rok temu zaczalem diete i ruch.
Nie chcialem biegac od poczatku, zeby nie poniszczyc sobie kolan, wiem jednak, ze biegania dobrze i skutecznie dziala na moje chudniecie.
WIem bo podczas wczesniejszych prob zrzucajacych dobrze sie sprawdzalo.
Przy wzroscie 186cm i poteznej budowie wazylem rok temu 150kg.
Obecnie zjechalem do 128kg i chcialbym dodac najpierw marsze a potem bieg.
Przez ostatnie pol roku dosc regularnie (3, 4 w tygodniu) jezdzilem na orbitreku/crosstrainerze, plywalem i robilem trening silowy w domu.
Sylwetka sie poprawila, wygladam juze nie tak masakrycznie, ale jak pisalem chcialbym zaczac rowniez biegac.
Najpierw z 2, 3 tygodnie marszow, zeby kolana i miesnie przyzwyczaic do innego ruchu a potem zaczac sobie truchtac.
Biegac bede po golej ziemi/wyzwirowanych sciezkach.
Napewno nie po asfalcie/betonie bo zdaje sobie sprawe z tego, ze byloby to zabojstwo dla moich kolan.
Jak pisalem mam plaskostopie.
Chcialbym dobrac buty w miare sensownie. Bez godzinnych deliberacji zeby uzyskac o 5% lepszy wynik.
Nie chce po prostu popelnic kardynalnego bledu przy zakupie, chce kupic buty poprawne, w miare mozliwosci najlepiej nadajace sie dla mnie.
Jesli chcecie fotki moich stop, achillesow to moge wstawic.
Budzet? Okolo 400zl
Stopa 46-47 (zaleznie od numeracji)
Mam wielkie, szerokie stopy.
Jako dziecko, do powiedzmy konca podstawowki gralem od rana do wieczora w pilke nozna i bylem najszybszy na 100m w mojej podstawowce, wiec kolana (na szczescie) i inne stawy mi sie wyksztalcily odpowiednio zanim sie spaslem.
Przypuszczam, ze czesc ludzi bedzie mi odradzac bieganie ale ja wiem, ze ono mnie nie zabije i dobrze na mnie dziala.
Mam zamiar biegac 2,3x w tygodniu.
Po miesiacu, dwoch, gdy kondycji biegajacej nabiore, chce dodac HIITa (interwaly, czyli sprint + trucht na przemian)
To chyba tyle

Czekam na szczere, ale i zyczliwe wpisy
... 5 min pozniej...
Acha, jesczze jedno. Nie wiem czy to niezbedne przy butach do biegania, ale nie lubie sztywnej piety w butach bo wiekszosc butow mam przetarte od srodka w miejscu gdzie pieta przechodzi w achillesa.
Wolalbym miekkie buty z tylu piety.