Wiosenny spadek formy.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
luk137
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jest to pierwszy mój post na tym forum tak więc witam wszystkich.
Zacznę może od początku. Biegać zacząłem w tamtym roku pod koniec marca. Na początku były to krótkie dystanse - no dobra nie moglem przebiec 1,5 km bez przerwy :) , ale biegałem często i dużo. W połowie sezonu robiłem już dystanse 10 -14 km cztery lub pięć razy w tygodniu w zależności od tego jak wypadło (biegałem w systemie trzy treningi dzień przerwy). Pod koniec listopada zacząłem trochę skracać dystans i przygotowywać się do przerwy zimowej. Przestałem systematycznie biegać na początku grudnia oczywiście nie licząc przebieżek od czasu do czasu jak pogoda pozwalała.
Pod koniec lutego stwierdziłem że pora wznowić treningi. Zacząłem od siedmiu km i nie było źle (aż sam się zdziwiłem że aż tyle mogę :P).
Zrobiłem 9 treningów i nastąpił ponowny atak zimy. 1.5 tygodnia w plecy. Na początku tego tygodnia wznowiłem trening ale to już jest jakaś masakra po 7 km-ach myślałem że mi nogi odpadną, następny trening jeszcze gorzej. Wczoraj bylem pobiegać po lesie myślałem że miękkie podłoże coś da ale nic, normalnie strasznie się męczę. Nie chodzi tutaj o to że nie mam siły biec, owszem nie jest to taka kondycja jak w tamtym roku ale daje rade, tylko strasznie bolą mnie łydki. Tak jakby mi się pompowały. Uczucie podobne do tego po siłowni. Wcześniej czegoś takiego nie miałem. Wie ktoś co to może być, jak z tym walczyć. Jakieś pomysły , sugestie.
Pozdrawiam Łukasz.
Ps. Sorry za trochę przydługiego posta.
PKO
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moje sugestie jako niedoświadczonego biegacza:
1. Biegać systematycznie co najmniej 3 razy w tygodniu
2. Nie robić zimowej przerwy
Ja po zimie mam lepszą formę niż przed nią, bo po prostu biegałem cały czas - no może poza 2tyg. przerwą kiedy chorowałem (nie przez bieganie). Pierwszy maraton w życiu zaliczyłem podczas, jak to nazwałeś, ponownego ataku zimy :hahaha: Myślę, że forma sama wróci i to dość szybko. Po wspomnianej 2 tygodniowej przerwie przebiegłem stałą trasę 12,5km i myślałem, że pobiłem rekord czasowy, a okazało się, że przybiegłem blisko 5min później niż przy wcześniejszym powolnym wybieganiu w pierwszym zakresie ;) Prędzej czy później mięśnie ponownie Ci się przyzwyczają. Daj im czas, wyluzuj trochę z tempem.
luk137
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź i rady pozdrawiam.
Problem był chwilowy, już mi przeszło.
Pozdrawiam. :oczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ