Komentarz do artykułu Zastosowanie technik rozciągających w
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Edi, wg mnie na tym rysunku wszystko jest dobrze pokazane - co jest dla Ciebie nie jasne ?

- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Generalnie chodzi mi o tą strzałkę B. Jeśli dobrze zrozumiałem, to mam prawym biodrem pchać do przodu tak, gdy lewa noga jest na podwyższeniu ?
- piter82
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
fajny byłby artykuł dot. "tejpów" i sposobów ich przyklejania w newralgicznych miejscach
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tu chyba potrzeba jednak specjalisty do takich rzeczy 

-
- Rozgrzewający Się
dla mnie jest klasyczny przykład czystej pięknej teorii, kto z was biegających może się położyć na ziemi albo trawie, śniegu, błocie (w naszym klimacie) aby wykonać większość podanych tu (zapwne słysznych i potrzebnych) ćwiczeń rozciągających
dla mnie do wprowadzenia może 2/ 3 cwiczenia, reszta do kosza
proszę o przykłady ćwiczeń do zastosowania realnych do wykonania w naszym klimacie i warunkach geograficznych
pozdro

dla mnie do wprowadzenia może 2/ 3 cwiczenia, reszta do kosza

proszę o przykłady ćwiczeń do zastosowania realnych do wykonania w naszym klimacie i warunkach geograficznych
pozdro
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
hmmm - aż mnie zatkało..... dom masz nieogrzewany zimą i z cieknącym dachem?oibutacz pisze:dla mnie jest klasyczny przykład czystej pięknej teorii, kto z was biegających może się położyć na ziemi albo trawie, śniegu, błocie (w naszym klimacie) aby wykonać większość podanych tu (zapwne słysznych i potrzebnych) ćwiczeń rozciągających![]()
dla mnie do wprowadzenia może 2/ 3 cwiczenia, reszta do kosza![]()
pozdro
-
- Wyga
Właśnie ja tam jak skończę biegać to w domu rozkładam matę i się rozciągam. Przecież przed biegiem nie trzeba wszystkich ćw. wykonywać, a na pewno tych na leżąco. Najważniejsze to rozciąganie po treningu. Dla mnie super te ćwiczenia. Trochę wyobraźni proszę (pieniek też nie musi być jako podparcie, ja korzystam z krawędzi łóżka:P ) hhehehehe
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dokładnie, wszystkie te ćwiczenia wykonuję po biegu i dodatkowo wieczorem. Dopiero po wizycie u Sławka Marszałka zajarzyłem co poniektóre ćwiczonka, z którymi wcześniej miałem problem a właściwie jedno wykonywałem nie do końca poprawnie.
-
- Wyga
"Poizometryczną relaksację mięśni wykonuje się cyklicznie. Każdy cykl składa się z trzech faz:
1. rozciągamy mięśnie do pierwszego, najmniejszego uczucia rozciągnięcia lub bólu i następnie zatrzymujemy ruch rozciągający.
2. naciskamy bardzo lekko przeciwko oporowi wyzwalając napięcie izometryczne (bez wykonywania ruchu) o sile nie przekraczającej 20% wartości maksymalnej! Napięcie trwa około 8 sekund. Tyle bowiem wystarcza, aby mięsień w ramach obrony uwarunkowanej neurologicznym odruchem rozluźnił i wydłużył się (odwrotny odruch na rozciąganie mięśnia). W tym momencie powinniśmy czuć zmniejszenie rozciągania lub bólu.
3. łagodnie zaprzestajemy naciskania naprzeciw oporowi i następuje rozluźnienie wszystkich rozciąganych mięśni w tej samej pozycji – bez zmiany położenia poszczególnych części ciała! Po tym wykonuje się powolne przesunięcie danej części ciała w kierunku rozciągającym mięśnie. Bardzo ważne jest by nie zmniejszać rozciągnięcia mięśnia poprzez ruch powrotny w stawie."
Nie jestem do końca przekonany czy robię ćwiczenie prawidłowo .
2. naciskamy bardzo lekko przeciwko oporowi wyzwalając napięcie izometryczne (bez wykonywania ruchu)
W tej fazie ćw. Naprężam mięśnie na 8 sek
1. rozciągamy mięśnie do pierwszego, najmniejszego uczucia rozciągnięcia lub bólu i następnie zatrzymujemy ruch rozciągający.
2. naciskamy bardzo lekko przeciwko oporowi wyzwalając napięcie izometryczne (bez wykonywania ruchu) o sile nie przekraczającej 20% wartości maksymalnej! Napięcie trwa około 8 sekund. Tyle bowiem wystarcza, aby mięsień w ramach obrony uwarunkowanej neurologicznym odruchem rozluźnił i wydłużył się (odwrotny odruch na rozciąganie mięśnia). W tym momencie powinniśmy czuć zmniejszenie rozciągania lub bólu.
3. łagodnie zaprzestajemy naciskania naprzeciw oporowi i następuje rozluźnienie wszystkich rozciąganych mięśni w tej samej pozycji – bez zmiany położenia poszczególnych części ciała! Po tym wykonuje się powolne przesunięcie danej części ciała w kierunku rozciągającym mięśnie. Bardzo ważne jest by nie zmniejszać rozciągnięcia mięśnia poprzez ruch powrotny w stawie."
2. naciskamy bardzo lekko przeciwko oporowi wyzwalając napięcie izometryczne (bez wykonywania ruchu)
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Dobrze robisz, z czym masz wątpliwości?
-
- Wyga
calk pisze:"
Trochę gryzły mi się ćw. izometryczne z rozciąganiem.Adam Klein pisze:Dobrze robisz, z czym masz wątpliwości?
Do tej pory znałem je jako uzupełnienie ćw. siłowych
Dlatego miałem wątpliwości
Dziękuje za błyskawiczą odpowiedz
-
- Dyskutant
www.nostretch.de bardzo pouczająca strona niestety tylko po niemiecku, kto zrozumie ten skorzysta.
...rozciąganie, szczególnie po treningu jest działaniem wydłużającym proces restytucji zmęczonych mięśni. Zachęcam do lektury książek z fizjologii.
...rozciąganie, szczególnie po treningu jest działaniem wydłużającym proces restytucji zmęczonych mięśni. Zachęcam do lektury książek z fizjologii.
- aro05
- Zaprawiony W Bojach
przylaczam sie do zdania kolegi.rafbor pisze:www.nostretch.de bardzo pouczająca strona niestety tylko po niemiecku, kto zrozumie ten skorzysta.
Rozciaganie miesnia a wlasciwie wlokien miesniowych, ktore w wyniku wysilku zostaly uszkodzone (mikrourazy), moze spowodowac dodatkowe ich uszkodzenie a wiec wydluzyc czas regeneracji i nie tylko;3. po treningu rozciąganie wydaje się najważniejsze, gdyż w trakcie aktywności fizycznej – biegu angażujemy mięśnie do permanentnego dynamicznego skurczu. To należy kompensować – wyrównywać przez rozciąganie. W ten sposób nie doprowadza się do utrwalenia napięcia i jego wyżej opisanych skutków.