Polecam fajną książkę (o bieganiu).

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i masz - jak możesz pisać, że gwarantujesz, skoro post wyżej ktoś pisze rzecz, która przeczy Twojej "gwarancji"? Więcej ostrożności w doborze słów.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:No i masz - jak możesz pisać, że gwarantujesz, skoro post wyżej ktoś pisze rzecz, która przeczy Twojej "gwarancji"? Więcej ostrożności w doborze słów.
Przecież napisałem, że tej konkretnej książki na temat biegania o której negatywnie wypowiada się kolega NIE CZYTAŁEM czytałem zaś inne jego dzieła które zapewne są zgoła odmienne- od każdym względem. Dyskutowałem również z wieloma ludźmi o zupełnie innych gustach na temat Murakamiego i nawet najwięksi krytycy byli pod wrażeniem jego pióra.

Być może słowo które użyłem aby zachęcić innych do sięgnięcia po Murakamiego nie było zbyt trafne ale chyba przesłanie było proste i przejrzyste... gwarantowałem swoim słowem...

Nigdy nie irytuje się kiedy ktoś słusznie zwraca mi uwagę, ale wydaje mi się, że w tym wypadku Drogi Kubo przyczepiłeś się zupełnie bez sensu, rozumiem, że lubisz pouczać ludzi i wytykać im błędy, rozumiem również, że zdania które Ty kleisz i słowa które dobierasz są zawsze dobrane prawidłowo i trafnie. Chylę czoła.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

rwJasiu - nie przejmuj się. Gusta są różne, ludzi miliardy, książek tyle samo, więc trudno o jednomyślność. Ja właśnie kończę czytać tę książkę i jest ok. Smaczki kryją się w drobiazgach :)
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:rwJasiu - nie przejmuj się. Gusta są różne, ludzi miliardy, książek tyle samo, więc trudno o jednomyślność. Ja właśnie kończę czytać tę książkę i jest ok. Smaczki kryją się w drobiazgach :)

Ja się nie przejmuję tylko po prostu nie lubię jak ktoś szuka dziury w całym.

Co do książek.. racja i właśnie to jest piękne, że jednemu podoba się to a drugiemu podoba się zupełnie co innego... wymienianie się spostrzeżeniami i wymiana argumentów... to jest to.
Teraz mam matury ale tuż po nich mam zamiar wziąć się za Jacka Danielsa... ( nie mylić z trunkiem:D) i właśnie za książkę o bieganiu Murakamiego... przyznam szczerze, że zanim pierwszy raz miałem w dłoni jego książkę nie wiedziałem, że ma on coś wspólnego i jak się okazuje dużo wspólnego z moją największą pasją życiową... co oczywiście spotęgowało moje uwielbienie do jego prozy.

pzdr
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem skąd zrozumiałeś to: lubisz pouczać ludzi i wytykać im błędy, rozumiem również, że zdania które Ty kleisz i słowa które dobierasz są zawsze dobrane prawidłowo i trafnie. Chylę czoła.
Proszę o nieformułowanie takich osądów odnośnie osoby której nie znasz.
Uważam, że swoim postem nie zasłużyłem sobie na ironiczne "chylę czoła".

Odniosłem się do Twojej wypowiedzi w której gwarantujesz, że każdy doceni pisarski kunszt Murakamiego, podczas gdy post wyżej jego pisarstwo zostało skrytykowane.
Możesz go polecać, możesz go uwielbiać, ale nie możesz zagwarantować, że KAŻDY podzieli Twoje uczucia. Rozumiem, że cenisz go bardzo mocno i dlatego moje słowa odebrałeś tak osobiście, ale powtarzam, nie zasłużyłem na taką, generalizującą i ironiczną, odpowiedź.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wczoraj dostałem kolejny dowód na to, że światem nie rządzi przypadek. Dostałem od przyjaciółki książkę w prezencie urodzinowym - oczywiście "O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu" Murakamiego :taktak:

Wszechświat się o mnie upomina.

Tak więc zabieram się za lekturę, po której na pewno podzielę się swoją opinią.

Chętnie też sięgnąłbym po inną pozycję tego autora - widzę, że szczególnie poleca się Norwegian Wood - ot tak, dla porównania.

Pozdrawiam :usmiech:

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
1910
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam!
Trochę nie na temat, ale nie chciałem otwierać nowego wątku. Jutro z Gazetą Wyborczą dostępna będzie książka "Biegaj z nami", autorstwa dziennikarzy GW. Czy warto sięgnąć po tą lekturę?
Pozdrawiam!
Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przejrzałam książkę dołączoną do WYBORCZEJ i chyba z niej zrezygnuję. Wolę trochę dołożyć i kupić np. "Biegi długodystansowe" wyd. Rebis. Ktoś ją czytał? Warto nabyć?
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Przejrzałem tą książeczkę niby do gazety, jakoś nie podeszła mi, taka broszurka o wszystkim i o niczym za prawie 15 zł
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestem w trakcie lektury Murakamiego. Przeczytałem na razie pierwszą połowę książki, dwa razy, i stwierdzam, że jest bardzo słaba. Banalna treść, jak ktoś zauważył, ciekawsze i bardziej odkrywcze rzeczy kryją się w naszych blogach. Język do bólu prosty, kompozycja banalna, formalnie nic ciekawego. W wielu miejscach przeczuwam błędy przekładu - ciekawie byłoby porównać z wersją oryginalną - ile w ubóstwie formy winy tłumacza.

Można przeczytać w pociągu w drodze na jakiś bieg, ale kupowania w celu przygody z literaturą nie polecam.

Przede mną druga część książki, ciekawe czy zweryfikuje moje dotychczasowe zdanie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Druga cześć lepsza. Lecz nie zaciera ogólnego wrażenia, które rodzi pytanie : po co w ogóle taka książka została napisana przez tego cenionego autora?
Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hyzop, dzięki za opinię :)
Ponawiam pytanie o "biegi długodystansowe" wyd. Rebis, aut. Bernd Thurner i Christom Baur. Czy ktoś z Was czytał? Warto kupić?
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Aniad1312 pisze:Hyzop, dzięki za opinię :)
Ponawiam pytanie o "biegi długodystansowe" wyd. Rebis, aut. Bernd Thurner i Christom Baur. Czy ktoś z Was czytał? Warto kupić?
Ja czytałem recenzje.
Zapamiętałem, że książka jest dobra ale dla początkujących. Może być jak w przypadku tej książki z gazety wyborczej, że więcej i lepiej jest na stronie bieganie.pl .
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:Druga cześć lepsza. Lecz nie zaciera ogólnego wrażenia, które rodzi pytanie : po co w ogóle taka książka została napisana przez tego cenionego autora?
i tu dochodzimy do sedna:
jakieś pół roku temu przeczytałem (no.. prawie przeczytałem, ale próbowałem) zbiór opowiadań Murakamiego 'wszystkie boże dzieci tańczą'.

po tamtej lekturze nawet przez myśl mi nie przeszło zabierać się za jego następną pozycję.
ale oczywiście - kto co lubi.

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ