Witam!
Dopiero zaczynam biegać i chcę kupić swoje pierwsze buty.
Mam 185 cm wzrostu, 63 kg. Biegać będę po lesie - głównie wydeptane ścieżki, czasem podłoże z drobnych kamieni lub błoto. Ze względu na to miło by było, jakby były czarne, lecz jeśli między tymi butami występuje znaczna rożnica w komforcie, to wybiorę te lepsze.
Zależy mi na dobrej amortyzacji (bardzo nie lubię butów ze sztywną podeszwą).
Stopa wg mnie z supinacją.
Ponieważ dopiero zaczynam biegać, na razie nie chcę kupować droższych butów, chcę sprawdzić, czy to na pewno sport dla mnie.
Zastanawiam się nad kilkoma modelami:
asics gel-sport walker
ascis gel black hawk II lub III
joma century lub inna
reebok trial burst II
Bardzo proszę o doradzenie, które buty były by najlepsze. - może jakieś inne?
Pozdrawiam!
Joasia
Które buty wybrać? początkująca
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Mnóstwo jest butów dla biegaczy takich jak Ty. Generalnie buty predystynowane szczególnie do chodzenia odradzam.
Musisz się przejść do jakiegoś sklepu - jeśli dobrze podejrzewam że jesteś z Trójmiasta to tam jest biegosfera.pl - przymierz i poczuj w czym jest Ci dobrze.
Musisz się przejść do jakiegoś sklepu - jeśli dobrze podejrzewam że jesteś z Trójmiasta to tam jest biegosfera.pl - przymierz i poczuj w czym jest Ci dobrze.
-
- Rozgrzewający Się
To prawda. Dobrze, że poważnie podchodzisz do wyboru butów, ale nie traktuj tego zbyt poważnie. Przede wszystkim mają być wygodne. Większość z nas ma stopy neutralne z tendencją do lekkiej pronacji, a większość butów jest właśnie w tej specyfikacji. Poprzymierzaj sobie buty, dostosuj rozmiar i szerokość, a potem ewnetualnie poszukaj interesujących Cię modeli w niższych cenach, np. w internecie. Jeżeli chodzi o konkurencyjność cen i wybór (choć do biegania to głównie newbalance...) chwalę sobie tanisport.