VFF

Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie mogłem się zdecydować gdzie zamieścić to zdjęcie:
Obrazek
Noooo, taki bucik mi się podoba.
BIOM to pikuś, VFF idzie bardziej w strone Yacoolowego MARCHA. :lalala:
Model Speed.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z góry wygląda na bardziej cywilizowanego niż klasyczny VFF ale wciąż ma wg mnie dyskwalifikującą wadę w postaci izolowanych palcy. Jedna kieszonka na palucha i druga na pozostałe cztery, i kupuję w ciemno takiego VTF!
Z dołu zaczyna jakby przybierać nieco kształty odcisku stopy. Dobry kierunek.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

fotman pisze: Noooo, taki bucik mi się podoba.
Chcesz to przetestować i potem coś o tym napisać?
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najwiekszym problemem jest rozdzielenie palcow- tego malego od tego obok. Podobno z biegiem czasu , rozbudowuja sie miesnie i palce bardziej sie rozcapierzaja.
Terra Plana , Evo, wyszlo na przeciw temu problemowi , wypuszczajac kapcie do biegania.

A pro pos kapci. Kiedys w liceum, na przerwie, urzadzalem przebiezki i bieglo sie swietnie , ze srodstopia.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
fotman pisze: Noooo, taki bucik mi się podoba.
Chcesz to przetestować i potem coś o tym napisać?
Myślę, że nie nadaję się na testera. Biegam zbyt mało kilometrów by spełnić oczekiwania ogromnej większości czytelników bieganie.pl. Kogo tu może obchodzić zdanie o butach kogoś robiącego trening sprinteropodobny?
Bucik mi się podoba choć podzielam wątpliwości Yacoola... Gdyby cena była ludzka i byłaby możliwość przymierzenia- może bym zaryzykował i kupił.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to tutaj nie masz ryzyka tylko musiałbyś podać rozmiar swojej stopy.
Ja myślę, że Twoje zdanie byłoby jak najbardziej ciekawe, zresztą tak naprawdę, może dobrze, że nie biegasz tylu km bo gdybyś biegał to biegając w VFF mógłbyś się "skontuzjować" ;)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W klasycznych VFF biegałem tylko podczas expo i tylko w truchcie. W czasie tego pierwszego kontaktu właśnie to rozcapierzenie najbardziej mi nie pasowało. Wydaje mi się, że poszerzenie przerwy pomiędzy palcami powoduje wstępne napięcie, a to z kolei może upośledzać percepcję, czyli wyczucie momentu lądowania. Dotyczy to w największym stopniu drugiego i trzeciego palca, licząc od zewnątrz stopy. Podejrzewam, że ze względu na to, że pomiędzy tymi palcami przerwy są po prostu anatomicznie ciaśniejsze.
Obserwacje kilku tylko bosych biegaczy, z którymi mam kontakt, oraz moje doświadczenia z bieganiem na boso, pozwalają na zestawienie pewnych podobieństw dotyczących lokalizacji uszkodzeń naskórka. Otarcia i uszkodzenia naskórka pojawiają się zazwyczaj na opuszkach tych właśnie palców (ze wskazaniem na palec drugi). Dochodzi do nich w fazie pierwszego kontaktu z podłożem. Natomiast do uszkodzeń czy bolesności potreningowej w okolicach podstawy palucha, dochodzi zazwyczaj w końcowej fazie podparcia. To jest bardzo ciekawe spostrzeżenie, jak na razie bez wyciągania wniosków. W każdym razie w prezentowanych bucikach na podeszwie pod opuszkami palców znajdują się pogrubienia. Mam wrażenie, że są zbędne i mogą za bardzo tłumić sygnały.
Wal
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a ja bym właśnie chętnie przetestował, to bardzo ciekawy but. ostatnio czytałem o coraz częstszych kontuzjach spowodowanych bieganiem w sugerujących bosą stopę butach. ciekawe jak to się ma do VFF. szczególnie ciekawi mnie jak zmienia się profil stopy i napięcie mięśni po paru tygodniach takiego treningu. myślę, że można by się pokusić o całkiem niezłe opracowanie.
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Nie ma co, ciekawy bucik:)
Z niecierpliwieniem czekam na jakiś dokładniejszy opis czy test. Ciekawi mnie głównie bieganie w cięższych warunkach :hej:
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powiem tyle, bieganie ze śródstopia jak najbardziej tak, ale na bieganie długich dystansów bym się nie odważył w VFF. Nie każdy urodził się do biegania "naturalnego" jak to ładnie napisali ostatnio w artykule na bieganie.pl :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ