Co zjeść przed zawodami?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
temporary
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jutro o 11:40 mam bieg na 1500m, ale muszę zjeść śniadanie o 7:00, bo o 7:30 Już wyjeżdżam. Nie wiem tylko co mógłbym zjeść na śniadanie. Zwykle jem płatki kukurydziane + mleko, ale gdzieś czytałem, że to niezbyt dobry pomysł przed bieganiem... Dodam, że raczej będę niewyspany (gala KSW ;P), więc chciałbym też zapytać, czy warto wypić kawę?? A co z napojami energetycznymi typu Red Bull??
Z tego mogę jutro coś przyrządzić:
Mleko 3,2%, płatki kukurydziane, płatki owsiane, chleb biały, chleb wieloziarnisty, szynka, ser żółty, pasztet, cienka kiełbasa, miód, jaja, makaron, banan

Biegnę prawie 5 godzin po śniadaniu, więc przydałoby się zjeść coś koło 9:30. Może banan + jabłko?

Jeszcze chciałem zapytać, co i jak pić. Zwykła kranówka/woda mineralna/źródlana niegazowana/gazowana/jakiś sok??

Jestem raczej niedoświadczony w sportowym zdrowym odżywianiu i nie stosuję żadnej diety, no ale tym razem zależy mi na jak najlepszym występie, cel właściwie jest jeden - zwycięstwo ;)

Proszę o pomoc i pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

generalnie nie powinno się eksperymentować i próbować rzeczy, których działania nie znasz... zjedz po prostu coś lekkiego do czego jesteś przyzwyczajony... jednemu pasuje banan, ale ktoś inny dostanie po nim wzdęcia... czasami wystarczy mała kromka chleba z masłem i szynką lub czyms innym... jedz to co tobie leży najbardziej, najlepiej sie po tym czujesz... nie oczekuj cudów po żarciu...
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Ja jak bieg jest rano wszamam banana...
mariusz k
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dobry sen przed zawodami to podstawa, Pudziana zobaczysz na You Tubie :oczko: . A odnośnie sniadania to ja robie w podobnych sytuacjach tak: Rano jem sniadanie, lekko i nie za dużo, a ze sobą biore posiłek w postaci np. makaronu który zalewam jogurtem i jem ok 3 godz przed startem, do tego banana, jakiś baton musli.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ