Ścieżki Biegowe - Lublin

Awatar użytkownika
ewcze
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chciałam poinformować wszystkich czytających to forum, że dzisiejsze przed-założycielskie zebranie stowarzyszenia biegowego odbyło się!!! Dyskusję podjęło 11 zgromadzonych biegaczy i biegaczek.
Kolejne zebranie, możliwe że już założycielskie (a jak nie, to jakaś drobna imprezka :hahaha: :oczko: ), planowane jest za 2 tygodnie, tj. w niedzielę 13 czerwca o godz. 19 u mnie.
Do tej pory mamy zastanowić się nad treścią Statutu stowarzyszenia, rozwiać pewne wątpliwości formalne (głównie finansowe) i zwerbować kolejnych potencjalnych członków.
Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem, a nie mógł być dziś obecny na zebraniu, proszę o kontakt ze mną, to wyślę tzw. pakiet uświadamiający.
Pozdrawiam i dziękuję aktywistom/-tkom za przybycie! :taktak:
Ewa
New Balance but biegowy
trojkowicz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję wszystkim, którzy wczoraj dotarli na zebranie, jak dla mnie było ono bardzo owocne, przynajmniej wiem na co kogo stać.
Wiem też kto powinien zostać przewodniczącym naszego stowarzyszenia, chociaż nie wszyscy będą podzielać moją opinię.
Co do niektórych celów mam pewne zastrzeżenia, ale o tym przy najbliższym spotkaniu.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
jaszczomb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

trojkowicz pisze: Wiem też kto powinien zostać przewodniczącym naszego stowarzyszenia
Ja też wiem :P, szefem szefów powinien zostać sprawca tego zamieszania .
Albowiem napisane jest, że odważnych należy nagradzać
a jak się nie uda to roszczelać...hyhyhy..
zby
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W sprawie kosztów rejestracyjnych...

W myśl ustawy o stowarzyszeniach ( http://lex.pl/serwis/du/2001/0855.htm ) zgodnie z art. 33 Nasze stowarzyszenie może posiadać majątek pochodzący z składek członkowskich, darowizn, spadków, zapisów, dochodów z własnej działalności, dochodów z majątku stowarzyszenia oraz z ofiarności publicznej. Działalność własna to społeczna działalność pożytku publicznego której zakres reguluje Ustawa o pożytku publicznym i wolontariacie (do poczytania na stronie http://www.pozytek.gov.pl/Ustawa,o,dzia ... e,405.html ).
Nasze wstępnie formułowane cele wpisują się w zakres tam określony, co pozwala nam wykonywać zadania publiczne zlecane przez organy administracji publicznej i inne np konkursowe z EFS. Dla przykładu proponuję przejrzeć uchwałę Rady Miasta Lublin nt współpracy z organizacjami pozarządowymi:
http://bip.lublin.eu/um/index.php?t=200&id=119627
Tak w ogóle to wnioskuję aby od razu starać się o status organizacji pożytku publicznego (OPP).

Jeśli chodzi o działalność gospodarczą to jest możliwość jej prowadzenia i czerpania z tego dochodów art 34 ustawy o stowarzyszeniach. (Możliwość a nie konieczność). Działalność gospodarcza jest to cytuję:
Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły. (za http://www.pit.pl/dzialalnosc_gospodarc ... e_1052.php )
Prowadzić działalności zarobkowej nie zamierzamy, tj np możemy zorganizować zawody korzystając z dofinansowania np z UM na cele promocji rekreacji ale nie będziemy zarabiać pieniędzy na organizacji zawodów, a więc nie bedziemy prowadzić działalności gospodarczej.

Rejestracja działalności gospodarczej jest to odrębna rejestracja w rejestrze przedsiębiorstw. Wystarcza nam rejestracja w KRS w rejestrze stowarzyszeń. (Gdybyśmy chcieli mieć działalność gospodarczą to trzeba by się rejestrować też w rejestrze przedsiębiorstw wypełniając formularz KRS-WM, patrz: http://bip.ms.gov.pl/krs/krs_rej_stowarzyszenie.php )

Dochodząc do kosztów - (bez rejestracji działalności gospodarczej, a jedynie przy rejestracji stowarzyszenia) koszt rejestracji to 250 zł (to o niepłacenie tej kwoty można się ubiegać i myślę, że efektywnie) i 40 zł za przyjęcie wniosku, por. http://bip.ms.gov.pl/krs/krs_oplaty.php
Jest to myślę do przyjęcia...

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sprawę.
Pozdrawiam zainteresowanych stowarzyszeniem i innych biegaczy i sympatyków
Czas pobiegać...
zbyszek
Awatar użytkownika
ewcze
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zby pisze:Tak w ogóle to wnioskuję aby od razu starać się o status organizacji pożytku publicznego (OPP).
Niestety nie jest to możliwe, bo OPP może zostać podmiot, który prowadzi działalność pożytku publicznego nieprzerwanie co najmniej przez 2 lata. Tak mówi niedawna nowelizacja ustawy. Zob. http://poradnik.ngo.pl/x/423536

Wydaje mi się ważne, aby każdy zadał sobie następujące pytania:
Jakie są moje osobiste cele?
Czy moje cele są zbieżne z celami większości członków?
Jakie cele (i w jakiej formie) ma realizować stowarzyszenie?
Czy tworzenie stowarzyszenia jest niezbędne do realizacji tych celów?
Czy mam wystarczającą motywację i możliwości, aby angażować się w działalność takiego stowarzyszenia i w jakim zakresie?

Pozdrawiam :usmiech:
Ewa
zby
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Słuszna poprawka, dziękuję Ewcze :)
Zatem OPP możemy być za 2 lata, warto jednak status dopasować do wymagań.
Pozdrawiam
zbyszek
Awatar użytkownika
Piotr Kitliński
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam!!!
Przypominam w środę o 18.00 na Ścieżce Biegowej w Wąwozie LSM Test Coopera (IIseria).

Znalazłem w internecie post pokazujący drogę tworzenia stowarzyszenia biegowego na Podlasiu. Może warto z nim się zapoznać. http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... e&start=45
Pozdrawiam Piotr K
Awatar użytkownika
xedi69
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piotr ze ścieżki Nike pisze:Witam!!!
Przypominam w środę o 18.00 na Ścieżce Biegowej w Wąwozie LSM Test Coopera (IIseria)
No i odbył się test, warunki były odpowiednie, nawodnienie na poziomie, tor biegu luźny, wszędzie szeroko, spokój, brak słyszalnego sapania współbiegaczy, zastrzeżenia mogę mieć tylko do braku swojej dyspozycji, czyli cienki jestem i tyle :ojnie:
Aha nie wiedziałem tylko, że LUBELLA produkuje takie świetne musli. Warto było zaliczyć test i się sprawdzić w tak wielkim gronie. :bleble:
Pozdrawiam Robert.
Pozdrawiam Robert.
Awatar użytkownika
jaszczomb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam,
Chciałbym się wypowiedziec w kwestii stowarzyszenia.
Proponuję skupić działania w celu szybkiego zarejestrowania, żeby ta inicjatywa z upływem czasu nie rozpłyneła się i żeby podtrzymywać zapał osób ją popierających. Zapewne potrzebny jest statut jakieś władze, księgowość.
Proponuję za bardzo się nie skupiać na wymyślaniu celów, strategii tylko opracować materiał umożliwiający działanie i zarejestrowanie. Przecież nie ma żadnych przeciwskazań żeby w trakcie funkcjonowania stow. zmienić/uaktualnić statut .
Piotr dał materiały, można je szybko opracować.
Druga sprawa to kasa - jest potrzebna . Wątpię żebyśmy od razu znalezli sponsorów z gotówką - telefony,pisma,benzyna, napoje i paluszki na zebraniach kosztują. Nie dziadujmy tylko płaćmy na to składki - 10 czy 20zł/mc to majątek nie jest, będzie to również jakaś mobilizacja do działania.

I-tyle. to byłem ja - jaszczombek
Awatar użytkownika
Piotr Kitliński
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jednak w Lublinie są twardziele, którym nie straszna jest pogoda do sprawdzenia się na Teście Coopera. Mimo, że trener początkowo siedział tylko w samochodzie, ale gdy tylko pojawili się zawodnicy to mimo ŚCIANY DESZCZU (nie narzekam samochód mi pięknie umyło), burzy z piorunami to trasa czakała. Robert, Zbyszek a następnie Jurek ta wspaniał trójka przystąpiła do sprawdzianu i wszyscy zaliczyli na bardzo dobry. Ewa też tam była ale oczywiście od sprawdzenia swojej formy jakoś się wymigała...
1m Zbyszek 2725m
2m Robert 2625m
3m Jurek 2400m
Oto ich Bieg:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz dziękuję Edycie i Pawłowi z Lubelli za paczki Musli
Pozdrawiam Piotr K z Lublina
Awatar użytkownika
ewcze
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jaszczomb pisze:Proponuję za bardzo się nie skupiać na wymyślaniu celów,... Nie dziadujmy tylko płaćmy na to składki - 10 czy 20zł/mc to majątek nie jest, będzie to również jakaś mobilizacja do działania.
Widzę, że niektórzy uwielbiają działać, nawet jeśli bez celu i bez sensu... a w dodatku wyłudzać pieniądze od innych, też bez powodu, na żaden ważny cel...
Piotr ze ścieżki Nike pisze: Ewa też tam była ale oczywiście od sprawdzenia swojej formy jakoś się wymigała...
Ja sprawdzałam dziś swoją formę na inny sposób: ile wytrzymam w strugach deszczu i rwących potokach błota, przy wtórze grzmotów i świetle błyskawic. Jestem zadowolona, bo aż 12 km, czyli trzy moje wąwozowe pętelki. :uuusmiech:
zby
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Warunki ciekawe... Można powiedziec, że aura odświeżająca :)
To był mój pierwszy test Coopera, jestem zadowolony, a wyniki pewnie kiedyś do pobicia.
Pozdrowienia dla współbiegaczy, podziękowania dla organizatora.
No i oczywiście podziękowania za musli! (Uważam, że Lubella przoduje na liście naszych potencjalnych sponsorów)
zbyszek
Awatar użytkownika
ola87
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ech zaluje strasznie, ze dzis nie przyszlam.
Bylam juz gotowa, ubrana, samochod czekal tylko na odpalenie, ale gdzies tak za dwadziescia osiemnasta po konsultacji z Henrykiem stwierdzilam, ze i tak pewnie nikogo nie bedzie w takie pioruny i poszlam na bieznie...a tu prosze. :-(
No nic, nie dam sie nastepnym razem zniechecic pogodzie!

Zgadzam sie z jaszczombem, zeby szybko dzialac i rejestrowac poki zapal sie duzy, ale uwazam tez, ze warto od razu znac mniej wiecej nasze cele, bo chyba wszelskie pozniejsze zmiany z statucie wiaza sie z dodatkowymi kosztami.

I jeszcze takie pytanie do ogolu: kto wybiera sie w sobote na bieg Solidarnosci?

Pozdrawiam wszystkich przyszlych Klubowiczow! :-)
Zapraszam na blog biegowy https://sportsjunkie.pl :)
Awatar użytkownika
jaszczomb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ewcze pisze: a w dodatku wyłudzać pieniądze od innych, też bez powodu, na żaden ważny cel...
Leczysz się? Poważnie pytam.
Awatar użytkownika
ewcze
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jaszczomb pisze:
ewcze pisze: a w dodatku wyłudzać pieniądze od innych, też bez powodu, na żaden ważny cel...
Leczysz się? Poważnie pytam.
Tak, na astmę. Poważnie odpowiadam.
I dlatego 20 zł/m-c to dla mnie majątek.
ODPOWIEDZ