Proszę o radę !!! :]

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
swiatlo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

juz ci moge powiedziec ze treningu yacoola nie zrobisz :) ja trenujac 9 miesiecy na 800m pobieglem najszybciej 2:12, a ty masz to zrobic w 2:18 pozniej jeszcze sporo zapierdzielac i na koncu 400m w 1:01... nie zdajesz sobie sprawy jakie to jest zapierdzielanie...szybkosciowo jako tako, ale wez to utrzymaj po tylu juz odcinkach. Ja tempo w kolcach 300m trenuje w 47/46s. i to nie jest takie hop siup bo zeby to biegac to musialem przepracowac cała zime wybieganiami, sila biegowa, sprawnoscia i duuuuzą iloscia BC2. nauczy cie to chociaz tego ze do urwania 20/30 sekund trzeba CZASU I TRENINGU. a wytrzymalosc niby masz taka dobra ?:) to zarzuc tempo 16s/100m i trzymaj :) uwierz mi ze 1000m to nie tak malo xD jak zacznie Cie ścinać to tak jakby ci ktos sciane postawil....
PKO
spartanin
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Swiatlo - co proponujesz? jakies porady
swiatlo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

powiedz mi a najlepiej i sobie - po co to chcesz zrobic? Ile razy w tygodniu mozesz biegac? Czy masz sprzet treningowy? Czy zamierzasz pozniej ( po urwaniu tych paru sekund ) biegac? czy jest gdzies obok ciebie jakis klub ?
spartanin
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

mogę biegać nawet 7 razy w tygodniu wiem nie jest to dobre rozwiazanie bo organizm musi miec czas na regenerację. sprzęt sportowy tzn. buty , strój? tak zamierzam dalej biegać. moj wysilek zmarnowany by został . koło mnie jest klub sportowy bieznia tartanowa ceglana oraz okolo 2 km mam park w którym sa górki można zrobic podbiegi .
swiatlo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Świetnie! No to juz mozna cos wiecej powiedziec. A wiec nie jestem trenerem - najlepiej jakbys sie zapisal do tego klubu obok ciebie. A jesli chodzi o sprzet, jesli go masz to juz jestesmy o krok dalej. Spodenki i koszulka to od WF moga byc... chyba ze masz biegowe. Ale buty najwazniejsze :) ustal czy jestes pronatorem czy supinatorem http://bieganie.pl/?cat=20&id=367&show=1 zdjecie na samym dole najlepiej ci to pokaze o co chodzi. pronator stawia stope na wewnetrzenje stronie a supinator na zewnetrzenje - na malym palcu :)

A treningi mozesz robic i 7 razy w tygodniu, a robic dzien czy dwa wolnego jak bedziesz czul ze nie masz sily. W koncu musisz duzo nadrobic :)

Jesli chodzi o trening: najlepiej go robic w terenie np. las, park, ale jak nie masz GPS albo pomierzonych tras to lepiej rob go na stadionie a las i park to tak jak nie wazny jest czas/km tylko luzne wybiegania. Rozpisuje Ci na ten tydzien ( musisz miec zegarek bo mozesz zapieprzac niepotrzebnie):

Poniedziałek:
BC1 8km - Bc1 biegaj na stadionie niech ci wyjdzie 31s na 100m -to jest wolno, i tak 20 kolek. po tym rozgrzewke zrob. krazenie rak, wymachy porazciagaj sie. w domu 3x20 brzuchow, 15 grzbietow, 10 pompek pare przysiadow. Zrob ten trening na stadionie zeby sobie uswiadomic jakie to jest tempo na wybiegania. 31s na 100m

Wtorek:
BC1 3km rozgrzzewka, rozciaganie i 5x100 rytmy to robisz szybko ale luzno nie spinasz nog tylko niech same zasuwaja- masz zlapac luz. 17s /100m tak orientacyjnie ci mowie - ale masz sam zalapac rytm. pozniej 1km roztruchtaj.

Środa:
Bc1 4km, rogrzewka, rociaganie i 4x 100m = 25m przyszybszasz 25 lapiesz luz - bez spinania, 25 przyszybszasz i 25 puszczasz luzujesz sie ale szybko to masz biedz. pozniej 4x100 z narastajacym tempem czyli zaczynasz srednio szybko i nakrecasz sie. pozniej roztruchtaj 1km.

Czwartek:
odpocznij

Piatek:
Bc1 3km + rozgrzewka i dobrze sie tu rizciagnij. Bc2 4km = 10 kolek na satdionie i to biegnij 26s/100m. jak bedziesz mial sile to jeszcze po tym odpocznij chwile i 4x100m rytmy. i roztrychtaj 2km.

Sobota:
Bc1 6km, to wybiegnij sobie do parku i truchtaj tak jak ten pierwszy trening 31s/100m, albo po prostu tak jak czujesz.... wolno tu masz czuc ze mozessz spokojnie rozmawiac.. ze nie amsz szybkiego oddechu. i tak sobie powoli biegaj przez okolo 30min.

Niedziela:
Jak sie bedziesz czul. to albo wolne albo zrob Bc1 8km. Albo jak bedziesz czul sile to Bc1 6km , rozgrzewka, rozciaganie i podbiegi, skipy, podskoki( lewa reka do gory to prawe kolano do gory i na zmiane i sie wybijasz druga noga http://www.youtube.com/watch?v=eMsZKSM5 ... re=related z tym ze ja rece pionowo do gory i bardziej w gore sie wybijam a nie do przodu) na tym podbiegu ( ale delikatnym) | 8x120m 1.60m skipA, 60m podskok 2.120m podbie | czyli 4 takie cykle. i roztruchtaj do domu 2km.
spartanin
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dzięki stary bc1 - to bieg ciągly? to pomoże
swiatlo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

tak - bieg ciagly. BC1 to taki wolniejszy 31s/100m a BC2 26s/100m. O Bc3 na razie nie mamy co rozmaiwac bo musisz sie tego nabiegac. w Ogóle to powinines Bc1 i Bc2 biegac na puls ( masz pulsometr? ) a jesli nie amsz to pilnuj sie moich czasow.

Bieg ciagly. Bc1 to musisz sam sobie najlepiej dobrac predkosc 31s/100m to tak orientacyjnie ze to ma byc wlasnie TAK WOLNO. mjusizz w BC1 czuc ze odech masz spokojny. moizesz spokojnie rozmawiac w czasie biegu. A jak cos mozesz sobie zrobic pl minuty marszu jak czujesz potrzebe - to slowo ciagly traktujemy po macoszemu :) ale w BC2 juz trzymac trzeba i to slowo CIAGLY jest dla nas wazne. bo wyrobic tzreba sobie wytrzymalosc. Chyba ze totalna zajezdani to trzeba skaczyc. Bo wtedy ten trening nie ebdzie budujacy a niszczacy.
spartanin
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

aha kolejne ciekawostki, nie, nie mam pulsometru :/
spartanin
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Światło- trening poniedzialkowy zrobiony :] bez problemów. bc1 - "wyczuty". maj i kwiecien biegalem szybszym tempem w parku. wydaje mi sei ze ten bc1 mam juz opanowany
swiatlo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

no to bardzo dobrze :)
BC1 to ma byc odpoczynek :) jutro rytmy :) powodznia - daj znac jak zrobisz.
turgorski
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jak radzicie sobie z 'powodziowa pogoda'?
spartanin
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a jak mamy, ja osobiscie jak jest trening to ide nie patrzac na pogode :p
swiatlo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

spartanin jak treningi ?:)
spartanin
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a dzieki wszystko gra :] jak na razie wszystko wykonane :>
swiatlo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

opisz co robiles czy wedlug planu i jak ci szlo.. jak sie czujesz ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ