wkładki żelowe - pytanie amatora

ricken_gk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czy stosowanie wkładek żelowych u kogos kto biega od roku po średnio 5km co drugi dzień, maksymalnie 10km ma sens?
Biegam w butach kalanji ekiden 200, i zazwyczaj po 7-8 km czuje zdrętwienie stopy w bucie.
PKO
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ricken_gk pisze:Czy stosowanie wkładek żelowych u kogos kto biega od roku po średnio 5km co drugi dzień, maksymalnie 10km ma sens?
Biegam w butach kalanji ekiden 200, i zazwyczaj po 7-8 km czuje zdrętwienie stopy w bucie.
A skad ze wiesz e to przez wkladki?? to po pierwsze
Moze za mocno buty wiazesz??
Ja zamienilem wkladki na zelowe ( ironman) i nie zaluje - ale biegam wiecej od Ciebie
andrzej.l/gd
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Faktycznie może być tak, że masz za ciasno w bucie po założeniu tych wkładek.
Ja mam takie wkładki, ale próbowałem parę razy i nie da rady się w tym biegać, pomimo, że but mam zwyczajowo do biegania numer większy niż but do chodzenia i rozmiar stopy.

Spróbuj samych grubszych skarpetek bez wkładek żelowych, a może do tych wkładek używasz za grube skarpetki?
Pozdrawiam.
---------------
Aktualnie Nike Free 5.0 i Asics ogólnie
ricken_gk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

nie biegam wkładkach bo ich jeszcze niemam.... zastanawiam sie tylko czy one cos faktycznie dadzą przy tej częstości biegów i dystansach jakie pokonuje :)
moze warto je kupić dopiero jak spadnie amortyzacja w bucie? bo szkoda mi wydawać na nie kase jeśli same buty jeszcze są dobre....

a z tymi za mocno wiązanymi sznurówkami macie racje, jak sie za mocno zwiąże krew nie dopływa i noga drętwieje.... tylko mi jakoś mrówki chodzą po spodzie stopy tam gdzie ma kontakt z "gąbką" buta...
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ricken_gk pisze:nie biegam wkładkach bo ich jeszcze niemam.... zastanawiam sie tylko czy one cos faktycznie dadzą przy tej częstości biegów i dystansach jakie pokonuje :)
moze warto je kupić dopiero jak spadnie amortyzacja w bucie? bo szkoda mi wydawać na nie kase jeśli same buty jeszcze są dobre....

a z tymi za mocno wiązanymi sznurówkami macie racje, jak sie za mocno zwiąże krew nie dopływa i noga drętwieje.... tylko mi jakoś mrówki chodzą po spodzie stopy tam gdzie ma kontakt z "gąbką" buta...
i te mrówki są tylko przy tych butach? nie drętwieją/cierpną Ci nogi, stopy np bez butów? masz dobre ciśnienie?
ricken_gk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

mam tylko 1 buty do biegania, w butach do chodzenia nic takiego niemam...
brak problemów z ciśnieniem, poprostu od uderzeń to pewnie mam
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ricken_gk pisze:mam tylko 1 buty do biegania, w butach do chodzenia nic takiego niemam...
brak problemów z ciśnieniem, poprostu od uderzeń to pewnie mam

jeszcze jedyne co mi przychodzi do głowy, to uczulenie, tylko na co? na skarpetki jakie zakładasz do biegania, bo chyba nie biegasz bez skarpetek?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ