Witam
Przygotowuję się do testów sprawnościowych, których elementem jest bieg na dystansie 1 km w czasie około 3 min, oraz 50 m w czasie około 7 sec. Zacząłem już jakiś czas temu biegać, tzn. około 3 km, cztery razy w tygodniu. Moje wyniki są średnio zadowalające, ponieważ na 1 km mój czas ( bez spinania, i biegiem bez zadyszki w pierwszych 500m ) to około 4 min, natomiast na 50m robie około 7,20 sec. Ewidętnie brakuje mi kondycji ponieważ, kiedy biegam dystanse 500m prawie na max, mój czas jest około 1,40 min, więc gdybym takim tempem przebiegł cały kilometr, było by to już jakieś osiągnięcie. Mój tygodniowy plan treningowy wygląda tak:
- Poniedziałek rano biega, popołudniu trening Sztuk walki ( gdzie z 1,5h treningu spora część to praca nóg, jak mam siłę jeszcze to wieczorem na basen zupełnie rekreacyjnie.
- Wtorek rano biegam, popołudniem siłownia, na której pracuje nad poprawą siły rąk i barków, potrzebnych mi do podciągania na drążku.
- Środa popołudniem trening SW, wieczorem basen
-Czwartek, rano biegam, popołudniem trening SW ( w tym treningu praktycznie nie używamy siły nóg)
-Piątek rano biegam, popłudniu siłownia, taki sam priorytet jak we wtorek
- Sobota, niedziela wolne
Potrzebuje usystematyzowanego treningu na około 2 miesięcy, bo tyle mniej więcej mam czasu na przygotowanie. I tutaj pojawia się moja prośba do was, o porady, ewentualnie rozpisanie, planu który najbardziej będzie odpowiedni dla mnie, znalazłem już jeden program dostępny pod tym linkiem -> http://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385 <- Bardzo proszę o porady, rady, uwagi i wszystko. Dodam tylko, że mam 192 cm wzrostu, 100 kg wagi i 25 lat.
Pozdrawiam
Trening przygotowawczy ( 1km, 50m)
- td0
- Zaprawiony W Bojach
Michalooo poszukaj w historii. Sporo znajdziesz na ten temat.
Pytanie do Admina: Czy moglibyśmy w FAQ-u dodać nowy temat pod tytułem: "Strażak"?
Czytałem już mnóstwo postów na ten temat i wszystkie wyglądają bardzo podobnie. Jak widać koledzy strażacy porządnie podchodzą do sprawy i chcą się dobrze przygotować do egzaminów, ale po co mamy wałkować temat tak często.
Pytanie do Admina: Czy moglibyśmy w FAQ-u dodać nowy temat pod tytułem: "Strażak"?
Czytałem już mnóstwo postów na ten temat i wszystkie wyglądają bardzo podobnie. Jak widać koledzy strażacy porządnie podchodzą do sprawy i chcą się dobrze przygotować do egzaminów, ale po co mamy wałkować temat tak często.
:) Tomek
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No i tym sposobem moja mała anonimowość poszła z dymem.
Tak poważnie to faktycznie, poniosło mnie, nie sprawdziłem innych postów, które są bardzo podobne, i z których płynie ten sam morał: DUŻO BIEGAĆ! Plan w takim układzie jest taki:
-Poniedziałek tworzenie tak zwanej bazy, czyli lekki bieg na długie dystanse
-Wtorek Biegi po 500m z skipami i innymi tego typu ćwiczeniami
-Czwartek Biegi na krótkie dystanse ( celem będzie przygotowanie do 50m sprintem )
- Piątek to samo co wtorek
- Ewentualnie sobota to samo co poniedziałek
Wszystko oczywiście zgrabnie ułożone w opraciu o plan znaleziony na owej stronie/forum, z dołożeniem pożądnej rozgrzewki. Ćwiczenia siłowe na siłowni, zejdą na 3 plan z tego względu, że na treningach SW dość mocno katujemy nogi, a spadek formy nie jest porządany ( choć martyw ciąg byłby porządany) Myśle że na teraz będzie dobrze, a potem zobaczymy czy taki układ mi pasuje czy nie, i co ewentualnie zmienić.
P.S
Pomysł z podwieszeniem "strażakowych" tematów wcale nie jest zły.
Pozdrawiam

-Poniedziałek tworzenie tak zwanej bazy, czyli lekki bieg na długie dystanse
-Wtorek Biegi po 500m z skipami i innymi tego typu ćwiczeniami
-Czwartek Biegi na krótkie dystanse ( celem będzie przygotowanie do 50m sprintem )
- Piątek to samo co wtorek
- Ewentualnie sobota to samo co poniedziałek
Wszystko oczywiście zgrabnie ułożone w opraciu o plan znaleziony na owej stronie/forum, z dołożeniem pożądnej rozgrzewki. Ćwiczenia siłowe na siłowni, zejdą na 3 plan z tego względu, że na treningach SW dość mocno katujemy nogi, a spadek formy nie jest porządany ( choć martyw ciąg byłby porządany) Myśle że na teraz będzie dobrze, a potem zobaczymy czy taki układ mi pasuje czy nie, i co ewentualnie zmienić.
P.S
Pomysł z podwieszeniem "strażakowych" tematów wcale nie jest zły.
Pozdrawiam
- td0
- Zaprawiony W Bojach
Michalooo
Nie, żebym nie chciał pomóc koledze w potrzebie, ale uwierz mi na forum były już dziesiątki strażaków. Ponieważ wszyscy mają ten sam cel to i plany treningowe powinny być w miarę podobne. Znajdziesz tam też informację zwrotną od samych kandydatów na strażaków. Dowiesz się (mam nadzieję) które elementy treningu były skuteczne, a które mniej. Fakt, że znalezienie tych informacji to sporo siedzenia przed kompem.
Pamiętaj, że regeneracja po mocnym treningu jest równie ważna co sam trening (jeśli nie ważniejsza). Jeżeli skatujesz się treningiem jednego dnia to następny zrób sobie wolny (albo wolne rozbieganie poniżej 75% HRmax).
Pozdrawiam
Nie, żebym nie chciał pomóc koledze w potrzebie, ale uwierz mi na forum były już dziesiątki strażaków. Ponieważ wszyscy mają ten sam cel to i plany treningowe powinny być w miarę podobne. Znajdziesz tam też informację zwrotną od samych kandydatów na strażaków. Dowiesz się (mam nadzieję) które elementy treningu były skuteczne, a które mniej. Fakt, że znalezienie tych informacji to sporo siedzenia przed kompem.
Pamiętaj, że regeneracja po mocnym treningu jest równie ważna co sam trening (jeśli nie ważniejsza). Jeżeli skatujesz się treningiem jednego dnia to następny zrób sobie wolny (albo wolne rozbieganie poniżej 75% HRmax).
Pozdrawiam
:) Tomek