zakwaszenie porada
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: ok. 33 min
- Życiówka w maratonie: brak
wiecie może na jakim zakwaszniu biegać Bc2 i BC3
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
wiemy, ale lepiej zebys tak nie biegal bo tylko sobie zaszkodzisz w rozwoju wynikow
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Dyskutant
ale ja tylko sie chciałem dowiedzieć do ilu moli mozna miec zakwaszenie zeby to był 2 zakres
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jeden trener powie Ci 2 mmol inny 4 mmol.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
No, a jeszcze inny, ze 3 mmola
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
odpowiedź na to będziesz miał w swych badaniach wydolnościowych. W jakis sposób na podstawie badań wydolnościowych sterejesz treningiem wyniki badań masz wyznacozny jakiś próg czy to jest z krzywej zakwaszenia czy to jest z gazometrii . I określasz że robidz np: 2 zakres pod ten próg okreslony poprzez prędkosć tętno zawkaszenie czy np. w przypadku kolarza moc generowanąTomaszekk1322 pisze:ale ja tylko sie chciałem dowiedzieć do ilu moli mozna miec zakwaszenie zeby to był 2 zakres
Tompoz
Tompoz
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Moze przetlumacze ci co kolega tompoz napisal.
Idz na badania wydolnosciowe do osoby zajmujacej sie takimi sprawami. Jest ich w polsce niewiele. Nie wiem czy tompoz sam byl na takich badaniach, ale moze poleci ci kogos takiego. Ja polecam Ryszarda Szula. Nastepnie kiedy dostaniesz juz opis co i jak masz robic. Kup sobie urzadzenie do pomiaru mleczanu (ok. 1000zl proste modele do 5000zl bardziej dokladne) i zacznij sie codziennie mierzyc ok. 3-5 razy na kazdym treningu. Kiedy juz odkryjesz jak mniej wiecej dziala twoj organizm. Bedziesz w stanie sam ustalic jako powinna byc zawartosc mleczanu we krwi, aby byl to 2 lub 3 zakres. Jezeli nie masz takich mozliwosci to nawet sie za to nie zabieraj. Bo mierzac mleczan od czasu do czasu niczego sie nie dowiesz.
Idz na badania wydolnosciowe do osoby zajmujacej sie takimi sprawami. Jest ich w polsce niewiele. Nie wiem czy tompoz sam byl na takich badaniach, ale moze poleci ci kogos takiego. Ja polecam Ryszarda Szula. Nastepnie kiedy dostaniesz juz opis co i jak masz robic. Kup sobie urzadzenie do pomiaru mleczanu (ok. 1000zl proste modele do 5000zl bardziej dokladne) i zacznij sie codziennie mierzyc ok. 3-5 razy na kazdym treningu. Kiedy juz odkryjesz jak mniej wiecej dziala twoj organizm. Bedziesz w stanie sam ustalic jako powinna byc zawartosc mleczanu we krwi, aby byl to 2 lub 3 zakres. Jezeli nie masz takich mozliwosci to nawet sie za to nie zabieraj. Bo mierzac mleczan od czasu do czasu niczego sie nie dowiesz.
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Dyskutant
a jak np robie 8km w tempie od 3 46 do 3 38 w terenie krosowym i mam zakwaszenie 1,6 to mam zwiekszyc predkosci czy to jest odpowiednie
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Pisalem juz ze takie mierzenie nie ma sensu. Raz ci wyjdzie 1,6, a innym razem 3 i co wtedy. To trzeba zuzyc dziesiatki paskow zeby zobaczyc jak to dziala.
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl