jaki rodzaj słuchawek stosujecie?

jaki rodzaj słuchawek stosujecie

Słuchawki otwarte - W słuchawkach tego typu głośniki są umieszczone blisko uszu, co zapewnia wentylację ucha oraz brak uczucia odizolowania od otoczenia. Charakterystyka przenoszenia nie jest zależna od przylegania nauszników do małżowiny usznej.
5
22%
Słuchawki zamknięte (nauszne) - W słuchawkach tego typu, nauszniki uszczelniające zakrywają całą małżowinę uszną dzięki czemu w odbiorze dźwięku bierze udział cały układ słuchowy zapewniając dobrą dynamikę oraz liniowe przenoszenie wysokich i niskich tonów. Dźwięk nie wydostaje się na zewnątrz słuchawek, zatem można ich używać w pomieszczeniach wymagających ciszy. Wadami tego typu słuchawek są brak wentylacji ucha oraz zależność przenoszenia parametrów od przylegania słuchawek do głowy.
0
Brak głosów
Słuchawki półotwarte - Słuchawki półotwarte to połączenie najlepszych cech słuchawek otwartych i zamkniętych. Słuchawki półotwarte to znakomite przenoszenie niskich, średnich i wysokich tonów oraz korzystny dla słuchu kontakt z otoczeniem i dobra wentylacja uszu. Słuchawki wysokiej klasy to zazwyczaj słuchawki półotwarte. Słuchawki takie stosowane są również w telefonach.
2
9%
Słuchawki kanałowe (douszne) - Słuchawki kanałowe to słuchawki które wsuwa się wewnątrz kanału słuchowego ucha. Słuchawki tego typu poza zastosowaniem standardowym do słuchania muzyki stosowane są również w aparatach słuchowych dla osób niedosłyszących.
16
70%

Liczba głosów: 23
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

douszne są jednak lepsze, kupiłem korta koss pro, ale jest zupełnie inny dźwięk niż w moich pchełkach, wiem, że to kwestia przyzwyczajenia, ale na razie wolę pchełki, ostatnio zamówiłem dokanałowe JVC In-Ear Marshmallow HAFX34, idealnie pasują do mojej mp-jki, zrobiłem mały przegląd na zasadzie: wpisuję w wyszukiwarkę moją mp3, wyskakują mi sklepy, potem znajduję mój sprzęt i pod spodem, pod opisem często znajduje się lista zakupów , tzn co kupili ludzie którzy kupili ten sprzęt.
Moje dokanałówki okazały się idealne, a kosztują 10f na necie, 15f-20f w sklepach realnych.
PKO
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:brakuje odpowiedzi biegam bez muzyki :-)

tego nie wziąłem pod uwagę :smutek: , bez muzyki można biegać? chm...dla mnie to awykonalne.
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:brakuje podziału na słuchawki douszne pchełki i dokanałówki, a między nimi jest zasadnicza różnica
rozumiem, faktycznie mogłem o tym pomyśleć, ale może ten wątek rozwinie się w dyskusji.
Obecnie mam pchełki douszne sony, nie wiem, jaki model, grają nieźle. Przy nausznych koss porta pro jakość dźwięku jest porównywalna, choć przeważa w stronę sony, ale to kwestia tego, że się przyzwyczaiłem, porta pro tłumią też mniej.

Co do dokanałówek, to mam JVS, nowość dla mnie, z tego, co wiem, to nie powinno się ich używać zbyt długo, szczególnie jeśli ktoś ma tendencję do głośnego słuchania muzyki, jak ja :bleble: ale jest tak mało przyjemności na tym świecie, że mogę sobie na to pozwolić.

ps
to trochę tak, jak z jedzeniem. Jedzcie, jak macie ochotę, bo za chwilę się okaże, że macie np cukrzycę i będzie dieta, a o słodkich smakołykach można zapomnieć.
Ads86
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ja uzywam tych http://www.argos.co.uk/static/Product/p ... PHONES.htm i nigdy nie mialem problemu, nie wypadaja ale jednoczesnie nie sa wcisniete mocno do ucha , polecam ten model
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Sahij pisze:
jumper pisze: Ja biegam w takich:
(XXX)
które posiadają również niewielką kostkę na kabelku (widoczna na zdjęciu) do odbierania rozmów z mikrofonem. Tak więc podczas połączenia nawet nie muszę wyciągać telefonu z kieszeni. Te słuchawki jedynie dodatkowo przypinam czymś w rodzaju agrafki do koszulki tak aby nie :dyndały" podczas biegu.
Jumper, a nie masz problemu ze slyszeniem aut i innych szybszych od Ciebie? Bardzo fajnie graja takie sluchawki wkladane w kanal sluchowy, ale ja sie strasznie boje, ze mnie odcinaja od swiata za bardzo. A w mojej okolicy rowerzysci nie maja litosci ;)

Sahij jest jednak przewaga nad słuchawkami dokanałowymi nad resztą, o czym się przekonałem gdy kupiłem te kossy: nie słyszysz płaczących dzieci, nachalnych reklamiarzy, którzy do Ciebie nie podejdą, a nawet jak podejdą to i tak nic nie wskórają :hejhej: Jak gość widzi, że idę/biegnę i słucham muzy, i mimo wszystko mnie zaczepi, bo reklama, bo która godzina, to pokaże mu tylko środkowy palec. Nie cierpię, jak mi ktoś przerywa koncert, ja się wczuwam w muzykę, żyję nią, tak już mam.
Polecane przez Ciebie kossy są ok, ale porównanie na korzyść dousznych, dokanałówek lub zwykłych.
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ads86 pisze:ja uzywam tych http://www.argos.co.uk/static/Product/p ... PHONES.htm i nigdy nie mialem problemu, nie wypadaja ale jednoczesnie nie sa wcisniete mocno do ucha , polecam ten model

z nimi miałem kiedyś przygodę w sainsbury's; rozpakowałem pudełko, i zacząłem je testować, wcześniej już miełem jedne słuchawki w koszyku :bleble: , aż tu wyrósł przede mną ochroniarz i ..... zrobiło się głupio. Użył argumentu, że ja mogę mieć jakieś zakażenie w uchu i potem ktoś to kupi, itd, itp. One wtedy kosztowały ok 25 f, więc jakoś wyprosiłem, że wezmę tylko te, które mam w koszyku, przeprosiłem i dobrze się skończyło.

Powiedz, czy poza dobrym dźwiękiem, dobrze leżą w uchu? Nie wypadają podczas biegania? niestety, ale nie zdążyłem ich wtedy założyć na uszy w tym sklepie, a nigdy nie miałem słuchawek z takim zaczepem; czy jego zadaniem jest zapobieganie spadania słuchawek z uszu, czy dociskanie do uszu i zapobieganie wypadaniu z małżowiny? bo to 2 różne rzeczy.

To ich parametry:
Typ otwarty
TAK
Typ dynamiczny
TAK
Moc (W)
0,05
Wielkość przetwornika akustycznego (mm)
Średnica 13,5 mm, kopułkowy
Membrana
PET
Częstotliwość (Hz)
18 – 22 000
Czułość (dB/mW)
104
Magnes
Magnes neodymowy
Impedancja (omów)
16 przy 1 kHz
Regulacja głośności
NIE
Składane
NIE
Typ przewodu
TPC, rozgałęziony
Długość przewodu (m)
1,2
Wtyk
Prosty wtyk mini stereo (pozłacany)
Waga (g)
Około 13

Ja patrzę na częstotliwość, czym większa rozpiętość, tym lepszy dźwięk. MOje wybrane JVC mają lepszą.

Pozdrawiam.
Ads86
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Napewno jezeli chodzi o jakosc dziweku to mozna znalesc lepsze modele, jednak i tak jakosc dziweku jest bardziej zadowalajaca, powiedzialbym bardzo dobra. Jezli chodzi o to jak sie trzymaja to powiem tylko tyle ze nigdy mi jeszcze nie wypadly z ucha na treningu i sa bardzo wygodne.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jumper pisze:
Gife, nie wypadają Ci one z uszu podczas biegu?
Oczywiście, że nie. Inaczej bym w nich nie biegał.
Auta słyszę, krzyk ludzi też, ale muzykę również :spoko:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

http://www.amazon.co.uk/Koss-Portapro-H ... 150&sr=8-2

te kossy wyglądają bardzo solidnie i oryginalnie, nie tak, jak te, które miałem okazję kupić ostatnio. Czy to są oryginalne kossy porta pro?
Ja kupiłem ostatnio jakieś inne, zwykły kabel plastikowy, na nausznikach jakiś kolorowy plastik, ale też cena była połowę niższa.
Jednym słowem są różne widzę, że są różne odmiany słuchawek i można trafić jak zwykle na jakieś podróbki lub okresowe modele, tańsze i niestety gorsze.
Awatar użytkownika
Sahij
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

lieft pisze:http://www.amazon.co.uk/Koss-Portapro-H ... 150&sr=8-2

te kossy wyglądają bardzo solidnie i oryginalnie, nie tak, jak te, które miałem okazję kupić ostatnio. Czy to są oryginalne kossy porta pro?
Ja kupiłem ostatnio jakieś inne, zwykły kabel plastikowy, na nausznikach jakiś kolorowy plastik, ale też cena była połowę niższa.
Jednym słowem są różne widzę, że są różne odmiany słuchawek i można trafić jak zwykle na jakieś podróbki lub okresowe modele, tańsze i niestety gorsze.
Lieft, te ktore pokazujesz to jakas "edycja specjalna". Domyslam sie, ze Twoje mialy niebieskie plastiki na nausznikach. Ja uzywam Sporta Pro - jest roznica w palaku i przyleganiu do glowy, chociaz te o ktorych piszesz rowniez rozwazalem. Tak czy siak, sluchawki rzecz gustu chyba i mozemy sie nawzajem przekonywac :)
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Sahij pisze:
lieft pisze:http://www.amazon.co.uk/Koss-Portapro-H ... 150&sr=8-2

Lieft, te ktore pokazujesz to jakas "edycja specjalna". Domyslam sie, ze Twoje mialy niebieskie plastiki na nausznikach. Ja uzywam Sporta Pro - jest roznica w palaku i przyleganiu do glowy, chociaz te o ktorych piszesz rowniez rozwazalem. Tak czy siak, sluchawki rzecz gustu chyba i mozemy sie nawzajem przekonywac :)
nie no, ja nie chcę kogoś przekonywać, bo sam jestem raczej laikiem, tylko nie wiedziałem że mogą być różne wersje tych samych słuchawek. Te droższe wyglądają solidniej i tyle. A to kolorowe przy plastikach, mi się osobiście, powiem Ci, nie podobało. Chyba wolę bardziej nie rzucać się w oczy, co innego jakieś zgrabne senki px100 np jeśli już mają być nauszne, są zgrabne, solidnie wykonane, renoma potwierdzona, ale trochę drogie ciągle.
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sennheiser steet II

testowalam juz rozne rodzaje sluchawek - tylko te trzymaja mi sie ucha i sa w miare wygodne, w dodatku nie musze sie martwic tym ze od zbytniego podkrecania strace sluch

aktualnie produkt zareklamowalam - nie wiedziec czemu niemal przestaly grac. u pozostalych osob ktore posiadaja dokladnie ten model - jak na razie nie ma problemu mimo dluzszego jak w moim wypadku uzytkowania
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

LadyE pisze:sennheiser steet II

testowalam juz rozne rodzaje sluchawek - tylko te trzymaja mi sie ucha i sa w miare wygodne, w dodatku nie musze sie martwic tym ze od zbytniego podkrecania strace sluch

aktualnie produkt zareklamowalam - nie wiedziec czemu niemal przestaly grac. u pozostalych osob ktore posiadaja dokladnie ten model - jak na razie nie ma problemu mimo dluzszego jak w moim wypadku uzytkowania

ja też zareklamowałem swoje i też d. zbita, pech to pech, nie martw się.
Jędras
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja używam Koss KSC75, lekkie wygodne, świetna jakość dźwięku. W internecie można znaleźć dużo pozytywnych opinii. Wady: z wyglądu nie są za piękne, plastik wydaje się marnej jakości, ale używam ich od 2 lat i wyglądają jak nowe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gromson
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

KOSS Sporta Pro
pasmo przenoszenia: 15 - 25.000 Hz
czułość: 103 dB SPL/1mW
Impedancja: 60 Ω
zniekształcenia: 0,20%
waga: 62,37 g