Asics Gel Enduro 5 a biegi po asfalcie.

Ned
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym wszystkich przywitać.

Zanim przejdę do pytania, garść danych o mnie:

Waga: 76kg
Wzrost: 182 cm
Zużycie obuwia z lekką tendencja do zewnątrz.

Biegam od dwóch miesięcy (kiedyś wyczynowo trenowalem pływanie, ale nie sądzę, żeby coś z tego zostało, zatem biegam od zera), kilka razy w tygodniu, przeważnie po 5-7 km w bardzo pofałdowanym terenie leśnym z różnicami poziomów przekraczającymi kilkadziesiąt metrów. Do tej pory biegałem w zdezelowanym obuwiu przeznaczonym do celów nijakich. Czyli adidasy "codzienne" na płaskiej, twardej i cienkiej podeszwie. Ostatnio zaczeły pojawiać się problemy ze ściegnami w okolicach kostki, a tuż po nich w okolicach kolan. Jak mniemam obuwie ma tu niebagatelny wpływ, zatem zapadła decyzja o zakupie odpowiednich pantofli.

Jako, że brykam głównie po lasach, myślę o Asics Gel Enduro 5, Asics Gel Track lub czymś podobnym.

Pojawia się jednak pytanie: czy w takich butach będę mógł porobić dłuższe trasy na asfalcie? Załózmy raz w tygodniu 10-20 km. Czy jednak musze się liczyć z ryzykiem dla organizmu, tudzież z rozpadnięciem się obuwia. Oczywiście chciałbym usłyszeć "biegaj śmiało, nic się nie martw", ale uzbrajam się w cierpliwość i pokornie czekam na Wasze opinie.

Chyba, że możecie polecić coś innego, mieszczącego się w przedziale 0 - 250 PLN pasującego do mojego profilu treningowego.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wszyscy (znaczna większość) raczej zużywają na pięcie buty od zewnątrz.
Gel Enduro może być.
Na pytanie takie jak Twoje naprawdę trudno jest dać sensowną odpowiedź.
To jest zdecydowanie but trailowy, miększy niż szosowy ale nie rozpadnie się, nawet możesz nie odczuwać żadnych negatywnych efektów biegania w tych butach po asfalcie ale może być różnie, bo nie wiadomo czy to but dla Ciebie dobry.
Ned
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak nietrudno się domyślić, szukam rozwiązania kompromisowego. Choćby z powodów finansowych kupno dwóch różnych par, na tym poziomie zaawansowania biegowego wydaje mi się nierozsądne. A może po prostu powinienem sobie wybić z głowy takie mieszanie nawierzchni?

I jeszcze jedno małe pytanie.
Czy Asics Gel Enduro 3 różni się od 5 jakoś mechanicznie, czy to jedynie kwestia designu?
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

> czy w takich butach będę mógł porobić dłuższe trasy na asfalcie? Załózmy raz w tygodniu 10-20 km.
> Czy jednak musze się liczyć z ryzykiem dla organizmu, tudzież z rozpadnięciem się obuwia.

but się nie rozpadnie, organizm być może, ale w wieku 25 lat nie tak znów szybko;)
mam enduro 4, nie sądzę, żeby czymś istotnym różnił się od 5; w porównaniu
do innych butów, których używam (Stratus, Speedstar) biega się w tym jak w papciach; osobiście odradzał bym je na asfalt (i w ogóle asfalt), choć w porównaniu z "miejskimi" adidaskami (ostatnio w takich biegłem po trotuarze do tramwaju) to i tak niemal kosmos;
pzdr
gl
Limak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pierwszymi moimi butami były Enduro 3.
Buty szybko straciły nikłą amortyzację.
Obecnie biegam w treningowych Mizuno Wave Ultima.
Buciki rewelacja,wygodne,dobra amortyzacja, dobre do lasu i na asfalt.
Od niedawna dostępny jest model Ultima 2
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ