jak maksymalnie wysokie może być hr max???
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
witam,
czy ktoś wie może jaką maksymalną wysokość może osiągnąć tętno?
robiłam próbę na bieżni, rozgrzewka 15 minut, potem bardzo szybki bieg, tętno wzrastało sukcesywnie do 220, po czym komputer się zresetował !?!
pozdrawiam
kasia
czy ktoś wie może jaką maksymalną wysokość może osiągnąć tętno?
robiłam próbę na bieżni, rozgrzewka 15 minut, potem bardzo szybki bieg, tętno wzrastało sukcesywnie do 220, po czym komputer się zresetował !?!
pozdrawiam
kasia
- DeGie
- Wyga
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
windows się zawiesił, musisz zrobić abgrejda.
pozdr!
www.fotogromala.pl
=============
"Kto ustępuje głupiemu doprowadza do tryumfu głupoty".
www.fotogromala.pl
=============
"Kto ustępuje głupiemu doprowadza do tryumfu głupoty".
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
po pierwsze - sprawdził bym czy ci na pewno dobrze pulsometr "styka" ... złe przyleganie paska może wskazywać zbyt wysoki puls...
dojdź np. do pulsu 180... i zmierz ręką czy to się zgadza z tym co wskazuje pulsometr...
po drugie - no niestety wszystko zależy od pulsometru... ale z tego co mi się wydaje (nie umiem znaleźć tej informacji w googlach mimo że szukałem...) to porządne pulsometry mierzą 40-230 lub 40-240 bpm
dojdź np. do pulsu 180... i zmierz ręką czy to się zgadza z tym co wskazuje pulsometr...
po drugie - no niestety wszystko zależy od pulsometru... ale z tego co mi się wydaje (nie umiem znaleźć tej informacji w googlach mimo że szukałem...) to porządne pulsometry mierzą 40-230 lub 40-240 bpm
-
- Rozgrzewający Się
trochę to trwało zanim dotarłam 
no wiec okazało się że pulsometr funkcjonuje bez zarzutu, czyli u mnie tętno może sięgnąć nawet powyżej 220 (i tu kończą się możliwości pomiarowe sprzętu
a czy ktoś się orientuje jakie jest w miarę "normalne" ciśnienie dużego podczas wysiłku?

no wiec okazało się że pulsometr funkcjonuje bez zarzutu, czyli u mnie tętno może sięgnąć nawet powyżej 220 (i tu kończą się możliwości pomiarowe sprzętu

a czy ktoś się orientuje jakie jest w miarę "normalne" ciśnienie dużego podczas wysiłku?
- Marczello
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 39m07s
hr powinno wynosic max 220-wiek, natomiast cisnienie , skurczowe moze sporo wzrosnac, a rozkurczowe nei powinno , ewentualnie nieznacznie
wyslalbym tabelke, ale niewiem jak tu sie wkleja zalaczniki
wyslalbym tabelke, ale niewiem jak tu sie wkleja zalaczniki
- Marczello
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 39m07s
z wiarygodnych zrodel się dowiedzialem ze skurczowe w wysilku w skrajnych przypadkach moze nawet wynosic 250, tyle ze to juz jest niebezpieczne, do 200 jest jak najbardziej ok, powyzej juz mozna powoli zaczynac sie martwic:P rozkurczowe nie jest takie wazne raczej, a przynajmniej nie az tak
- td0
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiedziałem, że mam aż dwa HRmax (skurczowe i rozkurczowe).Marczello pisze:z wiarygodnych zrodel się dowiedzialem ze skurczowe w wysilku w skrajnych przypadkach moze nawet wynosic 250, tyle ze to juz jest niebezpieczne, do 200 jest jak najbardziej ok, powyzej juz mozna powoli zaczynac sie martwic:P rozkurczowe nie jest takie wazne raczej, a przynajmniej nie az tak
Ale to chyba dobrze?! Bo zaczynam się martwić.
Które z nich brać do obliczeń zakresów?
:) Tomek