Bieganie na bieżni elektrycznej a bieganie w terenie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
tomarosz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie,
Jestem przedstawicielem zdecydowanej mniejszości która woli biegać na domowej bieżni elektrycznej niż w terenie. Powodów jest wiele ale chyba najważniejszym jest ten, że bieganie w domu na bieżni sprawia mi przyjemność i mogę przebiec wiele kilometrów a każda próba biegu po parku kończy się szybko zmęczeniem i zniechęceniem. Moje nogi i płuca reagują na bieg w terenie "negatywnie". Na mojej bieżni biegam rekreacyjnie 5-15 km 3 razy w tygodniu. Celem jest utrzymanie kondycji (mam 47 lat) i sylwetki.
Proszę o odzew innych preferujących ten rodzaj biegania jak i innych którzy może zechcą mnie zniechęcić.
Jakie według Was są wady i zalety biegania w domu ? Czy dla zdrowia (np.stawów) te dwa rodzaje biegania są równoznaczne?
PKO
tomarosz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dodam jeszcze ,że zdiagnozowano u mnie chondromalację I stopnia i zastanawiam się czy to nie jest związane z moim bieganiem po bieżni elektrycznej.
Awatar użytkownika
makar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4:38:26

Nieprzeczytany post

Dość często biegam na bieżni mechanicznej w fitness clubie, ale nie jestem wielką amatorką tego rodzaju treningów ( biegam tylko wtedy, gdy na dworze plucha, albo muszę zrobić trening wieczorem, a nie lubię biegać po ciemku). Dla mnie takie bieganie jest po prostu nudne, podobnie jak jazda na stacjonarnym rowerze i traktuję je jak mniejsze zło ( lepiej pobiegać na bieżni niż wcale). W każdym razie najdłuższym dystansem, jaki w ten sposób pokonałam to 10 km. Dłuższe bieganie na bieżni jest dla mnie psychicznie trudne do zniesienia, ale każdy człowiek jest inny. Życzę wytrwałości i zachęcam jednak do ruchu na świeżym powietrzu. Bieganie po wiosennym lesie!!! Po prostu bezcenne! :hej:
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Teren zdecydowanie, teraz własnie wychodzę na bieżnie elektryczną he he bieżnia daje po kolanach fest
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ