F@E pisze:@Adam Klein po co się mam rozpisywać jak sam znajdziesz i przeczytasz to więcej zapamiętasz, Wikipedia deczko się myli, niestety w wyrobach cynamonowych używa się najgorszego bo najtańszego gatunku cynamonu a tam kumaryny jest dużo, uważać trzeba tylko u dzieci bo mają małą masę, dorosłym raczej nie wyrządzi szkody jeżeli nie będziemy za dużo sypać...Temat jest dość błahy ale warto wiedzieć, by nie przesadzać z cynamonem jak robimy potrawy z ręki.
Działa najbardziej na wątrobę to ją wpierw uszkadza, eksperci radzą, by ze względu na zawartość kumaryny cynamon jeść nie częściej niż jedną porcję raz w tygodniu.
pozdro
ps. ja mam w dupie ekspertów i jak będę miał ochotę to będę jadł i 3x w tygodniu tylko będę miej sypać.. ^_^

ja wiem, że temat o makaronach, ale wiadomość o cynamonie mnie zmroziła...
codziennie jem na śniadanie płatki owsiane z jogurtem naturalnym i owocami i zawsze dosypuję do nich cynamon. Myślicie, że powinnam zaprzestać tego procederu?