesiąca staram się biegać. Na początek kupiłem najtańsze buty z powodu braku funduszy: Kalenji Ekiden 50. Staram się nie przesadzać i rozsądnie planować treningi ze względu na moją wagę (93kg przy wzroście 176cm) - robię jednodniowe przerwy, czasami dwudniowe. Bieganie wciągnęło mnie na dobre i chciałem zainwestować w lepsze buty. Po treningu w tych obecnych czuję że mam przemęczone stawy, po przebiegnięciu dystansu 3km zaczynają mnei lekko boleć. Wydaje mi się że jednym z powodów, oprócz wiadomej zbyt dużej wagi, mogą być buty. Nie chciałbym rezygnować z biegania więc chyba dobrym pomysłem jest kupienie nowych butów. Mokry test wskazuje na stopę neutralną/lekko pronującą. Zdjęcia można znaleźć pod adresem http://img85.imageshack.us/img85/6879/image001bph.jpg oraz http://img443.imageshack.us/img443/3452/image002iz.jpg.
I jeszcze pytanie: zastanawiałem się też nad obniżeniem częstotliwości treningów tak aby robić dwudniowe przerwy w ramach odpoczynku dla stawów. Czy to dobry pomysł?
Dodam jeszcze że na buty mogę przeznaczyć około 400zł max.
Z góry baardzo dziękuję za pomoc
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Wydaję mi się, że masz stopę neutralną.
Odpowiednie buty dla Twojej wagi:
- Asics Gel Nimbus
- Nike Air Pegasus
- NB 1064
Twój pomysł z dłuższymi przerwami jest bardzo dobry, gdyż Twoja regeneracja pozostawia wiele do życzenia i musisz uważać bo przy takiej wadze łatwo o kontuzję.
Odpowiednie buty dla Twojej wagi:
- Asics Gel Nimbus
- Nike Air Pegasus
- NB 1064
Twój pomysł z dłuższymi przerwami jest bardzo dobry, gdyż Twoja regeneracja pozostawia wiele do życzenia i musisz uważać bo przy takiej wadze łatwo o kontuzję.
-
- Dyskutant
Co do butów polecam pegazusy. Mozna kupić taniej starsze modele. Były to moje pierwsze i jak do tąd najlepsze buty.
Aby odciązyć trochę stawy polecam też inne aktywności fizyczne. Chyba najlepszą był by basen. Ale także np rower.
Pozdrawiam
Aby odciązyć trochę stawy polecam też inne aktywności fizyczne. Chyba najlepszą był by basen. Ale także np rower.
Pozdrawiam
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
Ja polecam Brooks-y.Biegałem Asics, Adidas, Nike,Saucony, ale Brooksów nic nie przebije .
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuję za odpowiedzi. Znalazłem dość tanio na allegro Pegasusy i na nie padł wybór. Wypróbowałem je wcześniej w sklepie i wrażenia były bardzo pozytywne:) Dam znać jak się spisują. Swoją drogą ciekawe z jakiego powodu chyba żaden z producentów butów do biegania nie podaje klasyfikacji obuwia ze względu na wagę biegacza. Wydaje mi się że jest to bardzo ważna sprawa, nie mniej ważna od biomechaniki stopy.
W każdym razie dziękuję za pomoc

-
- Stary Wyga
Jak ?? przecież możesz i należy dobrać but do swojej wagi. Choćby nawet wspomniane Brooks'y, nie mówię już o New Balance, Mizuno, itp..PawelG pisze:Dziękuję za odpowiedzi. Znalazłem dość tanio na allegro Pegasusy i na nie padł wybór. Wypróbowałem je wcześniej w sklepie i wrażenia były bardzo pozytywne:) Dam znać jak się spisują. Swoją drogą ciekawe z jakiego powodu chyba żaden z producentów butów do biegania nie podaje klasyfikacji obuwia ze względu na wagę biegacza. Wydaje mi się że jest to bardzo ważna sprawa, nie mniej ważna od biomechaniki stopy.
-
- Rozgrzewający Się
Chodziło mi o to że nie ma jasnej i wprost informacji które modele butów nadają się dla biegaczy z nadwagą. Jedynie New Balance ma w swoim katalogu kategorię wagową biegacza przy każdym bucie. Na stronie Nike Asics itp takich informacji się nie uzyska. Co najwyżej nie wprost - szukając po zastosowanych w nich technologiach amortyzacji.
-
- Stary Wyga
Kolego jest jasna informacja. Zapoznaj się z asystentem zakupów Brooksa. O butach nike zapomnij szkoda kasy, co do Asics-a też spotkałem się z asystentem, że podawało się swoją wagę, typ stopy i program dobierał but dla Ciebie.PawelG pisze:Chodziło mi o to że nie ma jasnej i wprost informacji które modele butów nadają się dla biegaczy z nadwagą. Jedynie New Balance ma w swoim katalogu kategorię wagową biegacza przy każdym bucie. Na stronie Nike Asics itp takich informacji się nie uzyska. Co najwyżej nie wprost - szukając po zastosowanych w nich technologiach amortyzacji.
-
- Rozgrzewający Się
Ja polecam New Balance. Wygodne, fajnie wyglądające, przepuszczające powietrze i pozwalające stopie spokojnie oddychać. Do tego ceny nie są astronomiczne, większość modeli tańsze od Nike, Adidas i Puma. Mam adiki tej firmy już dwa lata i się nie nie rozkleiło, rozleciało itd.