po co wybiegania?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
MichalJ pisze:W Polsce wolne wybiegania służą do pogarszania wyników. Robi się ich zbyt dużo jako trening główny.
całkowicie sie nie zgodze ! po ostrej zimie, gdzie robiłem same wybiegania poprawiłem sie w marcu na 10 km o 2 minuty w stosunku do listopada
Właśnie się zgodziłeś ;) Piszesz w zimie -> czyli w początkowej fazie treningu. Z tego co zrozumiałem Michałowi chodziło o to, że WOLNE wybiegania nie przynoszą efektów w bezpośrednim przygotowaniu do STARTÓW, np teraz na wiosnę
Oczywiście pytałem tutaj o trening na dychę, a przy maratonie może być inaczej.
PKO
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:Zakładam że jak ktoś biega 10 km w granicach 35 minut to już jakiś czas temu zakończył edukację w biegowym przedszkolu. Mam nieodparte wrażenie że kolega kryjący się za nickiem kamilj chce jedynie zwiększyć aktywność na forum...
Widzisz, chodzi mi o to, że właściwie zawsze wątpiłem w sens luźnych spokojnych wybiegań. osiągnąłem jako taki poziom biegając zwykle co drugi dzień mocniejszy trening. w wolne od treningów dni podejmowałem inne aktywności fizyczne albo nic nie robiłem. Ostatnio moją dewizą było "najlepszym treningiem jest odpoczynek" ;) i przyniosła skutki, ale tylko do pewnego poziomu.. Natomiast zakładam, żeby biegać 34 albo mniej na dychę w wieku 30 lat, trzeba już bardziej uważnie przyjrzeć się swojemu treningowi
Zimę przetrenowałem prawie codziennie. Teraz przychodzi wiosna, układ treningu zmienia się. I tu pojawiają się pytania. co zrobić z dniami pomiędzy mocnymi akcentami, które pozostały wolne po odstawieniu zimowych długich wybiegań i sprawności? W planach treningowych zwykle jest w tych dniach coś w stylu "easy 8" Z jednej strony obawiam się szybkich wybiegań, żeby nie przemęczyć się i nie stracić tego co wypracowałem, z drugiej strony jak będzie to powolne tuptanie, to jaki to ma sens?
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kamilj pisze:
maneater1 pisze:Zakładam że jak ktoś biega 10 km w granicach 35 minut to już jakiś czas temu zakończył edukację w biegowym przedszkolu. Mam nieodparte wrażenie że kolega kryjący się za nickiem kamilj chce jedynie zwiększyć aktywność na forum...
Widzisz, chodzi mi o to, że właściwie zawsze wątpiłem w sens luźnych spokojnych wybiegań. osiągnąłem jako taki poziom biegając zwykle co drugi dzień mocniejszy trening.
odniose sie do tego zdania i Twojej odpowiedzi do mojego postu - ja osiągnąłem jako taki poziom biegając same rozbiegania !
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki MichalJ za radę, rzeczywiście chyba ze spokojnym sumieniem pozwolę sobie na dodatkowy wolny dzień zamiast bezmyślnie nabijać kilometry.

ps.gasper - nie odniosłeś się do mojego posta (a przynajmniej nie do jego sensu), bo jak starałem się wyjaśnić chodziło mi o luźniejsze wybiegania między właściwymi treningami.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kamilj pisze:Dzięki MichalJ za radę, rzeczywiście chyba ze spokojnym sumieniem pozwolę sobie na dodatkowy wolny dzień zamiast bezmyślnie nabijać kilometry.

ps.gasper - nie odniosłeś się do mojego posta (a przynajmniej nie do jego sensu), bo jak starałem się wyjaśnić chodziło mi o luźniejsze wybiegania między właściwymi treningami.
Russian robi prawie same akcenty i mało wybiegań i planuje zmienić taktyke bowyniki dały mu do myślenia
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ