Makarony makarony makarony - przepisy na obiad biegacza

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Rozetka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

F@E pisze:@Adam Klein po co się mam rozpisywać jak sam znajdziesz i przeczytasz to więcej zapamiętasz, Wikipedia deczko się myli, niestety w wyrobach cynamonowych używa się najgorszego bo najtańszego gatunku cynamonu a tam kumaryny jest dużo, uważać trzeba tylko u dzieci bo mają małą masę, dorosłym raczej nie wyrządzi szkody jeżeli nie będziemy za dużo sypać...Temat jest dość błahy ale warto wiedzieć, by nie przesadzać z cynamonem jak robimy potrawy z ręki.
Działa najbardziej na wątrobę to ją wpierw uszkadza, eksperci radzą, by ze względu na zawartość kumaryny cynamon jeść nie częściej niż jedną porcję raz w tygodniu.

pozdro

ps. ja mam w dupie ekspertów i jak będę miał ochotę to będę jadł i 3x w tygodniu tylko będę miej sypać.. ^_^
:orany:

ja wiem, że temat o makaronach, ale wiadomość o cynamonie mnie zmroziła...
codziennie jem na śniadanie płatki owsiane z jogurtem naturalnym i owocami i zawsze dosypuję do nich cynamon. Myślicie, że powinnam zaprzestać tego procederu?
PKO
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zmniejsz ilość cynamonu lub ilość tych posiłków i może zacznij urozmaicać sobie śniadania bo non-stop to samo to przeginka ;)
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Bru
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dorzucam przepis na makaron z brokułami (makaron, brokuly, piers z kurczaka, slonecznik, smietana, czosnek, przyprawy, serki)
Makaron pene gotujemy al dente, w tym samym czasie na patelnie wrzucamy slonecznik, rumienimy. Odkladamy. Brokula podzielonego na rozyczki gotujemy w lekko osolonej wodzie kolo 5 minut, mozna dodac odrobine cukru. Piers z kurczaka kroimy w kosteczke i smazymy na wczesniej podgrzanej oliwie z posiekanym czosnkiem. Przyprawiamy wg uznania (sol, pieprz, bazylia, majeranek, curry). Piers z kurczaka łączymy z ugotowanym makaronem i brokulami, skrapiamy delikatnie oliwą. Na patelni, na ktorej robilismy miesko lejemy smietane 12-18% okolo 200ml (ja mieszam z jogurtem naturalnym) i 2-3 trojkaciki serka topionego albo utarty ulubiony ser zolty badz plesniowy, mieszamy do rozpuszczenia i polewamy danie i posypujemy slonecznikiem. Smacznego :)
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Fajny przepis Bru. Zrobię sobię, ale lekko stuninguję - wywalę śmietanę i ser. Bez sosu będzie mi bardziej smakowało.
Rozetka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Zmniejsz ilość cynamonu lub ilość tych posiłków i może zacznij urozmaicać sobie śniadania bo non-stop to samo to przeginka ;)
ale codziennie mam inne owoce, a szczerze płatki owsiane+żytnie z jogurtem się super sprawdzają jako źródło energii. Ale przemyślę zatem może jakieś urozmaicenie. Dzięki za poradę :)
Awatar użytkownika
nimrek3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sheima pisze:przepis na sorentinke (makaronmm z pomidorami i mozzarella)

skladniki

makaron
pomidory w puszce lub swieze
bazylia
sol i pieprz
mozzarella
cebula
oliwa z oliwek

Ugotowac makaron al dente (spaghetti, fusuli, farfale, penne czy jakikolwiek). Na patelni podsmazyc cebule, dodac zmiksowane pomidory, dodac sol i pieprz oraz bazylie. Caly czas trzymajac na ogniu dodac makaron i mozzarelle pokrojona w koste, gotowac do momentu rozplyniecia sie mozzarelli.
bon apetit
Kapitalne, to uwielbiam!
Running - my way of life.
Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też to zrobiłem, naprawdę wyśmienite...a od Bru także smaczny...
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

warto dodać, że bazylię dodaje się już na samym końcu bo traci smak podczas gotowania, więc najlepiej posypać nią już gotowe danie lub dodać w ostatniej minucie
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Mój najnowszy wynalazek (całkowita improwizacja):

Makaron ryżowy z warzywami.

Składniki:
Czerwona fasola
Kiełki
Ananas
Por
Czerwona papryka
Sos chili
Pierś z kurczaka usmażona i pokrojona w kostkę.

W skrócie to mieszamy po czerwoną fasole z kiełkami i porem , potem troche ananasa pokrojonego w kostkę , tak samo czerwona papryka. Pierś z kurczaka usmażyłem z przyprawą do gyros, pokroiłem w drobną kostke i dodałem do reszty.

Makaron ryżowy wystarczy zalać wrzątkiem i odcedzić.

no i to wszystko mieszamy z makaronem- koniec. Może 10 min i po sprawie.
tanhauser
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moim ulubionym producentem makaronu jest Buitoni. Nie wiem czy jest on dostępny w Polsce, ale powiem wam, że wszystkie Malmy i Lubelle mogą mu buty czyścić :bum:
Na pewno można go kupić w niemieckim Marktkaufcie

Moje przepisy.

Baza zawsze ta sama - makaron al'dente, wymieszać z:

1. Chudy biały ser, dżem z furktozą z Lidla (dużo i tanio), naturalny jogurt
2. Pesto, najlepiej własnej roboty (szuszone pomidory zmiksowane z żółtym serem, bazylią, oliwą z oliwek, orzeszkami pinii, czosnkiem)
3. Gotowane różyczki brokłów, śmietana 18% Mazurski Smak (po zagotowaniu nie robi się z niej woda) + ewentualnie zupa grzybowa w proszku Knorr
4. Bukiet gotowanych warzyw, kurak, śmietana
5. Bukiet gotowanych warzyw, mięso mielone z indyka, śmietana
Walczyliśmy jak lwy, padaliśmy jak muchy.
Obrazek
Alessandro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na szybko polecam makaron z jajkami. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i wbijamy do garnka 2 jajka na około 100 gram makaronu. Całość mieszamy. Można dodać również do tego kawałek kiełbasy białej, którą wcześniej smażymy z dwóch stron przez kilka minut.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Makaron nie jest dobrym produktem dla wszystkich i nie jest lepszym od kasz :bum:
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Makaron nie jest dobrym produktem dla wszystkich i nie jest lepszym od kasz :bum:
to załóż wątek o kaszy :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obok EPO najlepszym przyjacielem kolarze jest makaron

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kasze dają zróżnicowane węglowodany więc różne czasy wchłaniania, należą do wyrobów także szybko przyswajalnych, zawierają białko, a czasem jak to przy kaszy jaglanej bywa pełnowartościową pulę aminokwasową. Dają większe uczucie sytości i bogatsze zaplecze węglowodanowe, mikroelementowe a także białkowe i tłuszczowe, makaron przy nich to dno, den

pozdro
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ