Polecam fajną książkę (o bieganiu).

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
serek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Bardzo serdecznie polecam książkę "O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu" Haruki Murakami. Cała książka o pasji biegania ale z punktu widzenia prawdziwego pasjonata a nie zawodowca. Facet zmienia swoje życie podporządkowując pisaniu książek a następnie pasji biegania. I dlatego pozycja ta jest szczególnie ciekawa ponieważ pasja bieganie jest opisana przez powieściopisarza.
Jeśli chodzi o mnie zajęła mi jeden wieczór..
Pozdrawiam
p.s. może ktoś czytał inne książki tego autora. Warto również zajrzeć?
Serek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jest przetłumaczona?
Awatar użytkownika
serek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

...no chyba, że niepostrzeżenie nauczyłem się biegle po japońsku...;-)) żartuję oczywiście. Tak jest przetłumaczona.Wydawnictwo "Muza".W empiku stoi na półce "nowość".Zresztą wszystkie jego książki są wydane przez te wydawnictwo.
Pozdrawiam
Serek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Rzeczywiście. To znaczy ona była przetłumaczona na angielski i kupiłem taka na jakimś lotnisku ale nigdy nie dałem rady przeczytać.
Może napiszesz recenzję na stronę? Poważnie się pytam.
Beatnik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

już pisałem w jakimś temacie o tej książce, że się przymierzam do niej i wczoraj kupiłem w Empiku. Póki co baaardzo mi się podoba, czyta się szybko. chociaż muszę przyznać, że dla mnie trochę bardziej fascynujące są jego opowieści o tym jak zaczął pisać niż jak zaczął biegać. :tonieja: Chyba właśnie największe wrażenie tutaj robi utożsamienie biegania z pisaniem powieści, które wbrew pozorom nie różnią się od siebie tak bardzo.
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Ja zacząłem i jestem bardzo rozczarowany. Może z czasem będzie lepiej. Mam wrażenie, że czytam rozmyślania kumpla z pracy lub sąsiada. Zwykłość, przeciętność, banał. Nie tracę nadziei bo Norwegian wood byłem zachwycony.
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Książka jest pamiętnikiem pisarza a jednocześnie biegacza wielu maratonów, autor opisuje wiele ważnych momentów w swoim życiu, swoje przemyślenia, podejście do życia w świetle swojej pasji pisarskiej w której wielką rolę pełni trening biegacza, autor opisuje swoją walkę ze sobą, z pogodą z problemami organizacyjnymi podczas różnych maratonów i biegów długodystansowych oraz przygotowań do nich. Myślę, że warto przeczytać, wielu z was odnajdzie w niej również jak by spojrzenie na siebie, zwłaszcza że cena niewielka coś ok 24 zł.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Byłem dziś w Krakowie w empiku w plazie i mi powiedzieli że nie ma :ojnie: kurde musze szukać dalej :ojoj:
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Empik w Galerii Kazimierz - dzisiaj była.
Przy okazji: znalazłem też na półce "sport" książkę pod tytułem "Anatomia strechingu" A.G.Nelson, J.Kokkonen - po pobieżnym przeglądnięciu: prezentowane są ćwiczenia na chyba wszystkie partie mięśni - może ta pozycja jest warta kupienia?
Było też polskie tłumaczenie "Podręcznika biegacza" B.Glovera i "Triatlon, biblia treningu" J.Friel
truchcik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ostatnio byłam w empik'u i kupiłam "Anatomiczne modelowanie sylwetki" Pat Manoochia (wiem,że to nie jest książka o bieganiu,ale jak wiadomo biegacz musi mieć silne wszystkie mięśnie) w książce jest również rozdział poświęcony rozciąganiu.
Mam również "Anatomię stretchingu" A.G.Nelson J.Kokkonen dostałam ją w prezencie.
Bieganie mnie uszczęśliwia:))
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

truchcik pisze: Mam również "Anatomię stretchingu" A.G.Nelson J.Kokkonen dostałam ją w prezencie.
Jeszcze brakuje książki "no stretch"
truchcik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

00jan pisze:
truchcik pisze: Mam również "Anatomię stretchingu" A.G.Nelson J.Kokkonen dostałam ją w prezencie.
Jeszcze brakuje książki "no stretch"

Wstałeś dzisiaj lewą nogą? :lalala:
Bieganie mnie uszczęśliwia:))
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Raul7 - polecam merlin z możliwością osobistego odbioru. Właśnie zamówiłem i będzie na poniedziałek.
Awatar użytkownika
makar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:38:26

Nieprzeczytany post

Właśnie skończyłam czytać tę książkę i nie jestem w siódmym niebie. Według mnie nic szczególnego. Zdecydowanie lepiej czyta się zapiski na blogach treningowych tego forum. PATATAJEC, Alexia czy rusek piszą o wiele lepiej niż pan Murakami. Marnują się talenty.... :taktak:
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

Murakami jest jednym z moich ulubionych pisarzy. Jest absolutnie niesamowity. To na czym polega jest wyjątkowość... nie wiem i to jest w tym najlepsze. Świat który kreuje w swoich książkach pochłania do reszty im bliżej końca tym odczuwam większy żal bo chce się więcej i więcej... W szczególności polecam "Norvegian wood" ....
Nie było mi dane czytać jego książki na temat biegania choć słyszałem o niej już dawno temu.
Z tego co widzę opinie są podzielone, ale nie powinno to wpływać na ocenę jego kariery pisarskiej. Gwarantuję, że nawet najwybredniejsi docenią kunszt pisarski Murakamiego.

Polecam ! :taktak:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ