Jurka Skarzyńskiego próba bicia rek. 50 l a metoda Yasso

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Ryszard N
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Uspokajam kolegę że sponsoruje również biegi. Pomysł zasponsorowania tego pojedynku wziął się stąd że jest to dwóch wyjątkowych biegaczy. Jerzy Skarżyński kiedyś świetny biegacz obecnie biegacz i autor szeregu książek które wspomagają biegaczy oraz Antoni który jest wyjątkowym biegacze z racją osiąganych wyników. Wydając w ten sposób pieniądze chcę docenić wsapaniałych sportowców oraz nadać dodatkowego kolorytu imprezie biegowej. To tyle. Nie wspomne już o tym że wydaje pieniądze jak chce i nie potrzebuję w tej kwestii pomagierów. Szczególnie takich jak kolega. Gdyby jednak okazało się że kolega jest w jakimś stopniu wyjątkowym ( oczywiście nie mam na myśli bzdurnych postów ) to jestem gotowy zasponsorować jego pojedynek. Zaznaczam jednak że musi to być przyzwoity poziom. Np. 30 min na 10k.
New Balance but biegowy
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W książce Maraton JS napisał, że dojście do poziomu 2:30 dla amatora, a utrzymanie tego poziomu przez byłego zawodowca to dwie różne sprawy.
W takim sensie, że utrzymanie przyzwoitego poziomu przez byłego charta wymaga mniejszej pracy, niż dojście do tego poziomu dla laika.
Tutaj zaś stwierdza:
Bawię się treningiem i mam satysfakcję, że biegając tylko tyle (ok. 300 km miesięcznie) nabiegałem 1:17 w półmaratonie, gdyż wiem, że moim rywale (na tym poziomie wynikowym) biegają sporo więcej ode mnie, więc... mój trening jest skuteczniejszy? Przynajmniej ja tak to sobie tłumaczę. A mówienie o mojej sportowej przeszłości to już historia, która nijak się ma do obecnych wyzwań. Męczę się na treningach tak samo jak każdy, tyle, że wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie idę do celu dużo prostszą drogą. Nie marnuję sił.
Myślę, że jednak rację ma JS "z książki", i że, tak jak to stwierdzał w książce, 34 minuty na dychę 34 minutom na dychę nie jest równe - oczywiście, jeżeli pod uwagę bierzemy nakład pracy potrzebny do osiągnięcia tego wyniku w okresie blisko poprzedzającym start.
Ta sportowa przeszłość to wcale nie jest historia - to integralna część JS która mu pozwala dzisiaj na osiąganie wyniku który go zadowala mniejszym nakładem pracy.
IMVHO rzecz jasna.
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie do konca jest to prawda .

Przykladem niech bedzie zamieszkaly w Zielonce Jerzy Kuszakiewicz , ktory pamieta osobiscie Janusza Kusocinskiego . Zaczal biegac na emeryturze

Przez jakis czas byl posiadaczem najlepszych wynikow na swiecie w swojej kategorii wiekowej.

Ma swoje miejsce w Wikipedii :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Kuszakiewicz

Znamy sie osobiscie i razem wielokrotnie biegalismy
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wojtek pisze:Nie do konca jest to prawda .
Ale co - mój wpis ?

Nie twierdziłem - i nie twierdzę - że nie można dojść do wysokiego poziomu jeżeli nie trenowało się w młodości.
Twierdzę natomiast, że jeżeli się trenowało w młodości - to później, w starszym wieku, nie trzeba takiego nakładu pracy żeby osiągać wyniki uznawane za dobre.

Zresztą - ta sama zasada sprawia, że powrót do poprzedniego poziomu biegowego (i nie tylko biegowego) - jest relatywnie łatwy. Prawdziwa jazda zaczyna się wtedy, kiedy chcemy wejść na wyższy poziom.

Pozostając przy konkretach - czy np. można powiedzieć, bazując na mailu JS, że w grupie 50-latków, bez biegowej przeszłości sportowej, można wyciągnąć poniżej 35 minut na dychę startując od zera przy pomocy treningu o objętości 300km tygodniowo w 4-5 wyjściach ?
Pewnie można. Tylko ilu osobom się to uda ? Jednej na sto ?

Ja uważam, że JS po prostu zapomina już tę całą pracę którą kiedyś wykonał. A właśnie ta, ciężka, kiedyś wykonana praca, pozwala mu teraz na takie - relatywnie lekkie - treningi.

Ja np. przepłynę 1,5 kilometra koło 27-28 minut z marszu, bez przygotowania. A po miesiącu treningów 2-3 razy w tygodniu zejdę poniżej 25 minut na tym dystansie. Wiem, bo już to zrobiłem.
Ale już jakbym chciał popłynąć na poziomie 17-18 minut - ooo, to musiałbym zakasać rękawy i zasuwać jak za dawnych lat.
A żeby uzyskać te moje <25 minut to równolatkowie bez "wodnej przeszłości" zasuwają na basenie aż miło. Tylko, że to nie dowodzi, że mój trening jest dobry, tylko że moja przeszłość jest integralną częścią mnie.
I zawsze będzie 8)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak , chodzilo mi o Twoj wpis .

Piszac "nie do konca" , mialem na mysli , ze w duzej czesci masz racje .

Istnieja czynniki psychologiczne jak. np doswiadczenie , pozwalajace na optymalny trening i skuteczniejsza prewencje. Do tego dochodzi tzw "pamiec miesniowa"

Od kilku lat scigam sie na rowerach . Jednak przy minimalnym treningu , osiagam niewspolmiernie wieksze sukcesy na zawodach biegowych .

Do dzisiaj rower jest dla mnie w duzej czesci "obcym cialem".

Jak wspomnialem wyzej , zdarzaja sie ewenementy , ktore zaprzeczaja czasami teorii duzego bagazu doswiadczenia i wytrenowania .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wojtek pisze:Od kilku lat scigam sie na rowerach . Jednak przy minimalnym treningu , osiagam niewspolmiernie wieksze sukcesy na zawodach biegowych .

Do dzisiaj rower jest dla mnie w duzej czesci "obcym cialem".
A to mi przypomniało taka ciekawostkę.
W sekcji w której trenowałem była grupa starsza i młodsza. Ja miałem 14-15 lat i robiłem 1:04 na 100 dowolnym.
Kolega "ze starszych", którego mam na myśli, pływał koło 57-58s.
W 2006 spotkaliśmy się - są w Sopocie zawody, pływanie wokół mola. 1200 metrów. Irek ... no, sporo przytył. Nie trenował w zasadzie, zajrzał czasem na basen okazyjnie, do Mastersów. Ja wtedy chodziłem tak 2-3 razy w tygodniu, od stycznia do maja.

Nie dał mi szans ... Był sporo przede mną, nie widziałem, jak wychodził z wody. A w zeszłym roku, kiedy już wziął się trochę za siebie, różnica była kolosalna. :hahaha:
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

O co chodzi w tym Yasso to tempo biega się na jakiej intensywnosci, jakie przerwy
R.S.
Awatar użytkownika
primo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:O co chodzi w tym Yasso to tempo biega się na jakiej intensywnosci, jakie przerwy
http://treningbiegacza.pl/artur-kujawin ... yasso-800s
primo
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moim zdaniem, fakt przywiązania Artiego do yasso, wpływa na jego stagnację wyników. (aj sorry, znowu życiówkę na dychę o 2s poprawił :hejhej: )

to jest po prostu za krótkie, żeby konkretnie bodźcować VOmax.
---------------------
Daniels pisze o 3-5 minutach.

to już lepiej porobić polskie tysiączki.

a na zaawansowanym poziomie jeszcze lepiej jakieś 1200-1700m. /ale to jest już moje, prywatne zdanie/

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:moim zdaniem, fakt przywiązania Artiego do yasso, wpływa na jego stagnację wyników. (aj sorry, znowu życiówkę na dychę o 2s poprawił :hejhej: )

to jest po prostu za krótkie, żeby konkretnie bodźcować VOmax.
---------------------
Daniels pisze o 3-5 minutach.

to już lepiej porobić polskie tysiączki.

a na zaawansowanym poziomie jeszcze lepiej jakieś 1200-1700m. /ale to jest już moje, prywatne zdanie/

zdrówko
Po dzisiejszym treningu - zgadzam się.
Nie wiem czy jestem zaawansowany, powiedzmy że średnio.
No i najpierw doszedłem do wniosku że WT na dłuższych odcinkach to u mnie leży.
Olałem 400metrówki, a po ostatniej rozmowie na @ - również tysiączki.

Wymyśliłem piramidkę a'la Buddy ;)

1000-1200-1400-1600-1400-1200-1000 @10K
No i było w dechę :bum:
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no bardzo mi się podoba, tylko, że to nadal nie jest VOmax.

VOmax to mają milerzy.
to mi nie wygląda na trening milera.
---------------------------------
kurde, Janusz zamiast bombać te kilometry poszedłbyś kiedyś na stadion, zrobił porządną rozgrzewkę i dowalił jakieś, bo ja wiem?
góra 2km, ale na maxa.
i spokojnie, z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku wróciłbyś do domu :hejhej:
dzień wcześniej, i dzień później - nic. ale dosadne nic.

...a za dwa dni życiówkę na dychę...

zdrówko
we gather energies
endurable
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

Żałuję, że nie wkręciłem się na półtoraka we wtorek, ale nie chciałem się zbłaźnić między łebkami.
Szkoda, bo bym nie był ostatni.
Pomysł z dwójką mi się podoba, no risk no fun , za mc start docelowy.
A kilometrom to na razie na pohybel i maraton niech spada na drzewo :sss:
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:no bardzo mi się podoba, tylko, że to nadal nie jest VOmax.

VOmax to mają milerzy.
---------------------------------
kurde, Janusz zamiast bombać te kilometry poszedłbyś kiedyś na stadion, zrobił porządną rozgrzewkę i dowalił jakieś, bo ja wiem?
góra 2km, ale na maxa.
i spokojnie, z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku wróciłbyś do domu :hejhej:
dzień wcześniej, i dzień później - nic. ale dosadne nic.

...a za dwa dni życiówkę na dychę...
spid3r pisze:a może tak:
Rozgrzewka
GR
Akcent: VO2max intervals: 4x (2x 800m/1')/4'
Schłodzenie
GR
Schłodzenie
Tak nieśmiało ...

Z tego co pamiętam to Janusz narzekał, że o ile szybkość jest to brakuje mu wytrzymałości ...
A o ile ta dwójeczka na maksa akurat mi się bardzo podoba, to pytanie czy w tym konkretnym przypadku o to chodzi ...
I te osiemsetki tak samo ...
Odnosząc się do Danielsa - Intervals czy Thresholds ...

Ale ja cienki Bolek jestem, więc tylko tak nieśmiało ...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:no bardzo mi się podoba, tylko, że to nadal nie jest VOmax.

VOmax to mają milerzy.
A tak z ciekawości:
1. Co to znaczy że coś nadal nie jest vo2max? Bo nie jest na 100% HRmax
2. Co masz na myśli pisząc o trenowaniu VO2max - podniesienie pochłaniania czy po prostu Danielsowskie interwały?
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wg jacka interwały (VOmax) mają być na 98-100%HR

robicie je na takim tętnie?
ja nie jestem w stanie zrobić dwóch. (na przerwach ~równych czasowi wysiłku).

zakładam, ze każdy parę razy w przygotowaniach te interwały porobił 'po bożemu' czyli kilka razy po 3-5min.
(ale u mnie to było jakieś 96-97%. więcej się po prostu na treningu nie dało.)

wydaje mi się, że na treningu 3-4x 3-5min na 98%-100%HR - jest bardzo trudne. czyli w praktyce rzadko wykonywane. (jeśli w ogóle)

no to sobie wykombinowałem, że jedno powtórzenie na te 100%hr, przed startem docelowym - może jeszcze troszkę pomóc.
------------

jakoś tyle, zdrówko
we gather energies
endurable
ODPOWIEDZ