Strata ciepłoty ciała a energia treningowa i startowa

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak to z tym jest? Czy np. chodzenie bez czapki na co dzień to strata energii treningowej lub startowej? Czy jest to aż tak ważne? Zna ktoś jakieś opracowania na ten temat?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
PKO
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jumper pisze:Jak to z tym jest? Czy np. chodzenie bez czapki na co dzień to strata energii treningowej lub startowej? Czy jest to aż tak ważne? Zna ktoś jakieś opracowania na ten temat?
chodzenie w czapce jest bardzo ważne - można zachorować od braku czapki i stracić dużo energii startowej i treningowej :)

Pozdrawiam
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gasper pisze: chodzenie w czapce jest bardzo ważne - można zachorować od braku czapki i stracić dużo energii startowej i treningowej :)

Pozdrawiam
Gasper, to oczywiste i ja właśnie tak podchodziłem do tematu. Jeśli ubierałem się ciepło, to po to aby nie zachorować. Nigdy nie rozważałem tego z punktu widzenia straty czy zachowania energii. Do czasu kiedy spotkałem znajomego trenera od LA, który zwrócił mi uwagę (widząc mnie bez czapki), że to co organizm spożytkowałby w postaci energii na treningu lub zawodach to teraz zużywa on do uzyskania właściwej ciepłoty ciała. Zaintrygowało mnie to i liczę na rozwinięcie tematu?! W związku z tym rodzi się pytanie jak powinno się właściwie ubrać (oprócz subiektywnego odczucia swobody) na zawody, tak aby najefektywniej wykorzystać tę energię? Np. w takie dni jak teraz przy temp 5-6 'C lub ok 0 'C?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

na zawodach np. na 10 km to problemem jest nadmiar ciepła i jak tylko jest powyżej zera zawsze biegam na krótko - z dłuższym biegiem może być inaczej... zresztą to Ty powinieneś się dobrze czuć bo to najważniejsze :)

Pozdrawiam
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czyli im krótszy i szybszy bieg tym lżej.
Ja nawet teraz w domu inaczej się ubieram. Miałem zwyczaj łażenia w krótkich spodenkach i koszulce na bosaka. Mojej żona ciągle pytała mnie czy mi nie zimno. Ja mówię, że nie. Swoją drogą mam jeszcze tyle tłuszczu, że tak samo jak bym miał dodatkowy t-shirt :hahaha: Jednak zacząłem się szanować...przesada???
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ