Core stability - ćwiczenia stabilności ogólnej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

topcat pisze:fotma: czy mógłbys opisac co nazywasz "kołyska" (czy to leżenie na brzuchu i uniesienie rąk i nóg ?) i jak wyglada ćw nr 6

wracam do treningów po kontuzji kręgosłupa (rwa kulszowa wyłączyła mnie na dobre 2 miesiące) i dodatkowowo robię kilka ćwiczeń rozciągających i wzmacniających mięśnie podtrzymujące kręgosłup.

pozdrawiam
topcat
Trochę po czasie, ale odpowiadam:
1. Kołyska- jek opisałeś, leżenie na brzuchu z uniesionymi nogami i ramionami (twarz równolegle do podłogi- nie zadzierać głowy do góry).
2. Rowerek- bicycle crunch z youtube
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

rocha pisze:
wojtek pisze:...
Kupilem sobie zestawik...
Czy ta magiczna ceratka pod kolana wchodzi w skład zestawu? Jeśli tak to biorę w ciemno.
:hej: :hejhej: :hej: :hejhej:
Niestety , mam zestaw "dla ubogich" ;)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
topcat
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

fotman pisze: Trochę po czasie, ale odpowiadam:
1. Kołyska- jek opisałeś, leżenie na brzuchu z uniesionymi nogami i ramionami (twarz równolegle do podłogi- nie zadzierać głowy do góry).
2. Rowerek- bicycle crunch z youtube
Dzięki :-)

juz odnalazlem w net.

Walcze z tym zestawem co drugi dzien + cwiczenia na kregoslup --> efekt w sylwetce podczas biegania zadziwiający
topcat
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

topcat pisze:Walcze z tym zestawem co drugi dzien + cwiczenia na kregoslup --> efekt w sylwetce podczas biegania zadziwiający
Ja walczę 4-5 razy w tygodniu (45s każde ćwiczenie). Jest super bo o bólach kręgosłupa (lędźwi) już całkowicie zapomniałem, w biegu różnica jest odczuwalna, a do tego kaloryferek jak marzenie. A to tylko niecałe 15min ćwiczeń dziennie...
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
janoz5
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja robiłem ćwiczenia tego typu przez zimę ( te trudniejsze ćwiczenia). Teraz nie wiem czy to złudzenie czy też nie ale biega mi się lepiej.

Przed zimą biegałem 5-7 km i czasami odczuwałem ból pleców i ogólnie biegłem taki nieco zgarbiony. Przez zimę praktycznie nie biegałem, teraz zacząłem robię bo 9,5- 11 km i takowego bólu nie odczuwam, więc chyba opłaciło się.
Obrazek

Właściwie to powinienem być w klubie, ale nie jestem
Elv
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Mam pytanie a propo tych ćwiczeń. Czy one mogą całkowicie zastąpić ćwiczenia gimnastyki siłowej GS podane przez Jurka Skarżyńskiego w "Biegiem przez życie".
Aktualnie ćwiczę według J.S. Czy te będą lepsze?
Czy po prostu jak do tych "core stability" dorzucę pompki i podciąganie albo np. ABS2 to będę miał komplet, który całkowicie wystarczy?

Bardzo zależy mi na odpowiedziach na te pytania
Elv
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy może mi ktoś pomóc i odpowiedzieć na pytania z poprzedniego postu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Część ćwiczeń Jurka to są przecież właśnie ćwiczenia Core Stability.
Ćwiczenia na nogi są też ważne, pamiętaj że mięsień czworogłowy pracuje w biegu mniej niż dwugłowy warto pracować nad równowagą przy pomocy ćwiczeń.
Ale nie ma jednego na całym świecie obowiązującego, jedynego właściwego zestawu ćwiczeń.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Ćwiczenia na nogi są też ważne, pamiętaj że mięsień czworogłowy pracuje w biegu mniej niż dwugłowy warto pracować nad równowagą przy pomocy ćwiczeń.
bardzo ciekawa teza - możesz mi to jakoś wytłumaczyć dokładniej bo szczerze mówiąc zawsze byłem ciekaw jak to faktycznie wygląda z punktu widzenia biomechaniki bo po bieganiu bardziej czuje czwórki :)

Pozdrawiam
rafbor
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Przepraszam , że znów zamieszam jak z tym rozciąganiem ale:
- Po pierwsze żeby dobrze wykonać w/w ćwiczenie nie wystarczy przybrać pozycje jak na obrazku i utrzymać ją. Jeżeli ktoś ma dobrą stabilność to oczywiście będzie ten system mięśni głębokich aktywował i trenował w koordynacji z systemem mm fazowych, ale jeżeli komuś brakuje stabilności lokalnej to będzie mu się napinało wszytko tylko nie to co trzeba w ramach kompensacji przez co może nawet bardziej kręgosłup obciążyć. A po czym poznacie wydolność waszego systemu mięśni głębokich? W pierwszej kolejności wypadałoby zacząć naukę ich napięcia, a później dokładać jakieś obciążenie tego systemu np: takimi ćwiczeniami. Zachęcam do lektury: "Kinezyterapia w stabilizacji kompleksu lędźwiowo-miedniczego" Carolyn Richardson,Paul W. Houdges -chyba jedyna przetłumaczona książka na ten temat.

-Po drugie, mięsień to tylko głupi kawałek mięsa i wszystko co się z nim dzieje związane jest ze sterowaniem z CUN(centralny ukł. nerwowy). Zupełnie inna jest aktywacja mięśni w staniu, chodzeniu a inna w leżeniu czy podczas takich ćwiczeń jak w artykule. Żeby być bardziej stabilnym w biegu to trzeba trenować core stability w biegu, staniu, skipach itd czyli we wszystkich aktywnościach, które wzmacniają mięśnie w funkcji chodzenia czy biegu. To, że ktoś pięknie wykona te ćwiczenia z artykułu to nie zagwarantuje mu że będzie bardziej stabilny w biegu. Mówię tutaj o przypadkach kiedy ktoś rzeczywiście te systemy ma słabe. Większość aktywnych ludzi nie ma z tym problemów.

Jestem fizjoterapeutą, dyplomowanym terapeutą manualnym- tymi problemami zajmuje się już od kilku dobrych lat. Te informacje nie są moimi przemyśleniami ale aktualna wiedzą zaczerpniętą z książek, szkoleń i sprawdzaną w praktyce. Niestety na naszym rynku jest malutko polskojęzycznych pozycji. Chcąc się czegoś dowiedzieć trzeba przestudiować obcą literaturę.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po drugie, mięsień to tylko głupi kawałek mięsa i wszystko co się z nim dzieje związane jest ze sterowaniem z CUN(centralny ukł. nerwowy). Zupełnie inna jest aktywacja mięśni w staniu, chodzeniu a inna w leżeniu czy podczas takich ćwiczeń jak w artykule. Żeby być bardziej stabilnym w biegu to trzeba trenować core stability w biegu, staniu, skipach itd czyli we wszystkich aktywnościach, które wzmacniają mięśnie w funkcji chodzenia czy biegu. To, że ktoś pięknie wykona te ćwiczenia z artykułu to nie zagwarantuje mu że będzie bardziej stabilny w biegu.
No nareszcie ktoś zaczął tu myśleć! Widzę, że lubisz mieszać ale tym razem Ci zawtóruję. Już dawno chciałem tu pozamiatać animowanym obrazkiem ale zbyt leniwy byłem by go zrobić i dlatego nie ruszałem tego wątku. Za jakiś czas wrzucę coś na ruszt, to będzie można się popastwić nade mną. A tymczasem cytat z Podstaw treningu sportowego w triatlonie - Barszowskiego - "Trening siłowy jest nieodzowny w przygotowaniu kondycyjnym zawodnika, jednak trzeba pamiętać, że wywołuje również niekorzystne zmiany w strukturze ruchu. Możemy temu zapobiegać poprzez odpowiednie postępowanie. Począwszy od pierwszych jednostek treningowych, struktura ruchów podczas ćwiczeń siłowych powinna być maksymalnie zbliżona do struktury pracy kształtowanych grup mięśniowych podczas zawodów."
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Czyli to znaczy, że ...... podbiegi i wieloskoki są ok ?!?!?! Eureka !!!!!! ;)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Spoko Fredzio, nie bierz tego tak personalnie. Przepraszam za tę moją wczorajszą eurekę o myśleniu ale rafbor naprawdę ma rację, a że podważył sens tego wątku, to dlatego jest to takie szokujące.
Dla mnie nie mniej kontrowersyjne wydaje się też twoje stwierdzenie:
(...)pamiętaj że mięsień czworogłowy pracuje w biegu mniej niż dwugłowy
No kurcze, myślę sobie, u mnie jest odwrotnie ale może tylko ja tak mam, dlatego siedziałem cicho. hahaha
Tak czy inaczej, jeżeli uda się przebrnąć w tym wątku przez hamujące wymianę poglądów poczucie dumy, to jest szansa wymienić ciekawe informacje.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Co do mięśnia czworogłowego.
Może to zbytnie uogólnienie, tak się wg mnie dzieje u większości wolnych (początkujących biegaczy) którzy biegają odchyleni do tyłu i spadają na prawie prostą nogę.
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Co do mięśnia czworogłowego.
Może to zbytnie uogólnienie, tak się wg mnie dzieje u większości wolnych (początkujących biegaczy) którzy biegają odchyleni do tyłu i spadają na prawie prostą nogę.
Trudno mi to sobie wyobrazić ale może tak się dzieje, że czują 2 głowy dlatego, że jest naciągnięty/naciągany bardziej niż 4 głowy ale to 4 głowy pracuje i przy truchcie nie zakwasza się?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ