Pytanie do fizjologów i trenerów przygotowania motorycznego.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wwwujek pisze:
Deck pisze:to, o co się pytasz, to raczej podstawowe sprawy. Jest trochę polskich podręczników dla trenerów, np. z serii Biblioteka trenera, rozprowadzane na awf-ach. Są tam pewnie gotowe testy, z metodyką i oceną wyników. Zacznij może najpierw szukać w bibliotece najbliższego awf-u.
A jaki wiek jest twoich piłkarzy? Bo inaczej należałoby oceniać zawodników dorosłych (np. juniorów), a inaczej trampkarzy.
[...]Gdybyś był trenerem, miałbyś dwóch wychowanków, to określiłbyś ich i podzielił na wytrzymałościowy typ i szybkościowy wyłącznie po wynikach? Przecież to tez zależy od zdolności regeneracyjnych itp..[...]
To raczej zdolności regeneracyjne zależą od typu wytrzymałościowego czy szybkościowego.

Widziałem wyniki badań kilku piłkarzy z Polski, Hiszpanii czy krajów bałkańskich i poziom wydolności fizycznej nie był wcale zależny od narodowości. Większość z nich była dość słaba. To już raczej chyba zależy od poziomu zawodnika lub klubu. Tylko nie wiem, czy ci najlepsi mają dobrą (chyba) wydolność, bo mają dobrych trenerów, czy dlatego, że więcej grają, więcej biegają i nabywają ją niejako "przy okazji".

wwwujek, a w jakim wieku są ci twoi podopieczni? Może nie trzeba ich dzielić na typy fizyczne, tylko prowadzić trening ogólny, na specjalizację przyjdzie jeszcze czas.

Co do tabel wyników, to może przejdź się do jakieś szkoły sportowej (albo dwóch) i postaraj się wyciągnąć od nauczycieli wyniki z testów szkolnych, a potem będziesz mógł porównać.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
PKO
wwwujek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Deck pisze:wwwujek, a w jakim wieku są ci twoi podopieczni? Może nie trzeba ich dzielić na typy fizyczne, tylko prowadzić trening ogólny, na specjalizację przyjdzie jeszcze czas.
To są roczniki 96/97/98. Raczej już powinni mieć zindywidualizowane treningi.
Deck pisze:Co do tabel wyników, to może przejdź się do jakieś szkoły sportowej (albo dwóch) i postaraj się wyciągnąć od nauczycieli wyniki z testów szkolnych, a potem będziesz mógł porównać.
Znalazłem taką pracę, to już mi pomoże..

http://www.la.awf.poznan.pl/tests/Test_ ... -test_.pdf

Pozdrawiam.
wwwujek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Wujjek ty kolego lekko przesadasz, piszesz o jakims gościu że to wyjatkowy fizjolog i mas zproblem że nie możesz znlaeśc nic o jego medotyce treniowania piłkarzy. Jednoczesnie nie chcesz korzystac z innych źródeł bo to dla ciebie jakies przezytki. Kolego takich Robionsonów czy jak mu tam to jest kila setek wwszelkiego rodzaju klubach piłklarskich w Europie. Tak naprawdę to trening piłkarzy fizyczny to pryszcz żadna filozofia. Sprawiasz wrażenie jak byś znał innne szkoły trenowania fi\zycznego piłkarzy i znał ich wady i je negował i że tylko ten Robinson czy jak mu tam znał się na fachu. Lekka przesada poczytaj dobrze to co ci napisałem w linkach przerób to wporaktyce. Jak cchesz być trenerem to ucz się na swych błedach.

Tompoz
Panowie, chyba lekko się zaczynamy nie rozumieć.. :)

Gość którego tu wpisałem, to nie postać wybitna, nie napisałem tak o nim.. To człowiek, który ma spore doświadczenie w pracy z piłkarzami. Jesli zatrudnia go reprezentacja Niemiec, to nie może to być postać przypadkowa.
Nie upieram się przy nim!

Oczywiście takich trenerów przygotowania jest mnóstwo, wiem o tym. Przecież praktycznie w każdym zawodowym, profesjonalnym klubie jest jakiś.
Dla mnie szkoła amerykańska jest jedną z najlepszych, dlatego też przytoczyłem Amerykanina.

Spójrzmy na wyniki i poziom w dwóch amerykańskich ligach NBA i NHL. Graja po 70 meczów w krótkich odstępach, to nie ma miejsca na słabe przygotowanie. Chciałbym czerpać właśnie z takich wzorców. To źle?

Zróbmy może tak.. Przekreślamy to co było wcześniej w temacie.

Możecie zaproponować trening wytrzymałościowy i szybkościowy dla piłkarzy? Taki dla powiedzmy miesięcznego cyklu przygotowawczego przed sezonem.

Pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ