jak biegac szybciej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
starosta
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zelatyna - czyli można też wcinać wszelkie galaretki.
Mniam...:tonieja:
PKO
Awatar użytkownika
Zdzisiek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za informacje.
Chciałbym po wyleczeniu kontuzji stopy,zacząć wreszcie biegać i osiągnąć lepsze rezultaty.
Jak zacząć teraz trening biegowy i jaki mógłby mieć on kształt?
Dziękuje z góry za pomoc.Pozdrawiam.Zdzisiek
Zdzisiek
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Patrz wyzej
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Mariusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zdzisiek napisz coś o swojej wadze.Czy jest w normie czy może masz nadwagę.25 lat totalnego bezruchu jak napisałeś napewno nie pozostał bez echa dla Twojego organizmu.Częste kontuzje są między innymi tego dowodem.Teraz musisz skupić się najpierw na doprowadzeniu swojego organizmu do "używalności"(wzmocnić stawy,ścięgna,odbudować tkankę mięśniową).Potem przyjdzie czas na poprawianie rezultatów.Rok uprawiania sportu,to może być jeszcze za mało, aby być gotowym na większe obciążenia,tym bardziej,że miałeś pewnie sporo przerw w treningu z powodu kontuzji.Powinieneś spróbować  wpleść do swojego treningu również inną  aktywności  ruchową oprócz biegania.
Awatar użytkownika
Zdzisiek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za zainteresowanie.
Z wagą nie mam problemu.Przy moich 196 cm mam za mało bo ok.75 kg.Ten ponad rok biegania-jak na mnie dość jednak intensywnego-poprawił zdecydowanie moje warunki fizyczne,mięsnie.
Przerw nie miałem wielu,ale z nogami mam kłopoty-staw skokowy,a teraz pięta lub śródstopie.Ból już powoli mija.Myślę powoli zacząć delikatnie biegać.Muszę się lepiej rozgrzewać-jak?
i poprawić technikę biegu-jak?
Chciałbym jakoś dobrać cykl biegania w tygodniu 3-4 razy,aby osiągnąć lepsze wyniki-tak dcelowo kiedyś MARATON!!!
Pozdrawiam.Zdzisiek.
Zdzisiek
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hi Zdzisiek, napisz jeszcze ile km robisz tygodniowo i jak to jest rozplanowane na każdy trening. Obecnie moge doradzić: biegam 5 lat. Na początku rekreacyjnie,czasami, coś jak niedzielny biegacz, potem częściej, podstawa to zapisywać ilość km. Najpierw zapisywałem i sumowałem na końcu miesiąca ale rewelacją okazało się zrobienie planu na każdy tydzień i sumowanie km na końcu tygodnia. Dzięki temu moja średnia z 80-140 misięcznie skoczyła do 280-320 w ciągu roku no i zmobilizowałem się do bigania 5 razy w tygodniu a od 6 miesięcy do biegania 6 razy w tygodniu. To bardzo wciąga....:))) Pozdrawiam - przede wszystkim życzę systematyczności, wytrwałości i omijania kontucji :)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Mariusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć Zdzisiek!
No to chłopie rzeczywiście jak na Twój wzrost,to masz niewielką wagę.Ale to dobrze jak na biegacza długodystansowca.
Proponowałbym Ci na razie nie zwiększać kilometrażu i  intensywności,bo będą odnawiać sie kontuzje.Lepiej biegać mniej i wolniej a częściej, niż mieć dwa tygodnie albo więcej szlabanu w treningu.Poza tym, jak masz kontuzję,to przesiądź sie np.na rower,idź na basen.Nie można pozwalać sobie na nic "nie robienie",bo to od razu spadek formy.Potem trzeba ją znowu mozolnie odbudowywać.
Tak w ogóle, to polecałbym Ci kupić monitor pracy serca.To najlepszy osobisty trener szczególnie polecany dla początkujących i zaawansowanych.Dzięki niemu będziesz mógł na bieżąco obserwować postępy w swoim treningu.Będziesz wiedział czy przesadzasz z treningiem,czy się obijasz.Z własnego doświadczenia wiem,że wszyscy początkujący przesadzają z intensywnością.Biegają jak szaleni i myślą,że można szybko dorównać najlepszym.Potem dochodzą kontuzje,zmęczenie i okazuje się,że postępów nie ma.

Jak wyleczysz kontuzję,to staraj się, biegać po miękkim czyli w terenie,jeśli oczywiście możesz.Unikaj asfaltu.Wiem,że teraz to będzie ciężko, bo zima i lód na drodze, ale musisz sobie jakoś radzić.No i zwolnij!

Odnośnie techniki biegania, to staraj się nauczyć nie biegać z pięty, a stąpać na śródstopiu.
Przed biegiem polecam streetching jako rozgrzewkę.

Na koniec życzę również wytrwałości,cierpliwości i systematyczności.Biegaj 3-4 razy w tygodni a w pozostałe dni w miarę możliwości poświęcaj na inne sporty.

pozdrawiam  
Awatar użytkownika
kszor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:24
Życiówka w maratonie: 03:28:44

Nieprzeczytany post

:)
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zdzisiek pisze:Witam wszystkich!

Biegam od lipca 2000 r. Zacząłem się ruszać po ponad 25 latach totalnego bezruchu i palenia wielkiej ilości papierosów.Fajki rzuciłem 2 lata temu,a latem ubiegłego roku zacząłem b.delikatnie biegać.
Trenuję 3 lub 4 razy w tygodniu.Mogę już przebiec 10 km,ale w kiepskim czasie 53-55 min.
Nie mogę pokonać tego dystansu w lepszym czasie.Raz w tygodniu biegam dłuższy dystans do 14-15 km,bo więcej nie mogę.Chciałbym bardzo poprawić swój czas na dychę i móc pobiec kiedyś maraton.
Liczę na pomoc doświadczonych biegaczy,jeśli chodzi o kształt mojego treningu.
Teraz mam kontuzję stopy /boli mnie pięta i śródstopie/ i nie biegam już ponad 2 tygodnie.Wcześniej dokuczały mi dość mocno kostki i kolana.Muszę więc stale uważać,by ich nie przesilić.
Jak zacząć teraz bieganie?
Pozdrawiam serdecznie.Zdzisiek
Spróbuj tego: http://bieganie.pl/?cat=19&id=1277&show=1

albo tu: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=129
:) Tomek
adam77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale suchar :bum: Nie mogę :hahaha:
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Masz odpowiednie środki treningowe:bc2, bnp, siła biegowa, krosy aktywne, pasywne, sprawność na hali i to wszystko musisz tak ułożyć stworzyć taki mix abyś podnosił swoją sprawność fizyczną
R.S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ