Chciałbym zapytać na ile sprawdzają się Wam w praktyce wyniki obliczone z Kalkulatora Volkera Duerra? Ciekawi mnie jaka jest granica błędu szczególnie biorąc jako podstawę wynik z zawodów na 10km obliczając czas półmaratonu i maratonu?
Dla przykładu - kolega zrobił sobie test na 10km przed zawodami na 15km. Pobiegł 00:41:40. Z testu wyszło mu, że pobiegnie 15km 01:04:40. Pobiegł 01:02:42. Różnica dość spora bo 2'
Kalkulator Volkera Duerra
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
W wątku "Cracovia Maraton" kolega @jacuś napisał "myslałem, że skoro w "połówce" mam 1:43 to maraton spokojnie w te 3:45 zrobię... niestety, (...) powyżej 4 godzin .... jakieś 20 minut powyżej....", a znowu @nifares69 napisał "przy ponad 1:43:00 w połówce miałem 3:46:00 w maratonie". Widać sprawa indywidualna, zależna od pogody, diety przed zawodami, samopoczuciem itp itd. W praktyce kalkulator się chyba nie bardzo sprawdza. Może z jednej strony daje dość optymistyczny wynik na jaki można się pisać, a z drugiej strony pozwala zaplanować teoretycznie jakiego tempa można się trzymać żeby za szybko nie wyrwać na pierwszych km. 

-
- Dyskutant
Witam,
potwierdzam slowa przedmowcy, aczkolwiek czesciowo. Na wlasnym przykladzie przekonalem sie, ze wynik 1:37:00 na polowke, wystarczyl mi ledwo na 4:05. Jest oczywiscie "male" ale. Faktem jest, ze taktycznie zostal bieg w maratonie rozegrany strasznie. Tak czy inaczej, raczej nie bylo szans na lepiej niz 3:50.
Patrzac na swoj trening wstecz, widze tez jak malo bylo wytrzymalosci tempowej (tempo maratonu w 80-85% HR), a jak duzo proporcjonalnie szybkich wybiegan z wyzszym tetnem. Taki trening dal kopa na polowce, ale na pelen dystans niestety nie wystarczylo wytrzymalosci.
Uwazam, ze kazdy ma troszeczke inny organizm i w zaleznosci od tego musi wieciej czasu poswiecic na predkosc lub wytrzymalosc.
Artur
potwierdzam slowa przedmowcy, aczkolwiek czesciowo. Na wlasnym przykladzie przekonalem sie, ze wynik 1:37:00 na polowke, wystarczyl mi ledwo na 4:05. Jest oczywiscie "male" ale. Faktem jest, ze taktycznie zostal bieg w maratonie rozegrany strasznie. Tak czy inaczej, raczej nie bylo szans na lepiej niz 3:50.
Patrzac na swoj trening wstecz, widze tez jak malo bylo wytrzymalosci tempowej (tempo maratonu w 80-85% HR), a jak duzo proporcjonalnie szybkich wybiegan z wyzszym tetnem. Taki trening dal kopa na polowce, ale na pelen dystans niestety nie wystarczylo wytrzymalosci.
Uwazam, ze kazdy ma troszeczke inny organizm i w zaleznosci od tego musi wieciej czasu poswiecic na predkosc lub wytrzymalosc.
Artur
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Mi się wydaje, że ten kalkulator ma sens w takim wypadku:
- gdy mamy przebiegnięty maraton i z kalkulatora chcemy się dowiedzieć ile jesteśmy w stanie nabiegać na połówkę oraz dyszkę. Inaczej mówiąc ile jesteśmy w stanie wycisnąć z treningu maratońskiego na krótszych dystansach. Podobnie jest z dyszką. Mamy przebiegniętą dyszkę i chcemy oszacować czas na piątkę.
Tak czy inaczej to narzędzie trzeba traktować z pewnym dystansem.
- gdy mamy przebiegnięty maraton i z kalkulatora chcemy się dowiedzieć ile jesteśmy w stanie nabiegać na połówkę oraz dyszkę. Inaczej mówiąc ile jesteśmy w stanie wycisnąć z treningu maratońskiego na krótszych dystansach. Podobnie jest z dyszką. Mamy przebiegniętą dyszkę i chcemy oszacować czas na piątkę.
Tak czy inaczej to narzędzie trzeba traktować z pewnym dystansem.
-
- Zaprawiony W Bojach
1. albo ten sprawdzian na maxa przepalił frome twego kolegi nastapił jako szczyt superkompensacji.jumper pisze:Chciałbym zapytać na ile sprawdzają się Wam w praktyce wyniki obliczone z Kalkulatora Volkera Duerra? Ciekawi mnie jaka jest granica błędu szczególnie biorąc jako podstawę wynik z zawodów na 10km obliczając czas półmaratonu i maratonu?
Dla przykładu - kolega zrobił sobie test na 10km przed zawodami na 15km. Pobiegł 00:41:40. Z testu wyszło mu, że pobiegnie 15km 01:04:40. Pobiegł 01:02:42. Różnica dość spora bo 2'
2. albo twój kolega podczas testu nie wyjechał się tak mocno jak na zawodach bo tego nie potrafi bez przeciwnika sięgnąc do rezerw i dlatego 15 wyszła na zawodach szybciej niż zkaltulatora.
3. Albo twój kolega ma dobrze rozwiniete zdolnosci tlenowe wytryzmałości długiego czasu i np. jeszcze lpeije by wyszedł wraz z wiekszeniem dystansu zmaratonem docelowo.
4. albo podczas dnia próby na 10 km miał gorszy dzień spadek wydolności bo np. z zona miał intensywny sex dzień wczesniej
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
He..he Tompoz nie wiem co mój kolega robił z żoną dzień wcześniejtompoz pisze:
3. Albo twój kolega ma dobrze rozwiniete zdolnosci tlenowe wytryzmałości długiego czasu i np. jeszcze lpeije by wyszedł wraz z wiekszeniem dystansu zmaratonem docelowo.
4. albo podczas dnia próby na 10 km miał gorszy dzień spadek wydolności bo np. z zona miał intensywny sex dzień wczesniej
Tompoz

Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Sprawdzian jako sprawdzian w warunkach niestartowych to jednak co innego. Widać na 10 km się opieprzał albo w samotnym biegu nie był w stanie zmusić do naprawdę dużego wysiłku. Relacja 10km - 15km musi się trzymać mocno.
Co innego połówka i maraton - tam wchodzą w grę nowe czynniki.
Co innego połówka i maraton - tam wchodzą w grę nowe czynniki.