Jak trenować, im więcej czytam tym mniej wiem! :)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ExLibris
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie. Biegam od 4 miesięcy. Niedawno ukończyłem 3 Poznań Półmaraton z wynikiem 1:57. Chciałbym przygotować się do Maratonu Poznańskiego, który odbędzie się 10.10. Przejrzałem strony internetowe, porady, fora i czytam, czytam... I... Zaczynam się zastanawiać... jaki plan realizować? :)Czytając te dla średnio zaawansowanych, mówię sobie to nie dla mnie zbyt mała intensywność, z kolei czytając plan np. Pana Skarżyńskiego (poniżej 3 h) mówi sobie, nie jestem maszyną (choć w głębi duszy chciałbym spróbować). Proszę o poradę jak trenować? Szczerze mówiąc tak się już w tym wszystkim pogubiłem...
Dodam tylko, że choćbym płakał, krzyczał z bólu plan wykonam! :) Tylko nie lepiej wykonać 1 dzień na 100% niż 2 na 50%? Tak jak mówi "co kraj to obyczaj", tak można stwierdzić co "Pan to Plan". Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Z góry bardzo dziękuję! Pozdrawiam wszystkich biegaczy! Tych nie biegających również! :)
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wg mnie najłatwiej byłoby dobrać coś z portalu bieganie.pl. Są nowe plany, a ich intensywność jest taka, jak Twój stopień wytrenowania - bazują na odpowiednich, Twoich, tempach.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim skromnym zdaniem nie masz szans się przygotować w pół roku na wynik 3h.

Znajdź sobie plan na 4h i konsekwentnie go realizuj.
Nie przesadzaj na treningach bo kontuzję złapać jest łatwo.
:) Tomek
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mój dość doświadczony (i dobrze biegający) kolega niedawno powiedział mi, że plany treningowe układa trener, a umieszczane w internecie powinny być tylko dzieleniem się własnymi planami lub tylko ogólną wskazówką. I w dużej mierze zgadzam się z nim, dochodzę do wniosku, że trzeba poznać lepiej osobę i zobaczyć ją w akcji, żeby dokładnie doradzić, co powinna robić dzień po dniu z dokładnym określeniem powtórzeń czasów etc. a gdy to już mu ktoś powie, to też sportowiec powinien plan modyfikować znając swój organizm.

Na szczęście podstawowe elementy i zasady treningu biegowego są dość proste a ich możesz się samemu trzymać.

Widzisz, ja też mam mentlik w głowie po tym jak naczytam się za dużo artykułów i postów, mimo że biegam już dobrych kilka lat.natomiast zawsze dużo wyjaśniają mi rozmowy z osobami doświadczonymi, które WIDZĄ jak biegasz i co się z tobą dzieje.

Na szczęście na poziomie amatorskim nie ma konieczności aż tak precyzyjnego planowania. Ale
jeżeli chcesz zakosztować prawdziwego treningu radzę, żebyś poćwiczył w klubie pod okiem trenera. A jak nie masz możliwości, to przynajmniej biegał z kimś, kto ma doświadczenie.

powodzenia
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Exlibris, pocieszę cię.
gdyby trening biegowy był bezdyskusyjnie naukowo uzasadniony, panowałaby światowa zgoda, co do odpowiedzi na pytanie: "jak trenować"

takiej zgody nie ma. oczywiście każdy porządny trener swoje wie, i jest jakimś tam autorytetem - ale gwarantuję ci, że ma jeszcze więcej wątpliwości od Ciebie.

tym, co masz robić na treningach się nie przejmuj.
przejmuj się tym, jak twój organizm reaguje na to, co robisz.
i rób.

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
boodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Po czasie 1:57 to wydaje mi się, że średniozaawansowany nie będzie zbyt mało intensywny. Pobiegłem podobny czas.
Inaczej się plany czyta, a inaczej realizuje. Ktoś napisał, że poniżej 4 godzin będzie ok. Jak zaczynałem jesienią plan poniżej 4 godzin wg Skarżyńskiego to wyglądał mało intensywnie. Przez pierwsze 4-6 tygodni też. Pa jakichś 10 tygodniach zacząłem wplatać sobie co 3 tygodnie jeden tydzień lżejszy żeby nie przetrenować bo o tym też dużo się naczytałem.
A może jak po 2 miesiacach będzie Ci mało intensywnie to chyba zawsze można sobie podkręcić intensywność, kilometraż, ilość treningów.
Ale tu na forum są dużo bardziej doświadczeni biegacze.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ExLibris pisze: z kolei czytając plan np. Pana Skarżyńskiego (poniżej 3 h) mówi sobie, nie jestem maszyną (choć w głębi duszy chciałbym spróbować).
jak uda ci się pobiec 3:45-4 h to będzie dobrze :-)

Nie no ale jak chcesz wystartować z grupą na 3 h to spróbuj, traumatyczne przeżycia czasem się przydają w życiu ;-)

Pozdrawiam
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie przesadzaj z ambicjami, bo to się źle kończy. Wybierz jakiś spokojny plan. Biegasz w końcu 4 miesiące, a maratonu jeszcze nie biegałeś.
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

postartuj troszkę w innych biegach, to poznasz swój organizm. i jeszcze raz radzę, zacznij biegać z kimś. mi osobiście żadne czytanie więcej nie dało niż uwagi i obserwacja innych.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ